Srbija i Balkan

Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Jošanici kod Foče

Isić se tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika bataljona "Vatra" Višegradske brigade tzv. ARBiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica u vreme sukoba
Podignuta optužnica za ratni zločin nad Srbima u Jošanici kod FočeGetty © Marco Di Lauro

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Amela Isića, koji se tereti za ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Jošanici kod Foče tokom poslednjeg rata u Bih.

Isić je rođen 1972. godine u Višegradu, nastanjen je u Švedskoj, čije državljanstvo ima, pored državljanstva BiH.

On se, naime, tereti da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika bataljona "Vatra" Višegradske brigade tzv. AR BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica u vreme sukoba.

U optužnici se navodi da je optuženi, zajedno sa drugim pripadnicima tzv. AR BiH, krajem 1992. godine, učestvovao u napadu na selo Jošanica u opštini Foča, kao i okolne zaseoke, nastanjene uglavnom civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti.

Prilikom napada ubijeno je 56 osoba srpske nacionalnosti, 10 osoba je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti uništeni i zapaljeni.

Optuženi Isić tereti se da je sa drugim pripadnicima tzv. AR BiH lično i direktno učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima.

Optuženi se tereti za krivična dela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih dela genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina iz člana, te Povrede zakona ili obicaja rata.

Navode optužbe Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 160 svedoka, jednog stručnog veštaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

image