Srbija i Balkan

Vučević i Dačić sa Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti

Premijer je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama
Vučević i Dačić sa Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti© F.S./ATAImages

Predsednik Vlade Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić razgovarali su sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije Pančom Toškovskim o bilateralnim odnosima i saradnji u oblasti bezbednosti, ali i na drugim poljima od značaja za građane dve države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednik Vlade ocenio je da se odnosi dve zemlje zasnivaju na tradicionalno prijateljskim vezama naših naroda i dobrosusedskim odnosima, dodajući da je Srbija opredeljena u negovanju partnerskih veza sa Severnom Makedonijom i pružanju podrške po pitanju evropskih integracija i regionalne saradnje, saopštio je kabinet premijera.

Vučević je podvukao značaj učvršćivanje saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i ilegalnih migracija, kao i partnerstvu u okviru vanrednih situacija.

Govoreći o regionalnoj saradnji, ocenio je da je sporazum u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" o prelasku granica sa ličnim ispravama, primer dobre prakse u interesu građana dveju država.

Kada je u pitanju situacija u regionu, premijer Vučević je izrazio negodovanje zbog odluke Severne Makedonije da bude kosponzor Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, naglašavajući da ovakva odluka, kao i usvajanje Rezolucije ne doprinose miru i stabilnosti u regionu i njegovoj čvršćoj saradnji.

Premijer Vučević uputio je čestitke novoj Vladi Severne Makedonije i premijeru Hristijanu Mickoskom, te izrazio uverenje da će i ubuduće biti nastavljena dobra saradnja sa našim susedom Severnom Makedonijom.

Sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Severne Makedonije prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić.

Dačić: Dobra policijska saradnja u svim segmentima

Dačić je na konferenciji za novinare sa makedonskim ministrom istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvek imalo dobru saradnju sa MUP-om Severne Makedonije i da očekuje da će se ta saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

Ministar je rekao da je sa makedonskim kolegom imao izuzetno uspešne sastanke kako danas u Beogradu, tako i juče na integrisanom Graničnom prelazu Preševo-Tabanovci, gde su dogovorene konkretne zajedničke aktivnosti u cilju što bržeg i jednostavnijeg prelaska zajedničkog graničnog prelaza, što je u interesu građana dve zemlje.

"Osnovna ideja je da ponovo aktiviramo operativnu Radnu grupu koja treba da se bavi pojednostavljivanjem procedura koje postoje na tom zajedničkom graničnom prelazu, kako bismo zaista imali jednu kontrolu i kako bi sve to trajalo što kraće. Pričam sada o građanima, ne o kamionima", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je na sastanku otvoren čitav niz zajedničkih pitanja poput borbe protiv kriminala, borbe protiv iregularnih migracija, krijumčarenja ljudi, protiv šverca oružja i narkotika, kao i međusobne pomoći u održavanju stabilnog reda i mira.

Objasnio je da je sa Toškovskim razgovarao i o tome kako su organizovana dva ministarstva, kao i o policijskom obrazovanju i naglasio da očekuje da će imati veoma uspešnu saradnju.

"Tu je reč i o zajedničkoj obuci za pojedine naše segmente, imamo i zajedničku borbu protiv iregularnih migracija. Moram da kažem da i Severna Makedonija i Srbija imaju sličan problem, a to je da nama ilegalne migracije prete iz Evropske unije, jer ilegalni migranti dolaze iz Bugarske i Grčke. A kako mi da se odbranimo od ilegalnih migracija koje dolaze iz Evropske unije. Zahvalni smo na pomoći koju EU pruža, ali molim vas veličina problema je mnogo teška i velika", istakao je Dačić.

Dačić je naglasio da je na današnjem sastanku dogovoreno i upućivanje policijskih službenika MUP Srbije, koji će tokom turističke sezone, boraviti u Republici Severnoj Makedoniji.

Ministar je napomenuo da imamo ovakvu vrstu saradnje i sa Hrvatskom, Crnom Gorom, a da je sa BiH oko toga ispao, kako je rekao, određeni problem politizacije svega toga i poručio da ukoliko je to problem da ne moramo time da se bavimo.

Dačić je istakao da će, kao što je i ranije govorio, insistirati na regionalnoj saradnji.

"Saradnja između policija mora da bude bolja nego saradnja kriminalnih grupa. Ako kriminalne grupe sarađuju bez problema, policija ne može da se bori protiv njih ako mi ne sarađujemo bolje. Pružam ruku saradnje i nadam se da će biti uspešna", zaključio je ministar Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije zahvalio je Srbiji na upućenoj pomoći Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije u cilju saniranja šumskog požara, koji se ovog meseca dogodio na području opština Negotino, Konče i Štip.

Toškovski je naveo da je Severna Makedonija opredeljena za uspostavljanje projekta razmene policijskih službenika između dve zemlje, pre svega u turističkim oblastima, kao i za uspostavljanje zajedničkog graničnog portala Srbije i Severne Makedonije.

On se zahvalio ministru Dačiću na, kako je ocenio, odličnom sastanku tokom jučerašnjeg i današnjeg dana gde su razmenili informacije u pravcu jedne jake i odlične policijske saradnje dve susedne zemlje.

"Za nas je krucijalno da možemo u zajedničkoj saradnji da delujemo protiv kriminalnih grupa, sa ciljem da možemo da se borimo sa organizovanim i transnacionalnim kriminalom. Osim borbe protiv organizovanog kriminala fokus razgovora su bili i poboljšanje saradnje u oblasti graničnih prelaza. Ono što će biti ključno u okvirima budućeg reformisanja u okvirima Ministarstva unutrašnjih poslova je povezanost sa kontinuiranim obukama i saradnjom između naša dva ministarstva, između centara za obuku koje imamo. Sve u cilju da možemo da razmenimo naša iskustva i imamo još profesionalniju policiju", rekao je Toškovski.

image