Srbija i Balkan

Štrbac: Srbija još ima vremena da traži reviziju presude Međunarodnog suda pravde zbog "Oluje"

Za zločine nad Srbima u "Oluji" se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju sudilo trojici hrvatskih generala
Štrbac: Srbija još ima vremena da traži reviziju presude Međunarodnog suda pravde zbog "Oluje"www.globallookpress.com © imago stock&people

Srbija još ima vremena da traži reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2015. godina po tužbi Srbije protiv Hrvatske, u kojoj je zločinačka akcija hrvatske vojske "Oluja" okvalifikovana kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, što po svim kriterijima jeste, poručio je Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

"Veritas" je o ovome poslao dopis Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, potvrdio je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je rekao da Krajišnici okupljeni oko "Veritasa" smatraju da bi Srbija kao stranka u postupku treba da aktivira pravni tim koji je već radio na ovom predmetu i da što prije počne sa pripremama za podnošenje zahteva za reviziju presude.

Štrbac ističe da bi se to moglo zasnivati na novim činjenicama koje ukazuju kakav je bio stvarni karakter "Oluje" i kakve je ova akcija imala posledice po Srbe u Hrvatskoj.

On je podsetio da je presuda Međunarodnog suda pravde donesena 3. februara 2015. godine, a da apsolutni rok zastare za reviziju ističe 3. februara naredne godine.

"Želimo da ostane zabeleženo da smo ovo tražili. Bez Srbije ne možemo, naravno, pošto je ona stranka u tom postupku, ali o tom po tom. Čekaću odgovor još neko vreme da vidimo šta će biti", rekao je on.

Štrbac očekuje da bi sve dokumentovane i neoborive činjenice, protumačene u okolnostima novih globalnih geopolitičkih kretanja, mogli uveriti Međunarodni sud pravde da je planiranjem i izvođenjem akcije "Oluja" prava namera Hrvatske u to vreme bila "konačno rešenje" srpskog pitanja u Hrvatskoj dogovorenog još 4. juna 1941. u Zagrebu između predstavnika Nezavisne Države Hrvatske i Nemačke.

"To je podrazumevalo barem i delimično fizičko i biološko uništenje Srba - rekao je Štrbac i dodao da se ovo nesporno uklapa u definiciju genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Za zločine nad Srbima u "Oluji" se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju sudilo se trojici hrvatskih generala.

image