Špijuniranje sa zemlje i iz vazduha: Šta su tražili u Krušiku, a šta na granicama Srbije?

Na sajtu "ATS grupe", kompanije za proizvodnju municije iz Severne Makedonije, čiji je osnivač i vlasnik Šefćet Demirovski navedena su imena savetnika - u pitanju su američki i britanski penzionisani generali

Srpska namenska industrija napredovala je toliko da Srbija ne samo da proizvodi sve što joj je neophodno, već i izvozi naoružanje i vojnu opremu širom sveta. Sa napredovanjem ove grane industrije rastu i rizici, pa je sve više pokušaja stranih službi da špijuniranjem da dođu do tajnih podataka koji su klasifikovani kao "državna tajna", upozoravaju sagovornici RT Balkan.

Nekadašnji oficir kontraobaveštajne službe Ljuban Karan ukazuje da nije slučajno to što je sve više pokušaja da se špijunažom dođe do značajnih podataka u trenutku kada Srbija jača vojnu moć, kupuje oružje i sve ozbiljnije ulaže u vojnu industriju.

U akciji Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Višeg javnog tužilaštva u Valjevu, razbijena je špijunska grupa koja je duži vremenski period odavala vojne i druge poverljive podatke iz valjevskog "Krušika" "ATS grupi", odnosno vlasniku te kompanije Albancu Šefćetu Demirovskom iz Severne Makedonije. 

Šefćet Demirovski prvi put je u špijunaži uhvaćen 2019. godine, praktično na delu, s malom razlikom što se tada raspitivao i plaćao špijune da mu dostave podatke o municiji sličnoj onoj koju pravi njegova kompanija. Za razliku od "Prvog Partizana" valjevski "Krušik" ne proizvodi oružje i municiju sličnu "ATS grup".

"Ovde je bitnija komponenta bezbednosti, kada su u pitanju odbrambene sposobnosti Srbije. Republika Srbija je po svojoj doktrini vezana pretežno za sopstvene mogućnosti kapaciteta za odbranu. To znači da sama Srbija, u slučaju bilo kakvog sukoba, mora da proizvodi, ako ne oružje, onda municiju u punom kapacitetu, da bi mogla da se odbrani", objašnjava Karan, ističući da je najveća greška naše države i sudstva što je Demirovski pušten i što je slobodu uz sporazum platio 250.000 evra, a krivica mu je dokazana. 

Prema njegovim rečima, oni koji žele da ugroze odbrambene kapacitete Srbije atakuju direktno na namensku industriju.

"Ovaj atak je konstantan, uporan i drzak. Iako je našim službama težište na zaštiti podataka, oni i dalje nasrću, znajući da će biti otkriveni. I kada su otkriveni - oni do nečega dođu, jer iskoriste svoje špijune da dobiju neke informacije. Šta će sa špijunom biti, to njih uopšte ne zanima", ukazuje Karan. 

Profesor na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbednost dr Ilija Kajtez ocenjuje za RT Balkan da suština jednostavna: sve tajne koje špijuni prikupe i dostave - biće zloupotrebljene protiv Srbije.

"Mogli su da prodaju mnogo toga što je klasifikovano pod kategoriju službena ili vojna tajna. Kako je u pitanju namenska fabrika koja proizvodi naoružanje, svaki element toga je, u stvari, tajna. Šta god dali, a vezano je za proizvodnju, količine, rezultate ispitivanja i performanse, sve je to tajna, poslovna, a onda i državna. To su najosetljivija preduzeća i u tom smislu zaštita od curenja podataka mora biti najdrastičnija", ukazuje naš sagovornik.

Kajtez navodi da mu je neverovatno da zreli ljudi, koji imaju dug staž u namenskoj industriji sebi dozvole da, zarad sitne koristi, izdaju državu.

"Možda su i ucenjeni da to daju u ruke onih koji su protiv ove države, u ovom slučaju je to albanski biznismen iz Severne Makedonije Šefćet Demirovski. Raspoloženje Albanaca prema nama Srbima u ogromnom procentu je neprijateljsko, nažalost", ocenjuje Kajtez.

Na sajtu "ATS grupe", kompanije za proizvodnju municije iz Severne Makedonije, čiji je Demirovski osnivač i vlasnik stoji i bord savetnika - u pitanju su američki i britanski penzionisani generali.

Prema rečima Ilije Kajteza ovo je još jedna potvrda kako zapadne službe preko svojih eksponenata na Balkanu rade. Kajtez smatra da iza Demirovskog stoje moćne obaveštajne i interesne sile Zapada.

"Vidi se da je to internacionalna, pre svega zapadna kombinatorika i da on radi za zapadne mentore kojima smeta sprski faktor, naša namenska industrija. Takođe, zbog neutralne pozicije Srbije smeta im jačanje namenske industrije i vojske", ističe Kajtez.

Kako bi nas oslabili i "usisali" u NATO, najbolji način je "curenje" tajnih podataka, na kojem oni neumorno rade.

BIA i VBA dokazale su koliko su dragocene, naročito u prethodnom periodu, kada su razotkrile nekoliko ozbiljnih špijunskih mreža i sprečile curenje državnih tajni, ukazuju naši sagovornici.

Sada je, kažu, na tužilaštvu i sudu, da zločin ne prođe nekažnjeno, već da oni koji su državi NATO članice odavali tajne podatke o našem naoružanju, budu strogo kažnjeni

Osmatranje i iz vazduha

Inače, juče je izviđački avion za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "artemis" koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, ponovo leteo oko granica Republike Srbije i iznad teritorije Bosne i Hercegovine.

Kako se može videti na sajtu "Flajtradar", letelica je poletela oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu". Odatle se zaputila prema severozapadu, gde je ušla u mađarski vazdušni prostor i letela uz severnu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH. 

Ova letelica nadletala je i 27. februara iznad jugoistočnih delova Bosne i Hercegovine, tačnije iznad pogranične teritorije Republike Srpske i Srbije. 

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letelicu za osmatranje naše vojske, a pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17.