Srbija i Balkan

Porodica Hajrizija će tužiti Kurtija i Besljimija: Smeta im što su Fatona nazvali zločincem

Mnogi državni funkcioneri su bez argumenata nazivali Fatona različitim epitetima, blatili njega i njegovu porodicu, naveo je advokat porodice
Porodica Hajrizija će tužiti Kurtija i Besljimija: Smeta im što su Fatona nazvali zločincem© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Zbog toga što su Fatona Hajrizija, koji je likvidiran u oružanom okršaju prilikom hapšenja u Srbiji zbog ubistva policajca u Loznici, oglasio se advokat porodice Hajrizi, Gent Đini.

On je najavio da će podneti tužbu protiv premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i njegovog zamenika Besnika Bisljimija jer su Fatona nazvali zločincem.

Đini je istakao da je za to dobio ovlašćenje porodice Hajrizi, koja je, kako kaže, uvređena i pogođena zbog izjava albanskih zvaničnika.

"Da, verujem da će Kurti i Bisljimi biti deo tužbe. To su javne izjave. Podnećemo građansku tužbu i izneti dokaze. Te reči se moraju povući", rekao je Đini.

On je preciziro da ga je ovlastio lično brat ubijenog albanskog begunca, koji se navodno nalazi u Nemačkoj, Artan Hajrizi.

"Fatonov brat se osećao uvređenim zbog linča koji je pretrpeo njegov brat. Mnogi državni funkcioneri su bez argumenata nazivali Fatona različitim epitetima, blatili njega i njegovu porodicu. Da biste nekoga nazvali kriminalcem, morate imati činjenice i dokaze za to. Politika ne treba da se meša u pravdu", ukazao je advokat zaboravljajući da je Hajrizi pobegao iz zatvora na koji je bio osuđen kao kriminalac.

Naglasio je da su svi jednaki pred zakonom bez obzira na funkciju.

Besnik Bisljimi je pre nekoliko dana nazvao Fatona Hajrizija zločincem, dok je premijer Kurti zamolio građane da Hajrizija ne proglašavaju herojem.

Kurti je naglasio da policajac Afrim Bunjaku, ubijen u napadu u Banjskoj, zaslužuje epitet heroja, a ne Faton Hajrizi.

image