Srbija i Balkan

Kurti: Slučaj Hajrizi iziskuje međunarodnu istragu

Premijer tzv. Kosova dodao je da u Agenciji za forenziku u Prištini utvrđeno da otisci pripadaju građaninu koji je prijavljen kao ubijen
Kurti: Slučaj Hajrizi iziskuje međunarodnu istragu© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti potvrdio je da je poređenjem otisaka prstiju pristiglih iz Beograda sa podacima policije u Prištini, utvrđeno da oni pripadaju Fatonu Hajriziju, likvidiranom u oružanom obračunu sa policijom, nakon što je u Loznici ubio jednog i ranio drugog policajca.

Kurti je na sednici vlade naveo da su od vlasti u Beogradu 22. jula 2024. godine dobili otiske prstiju jedne osobe, te da su zajedno sa otiscima prstiju građanina Fatona Hajrizija prosleđeni Agenciji za forenziku u Prištini, gde je poređenjem utvrđeno da otisci pripadaju građaninu koji je prijavljen kao ubijen.

"Međutim, rasvetljavanje okolnosti od njegovog bekstva (Fatona Hajrizija) ka Srbiji, do njegovog prijavljenog ubistva zahteva lokalnu i međunarodnu istragu", rekao je Kurti i pozvao da se ne naseda na euforiju heroiziranja i romantiziranja Fatona Hajrizija

Hajrizijeva porodica ovlastila je advokata Arianita Kocija da iz centralne Srbije preuzme telo.

Koci je naveo da je već kontaktirao vlasti u Beogradu i prištinskog oficira za vezu Jetiša Jašarija.

Koci je medijima u Prištini preneo da još nisu utvrdili gde se nalazi Hajrizijevo telo, da su moguće opcije Beograd, Šid ili Novi Sad.

"Čim dobijem tačne informacije, odmah ću otići. Imam svu potrebnu dokumentaciju i nastaviću sa procedurama", rekao je Koci.

image