Srbija i Balkan

Nemačka: I Priština i Beograd prihvatili Ohridski sporazum, čekamo njegovu primenu

I sporazum i njegov aneks iz Ohrida međunarodno su obavezujući za obe strane, i uključeni su u poglavlje 35 u okviru pristupnih pregovora Srbije, rekao je Kristijan Bother
Nemačka: I Priština i Beograd prihvatili Ohridski sporazum, čekamo njegovu primenuGetty © Anadolu / Contributor

"Kosovo" i Srbija su prošle godine prihvatile Sporazum o putu normalizacije odnosa i Aneks iz Ohrida i očekuje se da obe strane preduzmu korake u njihovoj realizaciji, izjavio je predstavnik Ambasade Nemačke u Prištini Kristijan Bother.

Bother je za "Kljan Kosova" poručio da obe strane treba da prekinu sa politikom "ti si to uradio, pa ću ja učiniti ovo…".

"Krajnje je vreme za politiku 'korak po korak', koja gleda u budućnost, a ne politiku 'ti si mi to uradio, ja ću učiniti ovo' - koja postavlja nove prepreke na put obema stranama, zanemarujući volju građana da pristupe Evropskoj uniji", rekao je Bother.

On je kazao da su Kosovo i Srbija prihvatile Sporazum o putu normalizacije, kao i njegov aneks za implementaciju u Ohridu.

Stoga su, podvukao je, i sporazum i njegov aneks međunarodno obavezujući za obe strane, i uključeni su u poglavlje 35 u okviru pristupnih pregovora Srbije.

Nemačka i dalje čeka da obe strane preduzmu neophodne korake ka primeni sporazuma, dodao je Bother.

Njegov komentar usledio je nakon što je premijer Srbije Miloš Vučević u parlamentu rekao da Srbija nije prihvatila francusko-nemački predlog, na šta je zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Besljimi izjavio da je učešće Beograda u dijalogu "lažno" i upitao EU "šta je potrebno da ih ubedi da nema sporazuma za Srbiju".

image