Srbija i Balkan

Otvorena "Srpska kuća" u Parizu; Vučić: To je putovanje u esenciju Srbije

Ministar za spoljnu trgovinu Francuske, Frank Rister, izjavio je da otvaranje Srpske kuće u Parizu pokazuje spremnost Srbije da ojača odnose sa tom zemljom
Otvorena "Srpska kuća" u Parizu; Vučić: To je putovanje u esenciju Srbije© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Parizu je danas svečano otvorena "Srpska kuća" u Parizu, u okviru Olimpijskih igara 2024. godine, a otvaranju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je presekao crvenu vrpcu.

Predsednik Srbije izjavio je danas da je Srpska kuća u Parizu esencija Srbije i mesto gde se vide sva naša dostignuća. On je prilikom otvaranja Srpske kuće rekao da je to paviljon koji predstavlja srce Srbije od jula 2024.

"To će biti unikatni srpski hab kako bi se videlo srpsko nasleđe. To je putovanje u esenciju Srbije gde vidite sva naša dostignuća. U srcu paviljona je skulptura, drvo života u kojoj se nalaze srpski preci koji su postali oslobodioci. Ovo je kruna svega našeg i dužnost da predstavimo sve naše korene koji će oslikati našu budućnost i predstavljati nas", rekao je Vučić.

On je kazao i da je Srpska kuća predstavljena sa najboljom tehnologijom na najbolji mogući način.

"Ovde vidimo i slike Nadežde Petrović, jedne od najistaknutijih slikara, radove Tesle i Milutina Milankovića. Vide se naša najvažnija dostignuća, kao i dostignuća pojedinaca koji predstavljaju Srbiju. Možete da probate i ukuse Srbije koje su pripremili mladi i talentovani kuvari, koji će spremiti najpoznatija jela i pića. Ovo je nezaboravno iskustvo ukusa i mirisa", rekao je Vučić.

Ministar za spoljnu trgovinu Francuske, Frank Rister, izjavio je da otvaranje Srpske kuće u Parizu pokazuje spremnost Srbije da ojača odnose sa tom zemljom.

"Ova kuća je još jedan simbol vaše spremnosti da ojačate odnose između Francuske i Srbije. Primer vaše spremnosti za to je činjenica da ste odabrali ovo mesto da smestite Srpsku kuću, a što je takođe i simbol onoga što mi želimo da postignemo na Olimpijskim igrama ovde godine u Parizu", rekao je Rister koji je takođe prisustvovao ceremoniji otvaranja Srpske kuće.

Kako je naveo, činjenica da je Srbija toliko uložila u Srpsku kuću je velika čast Francuskoj.

On je naveo da je prva poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji 2019. godine bila važna za unapređenje odnosa dve zemlje, koje su posle toga imale brojne kontakte na visokom nivou.

"Trgovina naše dve zemlje se utrostručile od 2010. godina i Francuska pokušava da produbi naše ekonomske veze", rekao je ministar.

Srpska kuća u "Parku nacija"

Pored Vučića i Ristera prisutni su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar sporta Zoran Gajić, visoke zvanice Francuske i predstavnici diplomatskog kora.

"Srpska kuća" smeštena u Parku La Vilet koji će za vreme Olimpijskih igara poneti ime "Park nacija" jer je u njemu smešteno čak 15 nacionalnih kuća, predstavljaće jedinstveni centar koji će posetiocima ponuditi bogato i interaktivno iskustvo srpske kulture, istorije, sporta i gastronomije.

Ovaj multifunkcionalni paviljon osmišljen je kao mesto gde se tradicija i modernost susreću, kroz inovativne multimedijalne prezentacije i kulturne događaje.

Centralni deo "Srpske kuće" činiće umetnička instalacija "Koreni", visoka 6,5 metara, simbolizujući "Drvo života", koja će dočarati duboke korene srpskog naroda, i njegove tradicije, kulture, istorije.

Takođe, posetioci će imati priliku da kroz napredne tehnološke algoritme vide animacije inspirisane našim sportistima, radovima Nadežde Petrović, kao i da se upoznaju sa velikim srpskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle i Milutina Milankovića.

Pored toga, "Srpska kuća" će predstaviti i bogat dokumentarni foto-materijal iz Arhiva Jugoslavije, koji će po prvi put biti prikazan javnosti.

Ovaj materijal uključuje hiljade artefakata vezanih za učešće Srbije na prethodnim Olimpijskim igrama.

Gastronomski deo paviljona omogućiće posetiocima da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima pripremljenim na moderan način od strane najtalentovanijih mladih kuvara Srbije iz "Junior čifs kluba".

Ujedno, istaknut je i značaj srpske turističke ponude, ekonomije bazirane na modernim tehnologijama, inovacije u nauci, kao i planova za EKSPO2027.

Pored kulturnih i gastronomskih događaja, planiran je i bogat prateći program, uključujući nastupe naših proslavljenih umetnika.

"Srpska kuća" biće otvorena svakog dana od 10 do 22 časa, a ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Nosioci projekta "Srpska kuća" su Vlada Republike Srbije i Privredna komora Srbije, dok su ključni partneri Ambasada RS u Parizu, Turistička organizacija Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

image