Srbija i Balkan

Završeno zasedanje Skupštine: Priča o litijumu zasenila raspravu o Deklaraciji

Na dnevnom redu bili su i izbor guvernera NBS i predsednika Fiskalnog saveta, kao i pretplata za javni servis
Završeno zasedanje Skupštine: Priča o litijumu zasenila raspravu o Deklaraciji© F.S./ATAImages

U Skupštini Srbije održana je vanredna sednica na čijem dnevnom redu je bilo 60 tačaka, među kojima je i Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, kao i pretplata za javni servis, izbor guvernera NBS i predsednika Fiskalnog saveta.

Zasedanje se nastavlja sutra u 10 časova.

Skupštinsku raspravu pratite u našem blogu.

  • 23. jul 2024 • 18:18

    18:18

    Sednica završena, nastavak sutra u 10 časova

    Nakon izlaganja premijera Miloša Vučevića, predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da je današnje zasedanje gotovo, a nastavak sednice najavila za sutra u 10 časova.

  • 17:45

    Vulin: Za Ponoša je i Živojin Mišić sporać, nijedan metak nismo prodali Ukrajini

    Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su "maske pale".

    "Voleli biste da nema Republike Srpske, da priznamo Kosovo i Metohiju i da uvedemo sankcije Rusiji. Vaše vrhunsko božanstvo je američki ambasador"- rekao je Vulin i počeo da čita depeše "Vikiliksa" o Zdravku Ponošu iz doba dok je bio načelnik Generalštaba, dodajući da je Ponoš najbrže unapređeni general u istoriji srpske vojske te da je "Živojin Mišić za njega jedan sporać".

    Vulin je rekao da nikada u istoriji dva najviša zakonodavna organa srpskih država donela ovakvu Deklaraciju, te da je ona istorijska.

    On je istakao i da Srbija nikada ni jedan jedini metak nije prodala Ukrajini.

  • 17:30

    Dačić opoziciji: U vaše vreme se pisalo da će Supermen zaobilaziti Loznicu

    "Ovo je tema o kojoj bi ozbiljno trebalo da razgovaramo, iako vidim da vam nije interesantna, jer je malo ko pominjao pitanje državnih i nacionalnih interesa", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić podsećajući da je u sali od 1992. godine i da mnoge od njih "nije nešto viđao do danas" kad se pričalo o Srbiji.

    Srbiju danas napadaju da je nosilac velikosrpske politike, ističe Dačić, dodajući da kada policajci u turističkoj sezoni idu u BiH to "ispada da je velikosrpska agresija", a da o tome niko ne priča.

    On se osvrnuo i na pitanje eksploatacije jadarita u Srbiji, ističući da je Rio Tinto u Srbiju došao 2001. godine te da su tad na vlasti bili "vaši prethodnici ili osnivači". Kako je rekao o otvaranju rudnika litijuma-  "bilo je zdravo, kad ste vi bili na vlasti, a sada nije zdravo".

    "Sećate li se naslova: 'Supermen će zaobilaziti Loznicu zato što je pronađen jadarit koji je kao kriptonit'? Gde ste bili do sad? Jeste se bavili ekologijom? Gde su vam bile debate, što ih niste pravili ranije", upitao je Dačić opoziciju, dodajući da želi da se stručnjaci izjasne o ekološkim pitanjima.

    On je dodao da ga je Boris Tadić naučio da "nema blokada puteva" te da je bio "ministar policije "u vaše vreme, a daće Bog biću i ubuduće".

  • 17:21

    Transparentnost Srbija: Nezakonito objedinjavanje 60 tačaka dnevnog reda

    Transparentnost Srbija ocenila je kao nezakonitu odluku skupštinske većine da narodni poslanici vode jedinstvenu raspravu o 60 tačaka dnevnog reda, između ostalih, Deklaraciji Svesrpske skupštine u Beogradu, izboru guvernera Narodnog Banka Srbije i povećanju naknada za RTS.

    U saopštenju TS se navodi da skupštinski poslovnik dozvoljava mogućnost objedinjavanja rasprave "ali samo ako je reč o zakonima koji su međusobno uslovljeni ili su odluke u njima međusobno povezane".

  • 16:44

    Potvrđeni mandati za troje poslanika

    Predsednica Skupštine Ana Brnabić konstatovala je potvrđivanje mandata narodnih poslanika usled upražnjavanja poslaničkih mesta poslanicima Vesni Stanković, Zdravku Mladenoviću i Sabini Hadžiavdić.

    Zakletvu je položila i narodna poslanica Aleksandra Tomić, čiji je poslanički mandat konstatovan ranije danas.

  • 16:13

    Zoran Lutovac: Nećemo glasati za Deklaraciju

    Lider DS-a Zoran Lutovac rekao je da njegova stranka neće glasati za Deklaraciju, jer sve što piše u njoj imamo u zakonima i u Ustavu.

    "Jedno pričate a drugo radite. Samo jaka demokratska Srbija je garant zaštite srpskog identiteta", rekao je Lutovac ocenjujući Deklaraciju kao zloupotrebu nacionalnih simbola.

  • 16:04

    Vučević: Deklaracija nikom ne oduzima prava, čuva nacionalni identitet

    "Nikome Deklaracija ne oduzima nikakva prava, ona čuva nacionalni identitet. Nacionalna pitanja srpskog naroda su ugrožena, jer postoje pokušaji asimilacije srpskog naroda, jer postoje pokušaji oduzimanja dela teritorije i rušenja Dejtona. Deklaracija je vid odgovora i poziv da se svi okupimo oko istog pitanja", rekao je premijer Miloš Vučević.

    Nema zloupotrebe vojske, dodao je, već samo jačanja vojske koja je već na ponos države.

  • 15:39

    Mali odgovara: Finansije su nam stabilne

    Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je budžet Srbije stabilan i da na računu trenutno ima 740 milijardi dinara, odnosno više od 6,5 milijardi evra, što je više nego što je potrebno za normalno funkcionisanje zemlje.

    On je odgovarajući na kritike poslanika u Skupštini Srbije rekao da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže u projekte koji popravljaju kvalitet života građana Srbije, u puteve, škole, objekte za Ekspo 2027.

    "Kažete da se zadužujemo, a važno je da građani znaju da je udeo duga u BDP-u Srbije manji od 50 odsto", istakao je Mali.

  • 15:10

    Ministarka negirala da postoji više od 600 istražnih polja

    Ministarka Đedović Handanović iznela je podatak da u Srbiji postoji 169 istražnih polja, a ne više od 600 koliko je rekla poslanica Pavlović.

  • 14:58

    Pavlović o rudniku litijuma: Svaki stanovnik Srbije može da strepi

    Govoreći o projektu Jadar, Pavlovićeva je upozorila da ne postoji nikakav pravni osnov za zaključivanje ugovora što je ne samo nezakonito, nego i vanustavno.

    "Skandalozni Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je usvojen, za javni interes proglasio iskopavanje ruda", rekla je ona i dodala da svaki stanovnik Srbije osnovano može da strepi je trenutno postoje 674 istražna polja.

    Kako je pojasnila, po ovom zakonu, kompanija koja bi vršila iskopavanje ima ovlašćenje i da vrši eksproprijaciju.

    "Nebitno da li su ljudi prodali imanja, kompanija bi imala ovlašćenje da bira koga iseljuje i koga isplaćuje", poručila je Pavlovićeva.

    Ona je poručila da se svi danas upisuju po časti ili beščasti kada je reč o ovom pitanju.

image