Srbija i Balkan

Uskoro rezultati popisa? Napokon odabran softver koji će brojati Srbe i Crnogorce

Od tri prispele ponude na tenderu, odabrana je jedna, saopštio je Monstat
Uskoro rezultati popisa? Napokon odabran softver koji će brojati Srbe i CrnogorceGetty © Pierre Crom

Uprava za statistiku (Monstat) Crne Gore saopštila je danas da je uspešno realizovan četvrti tender za nabavku softvera, koji će građani koristiti za kontrolu podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama iz popisa stanovništva, domaćinstava i stanova.

"Na poslednjem raspisanom tenderu pristigle su tri ponude, što potvrđuje da su IT kompanije svesne značaja izrade softvera i doprinosa kvalitetnom i pravovremenom objavljivanju rezultata popisa. Nakon sprovedenog postupka ocene i vrednovanja ponuda od tri pristigle, dve su bile neispravne zbog nepotpune dokumentacije, a jedna je zadovoljila uslove zahtevane tenderom", navodi se u saopštenju.

Svi detalji postupka sadržani su u "Obaveštenju o ishodu postupka javne nabavke" koje je javno dostupno na sajtu Direktorata za politiku javnih nabavki.

"Nakon isteka zakonom definisanog roka za monitoring, možemo konstatovati da je tender uspešno realizovan i da je u toku potpisivanje ugovora sa izabranom IT kompanijom 'Kodepiksel doo' koja će raditi na izradi softvera", ističe se u saopštenju.

Iz Monstata su dodali da je shodno tenderskoj proceduri, ponuđač koji je dostavio ispravnu ponudu odredio rok 25 dana od dana zaključenja ugovora za izradu softvera koji će građanima obezbediti zakonom definisano pravo da provere verodostojnost svojih podataka o etničko-kulturološkim karakteristikama.

"Podsećamo da je Uprava za statistiku, s obzirom na nezainteresovanost za postupak, povećala vrednost tendera na iznos od 24.999 evra bez poreza na dodatu vrednost (PDV-a), odnosno 30.249 evra, sa PDV-om, da bi dodatno motivisala kompanije da se prijave, o čemu je javnost pravovremeno informisana", piše u saopštenju.

image