Srbija i Balkan

Sud: Crna Gora će izručiti opozicionog aktivistu Dragana Vidakovića Srbiji

Apelacioni sud Crne Gore je 18. jula ove godine odbio kao neosnovanu žalbu njegovog branioca, izjavljenu protiv rešenja Višeg suda, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vidakovića
Sud: Crna Gora će izručiti opozicionog aktivistu Dragana Vidakovića Srbiji© FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO

Crna Gora će izručiti Srbiji Dragana Vidakovića, opozicionog aktivistu, koji ima srpsko i državljanstvo BiH, a za kojim je poternicu raspisala Beogradska kancelarija Interpola.

Apelacioni sud Crne Gore je 18. jula ove godine odbio kao neosnovanu žalbu njegovog branioca, izjavljenu protiv rešenja Višeg suda, kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vidakovića.

Kako je saopštila sudija i portparol Apelacionog suda Danijela Vukčević, na taj način je rešenje Višeg suda postalo pravnosnažno.

"Rešenjem Višeg suda u Podgorici od 6. marta 2024. godine utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije i Bosne i Hercegovine Vidaković Dragana, po molbi Ministarstva pravde Republike Srbije, u cilju vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije", navela je sudija.

Istim rešenjem je, dodala je, dozvoljena i predaja predmeta (mobilnog telefona) za koje postoji osnovana sumnja da je predmet izvršenja krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

"Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog, Apelacioni sud Crne Gore je zaključio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve odlučne činjenice i okolnosti, te na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja doneo pravilnu odluku da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za izručenje ovog okrivljenog Republici Srbiji" istakla je Vukčević.

Ocenjeno je da krivično delo zbog kojeg se potražuje okrivljeni Vidaković nije političko krivično delo, delo povezano sa političkim krivičnim delom, kao ni vojno krivično delo u smislu Evropske konvencije o ekstradiciji i da, nasuprot navodima žalbe, nema dokaza koji bi u konkretnom slučaju upućivali na zaključak da bi on u slučaju izručenja Srbiji bio podvrgnut mučenju ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, prenosi portal podgoričke Adria tv.

Vidaković je uhapšen krajem prošle godine na ulazu u Crnu Goru.

image