Srbija i Balkan

Nakon blokade Nacrta reformske agende za EU jasno ko koči napredak u BiH: Podržaće ih Šmit i Marfi?

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA
Nakon blokade Nacrta reformske agende za EU jasno ko koči napredak u BiH: Podržaće ih Šmit i Marfi?Getty © Mustafa Ozturk/Anadolu Agency

Izuzetno je opasna nova podvala političkog Sarajeva, koje pokušava da lopticu odgovornosti za blokadu EU puta prebaci sa Federacije BiH na Republiku Srpsku, osporavajući mehanizam koordinacije, a koji je potvrda da BiH može funkcionisati isključivo kao dejtonska struktura i prepreka je centralizaciji ove zemlje, naveo je zamenik predsedavajuće u Savetu ministara BiH Staša Košarac.

"U toj perfidnoj igri sada pokušavaju da problematizuju mehanizam koordinacije kako bi skrenuli pažnju sa činjenice da je evropski put usporen i blokiran zbog unutarbošnjačkog obračuna 'Trojke' i SDA" ukazao je Košarac.

On je naglasio da je mehanizam koordinacije jedino moguće rešenje za kretanje ka EU, jer odražava ustavnu strukturu BiH.

Košarac je naveo da je problem u nefunkcionalnosti FBiH, a oni neosnovano napadaju mehanizam koordinacije.

"Raspolažemo saznanjima da će se osporavanju mehanizma koordinacije pridružiti i nedobronamerni dvojac Marfi i Šmit, u nameri da sve procese u EU integracijama centralizuju na nivo BiH. To im neće proći. Nema centralizacije" poručio je Košarac.

On je naveo da mehanizam koordinacije nije problematičan u bilo kojem segmentu - većina nadležnosti je na Srpskoj, FBiH i kantonima u odnosu na zajednički nivo.

Nešić: Bošnjački političari - kočničari napretka

Odnos prema reformskoj agendi još jednom pokazao ko je u BiH posvećen evropskom putu, da je to Republika Srpska, dok su bošnjački političari kočničari, smatra ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić.

On je istakao da je BiH talac bošnjačkih političara, njihovih unutrašnjih sukoba - ko će biti veći Bošnjak, ko će više doprineti mržnji prema srpskom narodu i svemu onome što ne predstavlja bošnjačko nacionalno biće.

"Još jednom se pokazalo da su Bošnjaci kočničari, da su oni protivnici BiH i još jednom su pokazali zašto je BiH nemoguća država pod ovakvim uslovima. Nadam se da će njihovi zaštitnici, prije svega međunarodni faktori, uvideti da su upravo ti koje oni štite najveći kočničari na evropskom putu BiH i na putu njenog razvoja, te da će napokon početi da pričaju istinu i da opomenu svoje pulene", rekao je Nešić.

On je poručio da Republika Srpska ostaje posvećena miru, evropskom putu, razvoju i da će znati da pronađe rešenje za postupke bošnjačkih političara.

"Da su kojim slučajem Republika Srpska i srpski narod zaustavili reformsku agendu i napravili sličan potez, digla bi se i kuka i motika, a budući da su to uradili njihovi miljenici, nije čudno što je usledilo ovako mlako reagovanje i ćutnja međunarodnih institucija i zvaničnika" rekao je Nešić.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende jer saglasnost nisu dala četiri kantona - Srednjobosanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, te Unsko-sanski, u kojima je većina okupljena oko SDA, zbog čega je BiH jedina zemlja Balkana koja nije službeno podnela Nacrt reformske agende.

image