Direktor Ruskog doma u Beogradu uručio SPC arhivske dokumente o pokolju u Velici

Uručenje istorijske arhive, koju je prikupio ruski istoričar Dmitrij Frolov iz Blagoveščenska, održano je danas, 28. jula u selu Velika u Crnoj Gori

Direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov uručio Srpskoj pravoslavnoj crkvi arhivske dokumente o pokolju u Velici.

Uručenje istorijske arhive, koju je prikupio ruski istoričar Dmitrij Frolov iz Blagoveščenska, održano je danas, 28. jula u selu Velika u Crnoj Gori.

"Nakon božanstvene liturgije, koju je u Hramu Sv. Mučenika Kirika i Julite služio Patrijarh srpski Porfirije, direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov predao je Srpskoj pravoslavnoj crkvi digitalizovanu arhivu vrednih dokumenata. Poklon iz Rusije primio je na čuvanje Episkop budimljansko-nikšićki g. Metodije", navodi se u saopštenju Ruskog doma u Beogradu.

Svečanosti povodom 80. godišnjice tragedije u Velici prisustvovali su predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, ministar kulture Srbije Nikola Selaković, ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, Patrijarh srpski Porfirije, Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i drugi brojni jerarsi SPC, predstavnici javnih organizacija, potomci žrtava nacista.

Ove godine se navršava 80 godina od tragičnih događaja u Velici. U okolini sela Velika i Gornja Ržanica, 28. jula 1944. godine, nacističke jedinice poražene od partizana su u odmazdi, svega za par sati spalili oko 500 meštana, koje su pre toga zverski mučili. Godinu dana ranije, u okolini sela Piva i Dola, od 6. do 12. juna 1943. godine, poklano je preko 1.260 ljudi, među kojima 549 dece.

Kako se dodaje u saopštenju, ruski istoričar Dmitrij Frolov više od 10 godina prikuplja podatke o zločincima koji su izvršili genocid nad srpskim narodom u Velici. Frolov je o svom trošku otkupljivao digitalizovana dokumenta i fotografije iz evropskih arhiva, prikupljajući dokaze o organizatorima i izvršiocima zločina.

Rezultat dugogodišnjeg rada je naučna studija "Pod barjakom Skenderbega: Albanski dobrovoljci u službi nacista 1943-1944". Dmitrij Frolov je odlučio da prikupljenu naučnu arhivu pokloni žiteljima Velike i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u cilju daljeg proučavanja i čuvanja.

Želju ruskog istoričara je danas ostvario Ruski dom u Beogradu, saopšteno je.