Štrbac: Srbija još ima vremena da traži reviziju presude Međunarodnog suda pravde zbog "Oluje"

Za zločine nad Srbima u "Oluji" se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju sudilo trojici hrvatskih generala

Srbija još ima vremena da traži reviziju presude Međunarodnog suda pravde iz februara 2015. godina po tužbi Srbije protiv Hrvatske, u kojoj je zločinačka akcija hrvatske vojske "Oluja" okvalifikovana kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, što po svim kriterijima jeste, poručio je Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

"Veritas" je o ovome poslao dopis Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, potvrdio je Srni direktor "Veritasa" Savo Štrbac.

On je rekao da Krajišnici okupljeni oko "Veritasa" smatraju da bi Srbija kao stranka u postupku treba da aktivira pravni tim koji je već radio na ovom predmetu i da što prije počne sa pripremama za podnošenje zahteva za reviziju presude.

Štrbac ističe da bi se to moglo zasnivati na novim činjenicama koje ukazuju kakav je bio stvarni karakter "Oluje" i kakve je ova akcija imala posledice po Srbe u Hrvatskoj.

On je podsetio da je presuda Međunarodnog suda pravde donesena 3. februara 2015. godine, a da apsolutni rok zastare za reviziju ističe 3. februara naredne godine.

"Želimo da ostane zabeleženo da smo ovo tražili. Bez Srbije ne možemo, naravno, pošto je ona stranka u tom postupku, ali o tom po tom. Čekaću odgovor još neko vreme da vidimo šta će biti", rekao je on.

Štrbac očekuje da bi sve dokumentovane i neoborive činjenice, protumačene u okolnostima novih globalnih geopolitičkih kretanja, mogli uveriti Međunarodni sud pravde da je planiranjem i izvođenjem akcije "Oluja" prava namera Hrvatske u to vreme bila "konačno rešenje" srpskog pitanja u Hrvatskoj dogovorenog još 4. juna 1941. u Zagrebu između predstavnika Nezavisne Države Hrvatske i Nemačke.

"To je podrazumevalo barem i delimično fizičko i biološko uništenje Srba - rekao je Štrbac i dodao da se ovo nesporno uklapa u definiciju genocida iz Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Za zločine nad Srbima u "Oluji" se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju sudilo se trojici hrvatskih generala.