Srbija i Balkan

"Kosovska policija" upala u Severnu Mitrovicu, za sada mirno (FOTO, VIDEO)

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitavu Severnu Mitrovicu.
"Kosovska policija" upala u Severnu Mitrovicu, za sada mirno (FOTO, VIDEO)© Зоран Шапоњић

Situacija u Severnoj Mitrovici u ovim trenucima je mirna, ne čuju se sirene za uzbunu, javlja izveštač RT Balkan.

Stanje je prilično nejasno, po onome što se može videti na licu mesta, ispod Tehničke škole u Severnoj Mitrovici, na raskrsnici prema istočnom mostu u ovom trenutku je desetak redovnih policajaca Kosovske policijske službe, tu je i par vozila.

Oni su u ovaj deo Severne Mitrovice ušli najverovatnije preko istočnog mosta na Ibru koji je inače otvoren za saobraćaj. Kosovskih policajaca iz južnog dela Mitrovice u ovim trenucima ima i u drugim ulicama u Bošnjačkoj mahali i oni stoje u grupama od po tri četiri policajca.

Koliko je policije i da li ih ima ka Dudinom kršu u ovom trenutku nije jasno. Ranije je jedna grupa kosovskih policajaca bila blizu naselja Tri solitera i oni su tamo došli najverovatnije iz pravca Suvog Dola, oni stoje kraj jednog policijskog kombija a novinarima su rekli da su tu radi "osiguranja bezbednosti". 

Veća grupa pripadnika specijalne policije Kosova ušla je nešto posle 20 sati iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice. Oni su bili u Bošnjačkoj mahali, naselju pored istočnog mosta preko Ibra i blokirali to naselje, kao i Mikronaselje.

Još jedna grupa specijalaca, njih 7-8 sada je blizu naselja Tri solitera i oni su u Severnu Mitrovicu verovatno ušli preko Suvog Dola. U Severnoj Mitrovici u ovim trenucima je mirno, ne čuju se sirene za uzbunu, a specijalci su novinarima kratko rekli da su tu da osiguraju bezbednost. 

Portal "Kosovo onlajn" javlja da je više od 200 specijalaca u pratnji oklopnih vozila ušlo večeras iz Južne u Severnu Mitrovicu, te da su se rasporedili po obodu grada i blokirali čitav grad.

Prema njihovim rečima, tu su da bi osigurali bezbednost.

Policija tzv. Kosova izdala saopštenje

Policija takozvanog Kosova ranije večeras se oglasila saopštenjem u kome tvrdi da su među njenim glavim ciljevima "održavanje javnog reda, garantovanje bezbednosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike".

"U policijskom operativnom aspektu, Policija Kosova ima kapacitete za upravljanje i kontrolu bezbednosne situacije i održavanja reda u celoj zemlji, kao i preduzimanje radnji za sprovođenje zakonitosti u zemlji", dodaje se u saopštenju.

Dodaju da će, ocenjujući situaciju i trenutna dešavanja u severnim opštinama, narednih dana pojačati prisustvo na severu "sa ciljem ostvarivanja policijskih objektiva".

"Policija Kosova kontinuirano prati i analizira dešavanja u zemlji, vršeći stručne procene na osnovu kojih preduzima neophodne, razumne i zakonite mere za sprovođenje zakona i odluka državnih organa Kosova. Policija će nastaviti svoju posvećenost u realizaciji policijskih dužnosti u službi građana zemlje, zajednica bez razlike i obezbeđivanja opšte bezbednosti na celoj teritoriji zemlje", ističe se u saopštenju policije.

image