Srbija i Balkan

Kada SAD i EU daju "garancije": Za barikade robija – za ubistvo 14 žetelaca krivaca nema

Lišenje slobode D. D. samo je poslednje u nizu privođenja i hapšenja Srba koji su učestvovali u protestima ispred zgrade SO Zvečan krajem maja prošle godine, ili koje kosovske vlasti sada sumnjiče za druga krivična dela – najčešće navodne ratne zločine
Kada SAD i EU daju "garancije": Za barikade robija – za ubistvo 14 žetelaca krivaca nema© РТ Балкан / Зоран Шапоњић

Garancije vodećih zemalja NATO pakta iz decembra 2022. godine da Srbi na KiM neće biti hapšeni ni procesuirani iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja vrede, i juče su se još jednom uverili Srbi na Kosovu, taman koliko i obećanje Bernara Kušnera dato pre ravno 25 godina da će "međunarodne snage prevrnuti i poslednji kamen da nađu ubice koji su 23. jula 1999. masakrirali 14 Srba žetelaca iz Starog Grackog".

U Kosovskoj Mitrovici juče je uhapšen Srbin D. D. pod sumnjom da je učestvovao u nemirima ispred zgrade Skupštine opštine Zvečan, 29. maja 2023. godine. Na teret mu se, kako je saopštila policija, stavlja napad na međunarodne bezbednosne snage, udruživanje za antiustavne aktivnosti, napad na ustavni poredak, učešće u masi koja čini krivično delo i huliganstvo, napad na službeno lice.

Istovremeno, prekjuče se navršilo ravno 25 godina od masakra 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko. Sinovi i ćerke onih koji su pobijeni a prethodno stigli da se ožene i dobiju decu, odrasli su, bukvalno, među ubicama svojih roditelja koje niti je ko sumnjičio niti zatvarao niti im sudio za surovo ubistvo 14 ljudi.

"Tako izgleda pravda za Srbe na Kosovu i Metohiji. Na jednoj strani je ubistvo 14 ljudi, brojni drugi zločini širom Kosmeta, za koje svi znaju počinioce – dželate, ali koje niko ne dira. Na drugoj strani, kada je reč o Srbima, hapse jednog po jednog – ljude koji su bili na barikadama, protestovali ispred zgrade SO Zvečan zato što su tri ili četiri dana ranije tu zgradu zauzeli kosovski specijalci. Kada je Zvečan u pitanju, treba znati da su ljudi na ulici bili potpuno mirni sve dok kordon KFOR-a, frontalno, brutalno nije krenuo da gazi i batina Srbe, koji su koji tren ranije posedali na ulicu", kaže za RT Balkan jedan od Srba iz Severne Mitrovice, učesnik brojnih protesta.

Hapšenje D. D. samo je poslednje u nizu privođenja i hapšenja Srba koji su učestvovali u protestima ispred zgrade SO Zvečan krajem maja prošle godine.

S. M. iz Zvečana uhapšen je 10. maja ove godine zbog sumnje da je  učestvovao u sukobima ispred zgrade SO Zvečan i njemu je odmah određen pritvor. Kao i D. D. pod sumnjom je za udruživanje radi protivustavne delatnosti, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom, napad na službeno lice, učešće na skupu na kojem se vrši krivično delo.

Pre nešto više od mesec dana, na za Srbe po zlu čuvenom punktu na Bistričkom mostu na magistrali između Severne Mitrovice i Zvečana, uhapšen je L. D. takođe zbog događaja ispred zgrade SO Zvečan 29. maja 2023. godine.

Kancelarija za KiM tada je saopštila da je hapšenje L. D. motivisano isključivo političkim razlozima, da je L. D. kao radnik carine na Jarinju godinu dana svakodnevno prelazio preko punkta na Bistričkom mostu, i da je razlog njegovog hapšenja "novi pokušaj Aljbina Kurtija da izazove novu krizu na severu KiM".

"Jasno je da su garancije koje su decembra 2022. godine dali SAD i EU da Srbi neće biti hapšeni iz političkih razloga i zbog protestnih okupljanja, već duže vreme samo prazno slovo na papiru i da Kurti ima odrešene ruke da sprovodi teror nad srpskim narodom i Srbima kojima se zbog protesta na teret stavljaju najteža krivična dela", saopšteno je tada iz Kancelarije za KiM. Podsetili su i na mučko ranjavanje Dragiše Galjka ispred Opštine Zvečan, koga su Rosu sa dva metka pogodili u leđa. Niko nije odgovarao.

Krajem juna ove godine, osnovni sud u Prištini osudio je Srbina N. O. na 15 meseci zatvora i novčanu kaznu od 12.000 evra proglasivši ga krivim za napad na pripadnike KFOR-a u Zvečanu. Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice pošto je N. O. prethodno 363 dana proveo u pritvoru, suočen sa optužbom da je učestvovao u masi u vršenju krivičnih dela, huliganizma i napada na službeno lice.

Sredinom juna prošle godine u centru Severne Mitrovice uhapšen je Milun Milenković kome je, pored ostalog, na teret stavljena i sumnja da je jedan od organizatora "napada na pripadnike međunarodnih snaga" 29. maja ispred zgrade SO Zvečan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je podsetio da je "da bi ubedio Srbe da uklone barikade i da bi se izbegao sukob sa NATO-om", od NATO-a i EU u pisanoj formi dobio garancije da "Srbi koji su bili na barikadama neće biti hapšeni", kao i da je u garancijama EU i SAD navedeno da "pozdravljaju uveravanja Prištine kojima se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenja ili krivično gonjenje srpskih građana sa Kosova zbog učešća u mirnim protestima, odnosno barikadama".

U ranijoj izjavi, Vučić je podsetio i da je Srbin sa severa KiM Miljan Adžić bio uhapšen zbog barikada te da je tužilac tražio da se Adžiću produži pritvor".

"A, šta se to desilo na barikada, je li neko ubijen ili ranjen? Pričate o šok-bombama, to je pirotehničko sredstvo i budalaština. To pukne jako, da bi se neko uplašio i to služi za upade policijskih jedinica. Ničemu drugom to ne služi", rekao je Vučić.

Aprila ove godine, na Brnjaku je uhapšen Srbin Srećko Sofronijević, koji je do pre koji dan bio u pritvoru. Iz Kancelarije za KiM tada su podsetili da je Sofronijević 13. oktobra 2021. godine od strane pripadnika Rosu pogođen hicem kada je bačen suzavac u njegov komšiluk, a on pokušavao da skloni dete".

Iz Kancelarije tada su još jednom podsetili na garancije SAD i EU, uz tvrdnju da su "pravi nalogodavci hapšenja Sofronijevića SAD i EU, a da je premijer privremenih institucija u Prištini puki izvršilac". Kancelarija za KiM tada je saopštila da od 28. decembra 2022. godine i garancija SAD i EU "traje neprekinuti teror i hapšenja svih viđenijih Srba sa severa KiM dok SAD i EU to nemo posmatraju praveći se nevešti da se 28.12. nije ni dogodio".

Sa druge strane, na godišnjicu sukoba 29. maja ispred zgrade SO Zvečan, 29. maja ove godine, misija KFOR na KiM zatražila je da se privedenu pravdi počinioci napada na njihove pripadnike.

Neposredno pre sukoba ispred zgrade SO Zvečan uhapšen je Dušan Obrenović koji je istog dana teško prebijen u prostorijama opštine od strane kosovskih specijalaca.

Istovremeno, dok Srbi sa barikada jedan po jedan završavaju u zatvoru, pripadnik KBS Azem Kurtaj, koji je na Badnji dan 2023. pucao na dvojicu srpskih dečaka i ranio ih, pušten je da se brani sa slobode.

Sam Kurti je početkom juna prošle godine, posle serije hapšenja Srba na severu KiM, u skupštini tzv. Kosova iščitao spisak za više od 30 imena Srba za koje je, bez ikakvih ograda, rekao da su "glavni organizatori nereda poslednjih dana". I "da se zna šta im sleduje".

Kurti je tada čitajući spisak posebno naznačio M. J. za koga je rekao da je jedan od vođa "nelegalne formacije", a da je njegova kuća "baza za vođe nelegalne strukture". Pored M. J. na Kurtijevom spisku našli su se i Srbi A. F, N. A, M. Ž, D. K, J. L, N. R, braća S. i D. N, D, K, V. R, D. Đ, M. Đ, M.T, M. J, P. M, D. J, N. B. itd.

"Znamo mi da od garancija SAD i EU nema ništa i šta nam sleduje. Svako novo hapšenje, i ovo od juče, novi je strahoviti pritisak na nas koji smo ostali na KiM. Svako od nas bio je barem jednom na barikadama, protestima, svako od nas strepi od svakog prelaska preko punkta na Bistričkom mostu, preko Jarinja, Brnjaka ili Merdara. Trpimo mesecima, godinama, a onda se oni koji ne mogu da izdrže, spakuju, pokupe i odu sa porodicom. A svesni smo da Priština upravo to i želi – da nas je ovde sve manje, sve dok jednog dana broj Srba na KiM ne bude na nivou statističke greške. To je naš život. Za ubistvo 14 žetelaca nema krivca, za protest ispred zgrade SO Zvečan i barikade – Srbima robija", jetko jutros govori jedan od Srba iz Mitrovice, koji se boji da mu ime i prezime bude objavljeno.  

Prema podacima Kancelarije za KiM, krajem decembra prošle godine u kosovskim  zatvorima bilo je 28 Srba, njih osmorica imaju pravosnažne presude. Ovaj podatak odnosi se, međutim, samo na Srbe protiv kojih se vode ili su vođeni i završeni, kako ocenjuju i Kancelariji za KiM, politički motivisani sudski procesi. Prema nekim nezvaničnim podacima, u kosovskim zatvorima je još oko 60 Srba, koji su tamo po različitim drugim osnovima, koji su optuženi ili kojima je suđeno za druga krivična dela.

image