Srbija i Balkan

Stejt department investitorima: Dobro razmislite pre ulaganja u BiH

Sjedinjene Države nisu propustile priliku da pomenu kao opasnost i Republiku Srpsku odakle se podižu tenzije u BiH
Stejt department investitorima: Dobro razmislite pre ulaganja u BiHGetty © Photo by Nathan Posner/Anadolu Agency via Getty Images

Bosna i Hercegovina je država koja investitorima nudi pogodnosti liberalnog trgovinskog režima i najniže stope PDV-a među zemljama regiona, ali stalni politički problemi rizik su za potencijalna ulaganja, ocena je američkog Stejt departmenta iznesena u novom izveštaju o investicionoj klimi u BiH.

U analizi, objavljenoj na veb-stranici američkog ministarstva, stoji da investitori, ukoliko žele da uspeju u BiH, moraju prevladati značajne izazove uključujući endemsku korupciju, složene zakonske i regulatorne okvire i strukture vlasti, netransparentne poslovne procedure, nedovoljnu zaštitu imovinskih prava, kao i slab pravosudni sistem koji je pod uticajem "etnonacionalističkih političkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža".

Kao prednost BiH navedeno je samo to što nudi pojednostavljenu poresku strukturu uključujući 17 posto PDV-a, odnosno 10 posto paušalnog poreza na dohodak, ali zato poslodavci snose veliki teret za socijalne doprinose.

Stejt department ističe i da je odliv radne snage stvorio izazove u zapošljavanju, dok više od 550 firmi u državnom vlasništvu i "naduvani" javni sektor ugrožavaju privatno preduzetništvo.

Komplikovano ustrojstvo BiH takođe odvraća inostrane investitore, posebno stoga što se međunacionalne napetosti održavaju dok se političari-etnonacionalisti bore za kontrolu nad telima vlasti, navodi se u analizi.

Hina prenosi da se u izveštaju ocenjuje da postupci vlasti Republike Srpske i nastojanja da taj entitet "protivustavno preuzme kontrolu nad državnom imovinom", kao i ponovljene pretnje predsednika Srpske Milorada Dodika secesijom, povećavaju napetosti u zemlji.

Svi ti postupci, upozorava Stejt department, prete stvaranjem zakonskih nejasnoća koje dodatno komplikuju poslovno okruženje, ugrožavaju ekonomiju i ometaju ulaganja.

Investitorima je stoga preporučeno da sprovedu analizu pre svake odluke o ulaganju u BiH, te da posebno izbegavaju poslovanje s osobama ili firmama koje su pod američkim sankcijama, a takvih je, navodi se, na desetine u BiH i to uglavnom iz Republike Srpske.

Konstatuje da su institucije na državnom nivou napravile mali napredak u sprovođenju reformi koje su nužne za poboljšanje poslovnog okruženja.

Podsećaju da je BiH postala zemlja kandidat za članstvo u EU i da je u martu Evropski savet uslovno odobrio otvaranje pristupnih pregovora, ali i da, kako se navodi, u Stejt departmentu ističu da su sve to bile političke odluke, a ne rezultat značajnijeg napretka u sprovođenju reformi.

image