Srbija i Balkan

Skoro 70 odsto Srba na KiM se ne oseća bezbedno

Većina kosovskih Albanaca oseća se sigurno kada su na ulici (85,3 odsto), dok je među Srbima taj procenat 31,9 odsto, pokazalo je istraživanje UNDP-a
Skoro 70 odsto Srba na KiM se ne oseća bezbednoGetty © Ferdi Limani / Contributor

Velika većina Srba na Kosovu i Metohiji oseća se nebezbedno, u odnosu na pripadnike albanske i drugih nesrpskih zajednica, koji se u velikoj meri osećaju sigurno, pokazalo je najnovije istraživanje misije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Prištini.

Ukupno 83,2 odsto ispitanika izjavilo je da se oseća bezbedno od nasilja i kriminala kada su na ulici, dok podaci raščlanjeni po polu pokazuju da se 83,4 odsto muškaraca i 82,9 procenata žena oseća bezbedno kada su na ulici, podaci su istraživanja "Javni puls" iz maja u anketi među 1.300 ispitanika.

U tom istraživanju se, takođe, ističe da su podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti pokazali da se veći broj kosovskih Albanaca (85,3 odsto) i drugih kosovskih zajednica (83,2 oseća) osećao bezbedno kada su na ulici, dok je među Srbima taj procenat 31,9 odsto.

Tri glavna pitanja za Albance su nezaposlenost, siromaštvo i cene osnovnih zaliha. Za Srbe, osim nebezbednosti, i siromaštvo, problemi urbanog prostora i međuetnički odnosi bili su glavna pitanja, dok su za ostale zajednice glavna pitanja siromaštvo, snabdevanje električnom energijom i problemi urbanog prostora.

Podaci raščlanjeni po etničkoj pripadnosti pokazali su da 52,9 odsto Albanaca i 51,6 procenata ostalih zajednica ima pozitivan stav o sporazumu Beograda i Prištine, u poređenju sa 25,7 odsto kosovskih Srba.

Zadovoljno privremenom vladom u Prištini je 53,3 odsto ukupnog broja ispitanika, dok je zadovoljno radom premijera 58,3 odsto.

Zadovoljstvo predsednicom privremenih institucija u Prištini je 69 odsto, stopa zadovoljstva sudovima iznosila je 27,1 procenat, a Tužilaštvom 26,5 odsto, navodi se u izveštaju UNDP-a predstavljenom u Prištini.

image