Srbija i Balkan

Obeležena 83. godišnjica stradanja Srba u Duralama; Stanivuković: Pobijena nam je cela jedna država

Ustaše su na Ilindan, 1941. godine svirepo ubile 36 meštana ovog kraja
Obeležena 83. godišnjica stradanja Srba u Duralama; Stanivuković: Pobijena nam je cela jedna država© Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Liturgijom u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u banjalučkom naselju Prijakovci, kao i parastosom na mestu stradanja u Duralama, obeležene su 83 godine od stradanja Srba iz Prijakovaca, Dragočaja i Ramića od ustaške zločinačke ruke.

Ustaše su, naime, na Ilindan, 2. avgusta 1941. godine svirepo ubile 36 Srba, meštana ovih naselja.

Izvršioci su, kako kaže predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 83 godine od stradanja Srba iz Prijakovaca, Ramića i Dragočaja, Marinko Dragišić - bile domaće ustaše, "ljudi sa kojima su zajedno radili, zajedno išli u školu, svakodnevno živeli".

"Cela ideja naših neprijatelja je bila da mi ne budemo ovde – da ne bude ni jednog pravoslavca, Srbina, vernika. Pobijena je cela jedna država našeg naroda. Ipak, opstali smo, svesni današnjih pretnji i borbe koje treba da imamo. Mogu reći da su ovi junaci naša inspiracija i motiv da budemo hrabri i smeli", rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je prisustvovao parastosu.

image