Srbija i Balkan

Dodik: Svaki problem u BiH dolazi od bošnjačkih političkih predstavnika

Bošnjački politički predstavnici sluđuju vlastiti narod, obmanjuju ih pričom o unitarnoj BiH, naveo je predsednik Republike Srpske, uz isticanje da zapadni faktor treba da dozvoli narodu u BiH da sam odlučuje bez uplitanja i pritisaka
Dodik: Svaki problem u BiH dolazi od bošnjačkih političkih predstavnika© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Svaki problem u BiH dolazi od struktura SDA i bošnjačkih političkih predstavnika, koji na svaki mogući način nastoje da blokiraju svaki dogovor, ukazao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje da prokomentariše to što četiri kantona u FBiH, kojima upravlja SDA, nisu dala saglasnost na usvajanje reformske agende potrebne za dobijanje novca iz Plana rasta, te da je BiH jedina zemlja na Balkanu koja nije zvanično podnela Nacrt dokumenta reformske agende, predsednik Dodik je rekao da je to jedan od klasičnih primera koji potvrđuje koliko je BiH težak slučaj, a ne normalna zemlja, na šta on, kako kaže, uporno ukazuje i sve vreme govori.

"Konačno se postigne dogovor koji odražava ustavno uređenje BiH i onda se u Federaciji nađu neki da to sve blokiraju, a, sa druge strane, sve vreme Republika Srpska je označena kao navodni kočničar samo zato što ne dozvoljava da se krši Ustav u procesu pristupanja EU, a u stvari kočničar je bošnjački politički korpus", naglasio je predsednik Srpske.

On je ukazao da bošnjački politički predstavnici sluđuju vlastiti narod, obmanjuju ih pričom o unitarnoj BiH, istupaju jednostrano gde god mogu da naprave neku štetu, bez bilo kakvog dogovora, konsenzusa dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, ali u pravnom i političkom životu - Dejton je njihova granica i preko toga ne mogu.

Predsednik Srpske je podsetio da je Mehanizam koordinacije dao mogućnost da Republika Srpska i Federacija budu jednako vidljive, da su upućene jedna na drugu i da donose odluke, i Bošnjaci su pristali na to.

"Isti ovi iz SDA koji sada blokiraju reformsku agendu, kao i njihovi bivši članovi koji ih danas optužuju za Mehanizam koordinacije, dok su i sami bili u SDA pristali su na to, a neki od njih su i potpisivali te odluke. Tako da je to jedno potpuno ludilo i toliko licemerje, a sve na štetu BiH. Uz sve to, onda čujete i Željka Komšića, najvernijeg SDA partnera, kako iznosi iste optužbe, i čovek tačno više ne zna šta čita i sluša, pitajući ko više od njih laže", konstatovao je Dodik.

On je naveo da za njega uopšte ne bi bilo nikakvo iznenađenje da je ovo sve dogovor "Trojke" i SDA, jer nakon svega vidimo da je politika SDA ista ona koju koju vodi i "Trojka", tako da je nemoguće imati poverenja u njihove namere.

"S njima je doslovno sve po onome 'do podne misle jedno, poslije podne drugo' ili za stolom sa domaćim izabranim političarima pričaju jedno, a kada sjednu sa strancima pričaju ono što stranci žele da čuju, tako da nijedno dogovoreno rešenje nije ispoštovano", naveo je Dodik, ističući:

"Na poziv Amerikanca su sve do sada 'razbili' i slagali i ne bi me uopšte iznenadilo da je ovo još jedna bošnjačka podvala."

Dodik je ukazao da EU mora dati jasnije signale da su svi prioriteti iz Mišljenja jednako važni i da svi moraju biti ispunjeni.

"Jedini način da se odmaknemo iz ovog ludila i počnemo da radimo kako treba jeste da konačno odu stranci koji remete odnose u BiH i ohrabruju Bošnjake da ruše svaki dogovor sa Srbima. Majkl Marfi odlazi, a očekujemo da će preovladati razum i da će što prije reći da je dosta Kristijana Šmita i njegovog nelegalnog divljanja i da je konačno došlo vreme da se OHR ugasi i da strane sudije napuste Ustavni sud", naglasio je predsednik Dodik.

On je ukazao da BiH može ići napred samo ako je samostalna, ako nema raznih tutora koji se stavljaju na bilo čiju stranu, i preuzimaju navijačke pozicije, huškaju bošnjačke političare dajući im lažnu nadu u neku unitarnu BiH, i tako narušavaju ukupne odnose.

image