Srbija i Balkan

Gujon: Sećamo se žrtava zločina u Starom Gracku, sa nadom da je pravda dostižna

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju podsetio je da je najmlađa žrtva bio Novica Janićijević koji je imao samo 17 godina
Gujon: Sećamo se žrtava zločina u Starom Gracku, sa nadom da je pravda dostižna© Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon izjavio je da se danas sa tugom i pijetetom sećamo svih žrtava zločina u Starom Gracku, u nadi da je pravda na kraju ipak dostižna, a da će zločinci dobiti zasluženu kaznu.

On je to napisao na mreži Iks, povodom 25 godina od masakra nad Srbima iz Starog Gracka, u kojem je ubijeno 14 žetelaca, stradalnika koji su život položili na svom ognjištu.

Gujon je podsetio da je najmlađa žrtva bio Novica Janićijević koji je imao samo 17 godina.

"Više puta sam obilazio Staro Gracko. Tamo ima još Srba uprkos ovom zločinu i brojnim pretnjama koje su dobijali od terorističkog OVK. Retko gde na svetu možete da osetite tugu i bol u svakoj kući kao i u glasu svakog čoveka koga sretnete, iako su decenije već prošle. Sa tugom i pijetetom se sećamo svih žrtava ovog strašnog zločina, u nadi da je pravda na kraju ipak dostižna, a da će zločinci dobiti zasluženu kaznu", napisao je on.

Podsetimo, na današnji dan, 23. jula 1999. godine, 41. dan po dolasku snaga Kfora na Kosovo i Metohiju čiji je glavni zadatak trebalo da bude zaštita Srba, u selu Staro Gracko blizu Lipljana surovo je pobijeno 14 Srba, žetelaca, koji su tog dana izašli na njive da pokupe žito.

image