Srbija i Balkan

Američka ambasada u Sarajevu optužila Dodika za neuspeh Reformske agende

Iz američke ambasade su saopštili da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedinstvena ponuda Evropske unije građanima u BiH da koriste neke od prednosti članstva u EU pre samog pristupanja, ali da politički lideri nisu uspeli u tome
Američka ambasada u Sarajevu optužila Dodika za neuspeh Reformske agendeGetty © Celal Gunes/Anadolu Agency

Ambasada SAD u BiH je optužila predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da je blokirao Reformsku agendu za BiH i time doveo do njenog neuspeha. 

Iz američke ambasade su saopštili da je EU pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a da je, kako kažu, "njeno odobravanje sedmicama blokirao predsednik Republike Srpske, koji je odbio da prihvatiti dve tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtev da Republika Srpska imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje odluke Suda".

"Naše razumevanje je da EU nije umanjila svoje zahteve za Reformsku agendu i da Dodik i dalje odbija da pristane na posljednje dve tačke. Nažalost, ovo je tipično za čoveka koji dosledno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, Dodikova retorika i politike i dalje predstavljaju najveću pretnju za evropsku budućnost koju građani BiH žele i zaslužuju", navodi se u saopštenju ambasade.

Kažu da im nije jasno zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahteve EU, uključujući zahtev za imenovanje sudija Ustavnog suda BiH i poštovanje odluka Suda.

"Bez obzira na to, odluka Stranke demokratske akcije da iskoristi priliku za političko razmetanje, umesto da radi s drugim pro-BiH strankama na osiguranju odobrenja za posljednje dve preostale tačke, bila je nekorisna i neodgovorna. Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na evropskom putu. Kada je u pitanju osiguranje evropske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažemo u SAD, trebala stati tamo gde počinju važniji interesi. SDA taj test juče nije položila", naveli su u saopštenju.

Navode da je Plan rasta za Zapadni Balkan jedinstvena ponuda Evropske unije građanima u BiH da koriste neke od prednosti članstva u EU pre samog pristupanja.

"Pružao bi proširenu pomoć u zamenu za osnovne reforme. Sve što politički lideri ove zemlje trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz Plana rasta je predati ambicioznu Reformsku agendu u Brisel. Politički lideri nisu uspeli u tome", navedeno je u saopštenju američke ambasade.  

image