Srbija i Balkan

Britanski ambasador: Zabrinuti smo za Srbe s Kosmeta, pod pritiskom su

Čak je i ovoj NATO članici postalo jasno kakav teror proživljavaju Srbi pod Kurtijevim režimom
Britanski ambasador: Zabrinuti smo za Srbe s Kosmeta, pod pritiskom su© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Velika Britanija je zabrinuta za srpsku zajednicu sa Kosova i Metohije, kaže ambasador ove zemlje Edvard Ferguson u razgovoru za "Euronjuz".

"Ja sam ih posetio u novembru, bio sam u severnoj Mitrovici, u Gračanici i sreo sam zajednicu koja je pod pritiskom, osećaju stres i mi hoćemo da nađemo načine da se smanje tenzije, da se unapredi dijalog", istakao je.

Ferguson je dodao i da je, što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, činjenica da se stavovi Srbije i Velike Britanije mimoilaze kada je u pitanju status "Kosova", ali navodi da ima i stvari oko kojih postoji isto mišljenje.

"Mi Kosovo priznajemo kao suverenu i nezavisnu državu. I to je očigledno i jasno nešto oko čega se ne slažemo. Ali slažemo se na primer oko toga da je potrebno da vidimo napredak u normalizaciji odnosa između Beograda. Rešavanju nekih od problema koji mogu da dovedu do eskalacije i tenzije i koji mogu da oštete stabilnost, političku reputaciju, ekonomsku putanju Srbije", kaže on.

Kako dodaje, Velika Britanija uvek jasno stavlja do znanja da ne želi nikakve unilateralne poteze bilo koje strane, ili Beograda ili Prištine, koji mogu da dovedu do eskalacije. Međutim, dodaje, situacija na terenu je drugačija.

"Mi jasno kažemo da nismo srećni i zadovoljni zbog nekih stvari koje su vlasti u Prištini preduzele, kao što je eksproprijacija, kao što su druge neke stvari za koje smo mi jasno rekli da nismo zadovoljni i da se ne uklapaju čak ni u pravni sistem Kosova. Mi smo videli i incidente poput napada u Banjskoj, kada je u septembru grupa ljudi sa nelegalnim naoružanjem ubila policajca, započela pucnjavu... Dakle, obe strane bi trebalo da stalno ulažu napore, da nađu način da smanje tenzije, da se svi vrate dijalogu", rekao je.

Kaže i da, nakon izbora nove laburističke vlade u njegovoj zemlji, nećemo videti neke velike promene u interesu Velike Britanije u regionu Zapadnog Balkana.

"Što se Srbije tiče, hteli bismo da radimo i na izgradnji modernih relevantnih odnosa u trgovini, u bezbednosnoj saradnji, u odnosima između ljudi, dakle uvek pokušavamo da unapredimo odnose sa Srbijom i to očekujem i od ove vlade", rekao je.

image