Srbija i Balkan

Zašto se Albanci raduju Kasanofovom dolasku: Antiruski čovek, nenaklonjen Srbiji

Albanski lobisti zdušno pozdravljaju dolazak Kasanofa na Balkan
Zašto se Albanci raduju Kasanofovom dolasku: Antiruski čovek, nenaklonjen Srbiji© Embassy of Ukraine in the USA

Naslednik Gabrijela Eskobara, Aleksandar Kasanof posvećen je evropskim integracijama Zapadnog Balkana, tvrdi portparol Stejt departmenta, dok albanski mediji slave zbog njegovog dolaska ukazujući nam kako je pomoćnik Viktorije Nuland iz doba Majdana ipak znatno "posvećeniji" interesima prištinskih vlasti nego Beogradu.

Jer, iako iz Stejt departmenta uveravaju da će Kasanof blisko sarađivati sa liderima i "Kosova", i Srbije, kao i sa evropskim partnerima "na putu postizanja normalizovanih, mirnih i produktivnih odnosa dve zemlje" – "Albanijan post" razvejava svaku nadu o tome da će Kasanof bar na ovoj funkciji težiti mirnom i pravednom rešenju postignutom kroz dijalog.

Dolazak nagrađivanog "savetnika američke ambasade u Kijevu tokom Majdanske revolucije", na Balkan, po svemu sudeći, Srbiji ne donosi ništa dobro.

"On nema povoljnih predispozicija prema Srbiji. Prilično je antiruski nastrojen. Da vidimo koliko vlada to može da preokrene u našu korist", kaže bivši poslanik Demokratskog saveza "Kosova" i albanski lobista u SAD, Faton Bisljimi, dodajući da je dužnost Prištine da jača odnose sa SAD.

Imenovanje Kasanofa prilika je za ponovni početak "ozbiljne i dostojanstvene posvećenosti Kosova odnosima sa SAD", dodaje Bisljimi ističući da Priština mora biti veoma otvorena da uradi nemoguće "da ne izađe van orbite američkog geopolitičkog interesa".

Po mišljenju bivše ambasadorke takozvanog Kosova u SAD Vljore Čitaku, bez obzira na to ko bude postavljen na važne funkcije u Vašingtonu, odnos ove države prema "Kosovu" se neće promeniti.

"Kao osoba koja je blisko sarađivala sa bivšom državnom sekretarkom Nuland, koja je imala dugu istoriju sa Evropom i Zapadnim Balkanom, verujemo da je dovoljno upoznat sa izazovima Kosova i regiona", naglasila je Čitaku u razgovoru za za AP.

Kasanofovim izborom zadovoljan je i albanski lobista Danijel Server koji navodi da bi Kasanofovo iskustvo u Ukrajini "moglo da bude plus za one koji žele da ojačaju suverenitet i teritorijalni integritet svih sadašnjih balkanskih država". Osim Srbije.

"Naša politika promoviše regionalnu ekonomsku saradnju i reforme koje će doneti trajni mir, stabilnost i prosperitet u regionu. Nastavićemo da radimo sa zemljama Zapadnog Balkana i našim evropskim partnerima na unapređenju ovih ciljeva tokom Kasanofovog vođstva", obećavaju, međutim, iz Stejt departmenta.

image