Šefćet Demirovski ponovo u središtu špijunske afere: Albanac podriva srpsku namensku industriju?

Pet godina nakon hapšenja u centru Beograda, vlasnik "ATS grup" Šefćet Demirovski opet je umešan u špijunsku aferu

Albanski biznismen Ševćet Demirovski ponovo je umešan u špijunsku aferu, iako ovaj put (kada je u pitanju "Krušik") nije uhvaćen in flagranti kao 2019. godine, kada je bio uhapšen u Beogradu zbog kupovine poverljivih informacija iz fabrike municije "Prvi Partizan".

Demirovski je državljanin Severne Makedonije, čijoj firmi "ATS grup" su špijuni koji su juče uhapšeni dostavljali tajne podatke iz "Krušika".

Zbog iste stvari, Demirovski je 2019. godine uhapšen sa svojim pomagačima u jednom beogradskom hotelu. Predmet interesovanja, prema pisanju medija, tada mu je bila municija kalibra 12,7 mm iz fabrike "Prvi Partizan". 

Borivoje Glišović tada je priznao da je kopirao dokumentaciju i prodavao je Demirovskom, a do trenutka hapšenja uzeo je 30.000 evra.

Oni su privedeni posle višemesečne opsežne istrage o "curenju" poverljivih podataka iz užičke fabrike oružja. Reč je o tajnoj dokumentaciji koja se tiče proizvodnje municije za snajpere, ali i za protivavionske mitraljeze.

Istraga protiv njih pokrenuta je u saradnji sa srpskim obaveštajnim agencijama BIA, VBA i srpskom policijom, a privedeni su posle višemesečne istrage.

Prema pisanju "Novosti", platio je 250.000 evra, nakon čega mu je vraćen pasoš i otputovao je u Istanbul, gde živi njegova porodica.

Profesor na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost dr Ilija Kajtez ocenjuje da je puštanje Demirovskog na slobodu "naša nacionalno tužna priča koja se zove tužilaštvo i sudstvo".

"Neko iz tih institucija stavio je sebe iznad interesa srpskog naroda i nacionalnih interesa i Demirovski je pušten uz priznanje o sporazumu krivice", navodi Kajtez.

Profesor Kajtez smatra da je velika greška što je Demirovski tada pušten na slobodu.

"Opravdano postavljamo pitanje da li je tu u pitanju strani uticaj ili novac? Jer bi trebalo da sve tri grane vlasti, i izvršna i zakonodavna i sudska, rade u interesu države Srbije, a puštanje čoveka koji se bavio špijunažom sigurno nije u interesu Srbije", ističe naš sagovornik.

Pet godina kasnije, Demirovski je opet umešan u špijunsku aferu. Ovaj put u vezi sa "Krušikom". Jedina nepoznanica ostaje šta je Demirovskog zanimalo iz "Krušika", kada za razliku od "Prvog Partizana" valjevska firma ne proizvodi ni slične proizvode kao "ATS grup".