Petković: Beograd će razmotriti povratak vojske i policije na KiM

Kurtijeve akcije imaju za cilj sahranjivanje Briselskog sporazuma, poručio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

Na vanrednoj konferenciji za medije direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da je premijer privremenih institucija u Prištini nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova i Metohije.

On je naveo da je između 300 i 350 policajaca oko 20.30 upalo na sever pokrajine, nakon čega su blokirali i okupirali čitavu Kosovsku Mitrovicu.

Petković je podsetio da po Briselskom sporazumu "kosovska" policija nema prava da bude prisutna na severu KiM, već da to pravo ima samo policija direktorata Sever.

"To svi dobro znaju i svi se prave ludi i očigledno dopuštaju Kurtiju da ide u ovakve opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je najavio da će Beograd, u skladu sa Rezolucijom 1244, razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije.

On je dodao da se nada da će Zapad, koji treba da urazumi Kurtija, shvatiti šta znači poruka predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće dozvoliti novi pogrom i stradanje srpskog naroda na KiM.

"Mentorima kosovske nezavisnosti", Petković je poručio da ne treba da budu iznenađeni odlukama Beograda.

"Neka dobro vode računa oni na Zapadu, oni koji su mentori kosovske nezavisnosti kako ne bi bili iznenađeni odlukom Beograda jer nismo mi ti koji su prekršili Briselski sporazum. Nismo mi ti koji ne želimo normalizaciju odnosa. To sve radi Kurti. Zbog toga, nemojte gospodo sa Zapada da budete iznenađeni odlukom Beograda", rekao je on.

Petković je dodao da će predsednik Srbije imati važne sastanke i da će blagovremeno javnost o svemu obavestiti.