Srbija i Balkan

Cvijanović: Odluka Ustavnog suda pokazuje da je BiH obična kolonija

BiH ima sve manje vremena da izgradi neko unutrašnje poverenje, a ovakvim odlukama se ne gradi zajednička država, već dodatno razgrađuje, poručila je Željka Cvijanović
Cvijanović: Odluka Ustavnog suda pokazuje da je BiH obična kolonija© Borislav Zdrinja/ZIPAPHOTO/ATAImages

Ne iznenađuje odluka krnjeg Ustavnog suda BiH o Izbornom zakonu Republike Srpske, jer je on kroz svoju praksu već mnogo puta dokazao da odavno ne štiti Ustav BiH, već asistira političkom Sarajevu, OHR-u i pojedinim stranim ambasadama u borbi protiv Republike Srpske, ocenila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović

"To, između ostalog, znači i da je BiH obična kolonija, a Ustavni sud puki instrument u rukama onih koji je održavaju u tom ponižavajućem statusu", navela je Cvijanović komentarišući današnju odluku krnjeg Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke o zahtevu o njegovoj ustavnosti.

Ona je istakla da je Ustavni sud BiH do sada doneo brojne odluke kojima je, umesto da štiti ustav, prekrajao ustavna rešenja s jasnom namerom stvaranja drugačijeg ustavnog ambijenta od onog koji je utvrđen Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, a na koji su sve strane dale saglasnost.

"Delujući na taj način Ustavni sud je, nažalost, generisao već mnogo političkih kriza u BiH i zato je važno da on bude reformisan, čime bi stekao preko potrebni kredibilitet i integritet, kao i poverenje građana, kojeg sad evidentno nema", navela je Cvijanović u izjavi za Srnu.

Ukazala je da sve dok je stanje ovakvo, u BiH neće biti ni pravne države, ni budućnosti, niti sreće za bilo koga.

"Ne znam da li će bošnjački predstavnici to na vreme shvatiti, ali znam da BiH ima sve manje vremena da izgradi neko unutrašnje poverenje i da se ovakvim odlukama zajednička država ne gradi, već dodatno razgrađuje", kazala je Cvijanović.

Krnji Ustavni sud BiH saopštio je da je danas privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtevu za ocenu njegove ustavnosti.

image