Situacija na severu stabilna, ali ima incidenata - Vučić sutra iznosi dokaze

Posle ulaska kosovskih specijalaca, u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirno ali napeto

Posle sinoćnjeg ulaska kosovskih specijalaca u severni deo Kosovske Mitrovice jutros je došlo do povlačenja njihovih snaga, ali i brzog povratka.

Kako javlja reporter RT Balkan iz Kosovske Mitrovice, oko 10 sati na raskrsnici kod Bošnjačke mahale, u naselju Tri solitera uočena je grupa od oko 10 "kosovskih policajaca" i manja grupa blizu kancelarija IOK u Severnoj Mitrovici.

Povodom poslednjih dešavanja na severu KiM, policija tzv. Kosova je saopštila da kontinuirano prati i ocenjuje bezbednosnu situaciju i u skladu sa čime je preduzela "neophodne mere povećavajući kapacitete u cilju obezbeđivanja bezbednosti, održavanja javnog reda i mira, zaštite života i imovine kao i sprečavanja incidenata i raznih krivičnih dela".

"Situacija je stabilna i kontrolisana od strane policije, ali praćena incidentima različite prirode, u kojima pojedinci ili kriminalne grupe vođene različitim interesima vrše krivična dela s ciljem zastrašivanja i narušavanja sigurnosti građana u opštinama na severu (tzv.) Kosova", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

Iz policije dodaju da će i pored incidenata, kao što je juče bio slučaj "pokušaj teškog ubistva i izazivanja opšte opasnosti" i danas "zastrašivanje" dvoje novinara medija, nastaviti sa svojim obavezama u interesu održavanja reda i javne bezbednosti, kao i zaštite ustavnog poretka.

"U jučerašnjoj pucnjavi povređen je pripadnik policije, koji je nakon ukazane lekarske pomoći stabilno. U ostalim slučajevima nije bilo povređenih osoba, osim značajne materijalne štete na objektima i vozilima. Kosovska policija sprovodi intenzivne istrage u cilju identifikacije osumnjičenih umešanih u ova krivična dela, kao i njihovog privođenja pred pravosudne organe", dodaju iz policije.

Podsećamo, oko 300 kosovskih specijalaca, u pratnji brojnih oklopnih vozila, ušlo je sinoć iz pravca južne Kosovske Mitrovice u Severnu Mitrovicu.

Specijalci su se rasporedili po obodu grada i blokirali severni deo Mitrovice. Okupljeni građani su se tokom noći razišli, a situacija je jutros mirna, prenosi RTS.

Kosovska policija je saopštila da će narednih dana povećati prisustvo na severu "Kosova" i navela da je to u cilju održavanja javnog reda.

Aljbin Kurti je "nastavio sa protivpravnim i nasilnim akcijama sa ciljem okupacije severa KiM", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da Kurti želi da izazove nasilje i protera srpski narod sa KiM, gde napada vrtiće, ljude u Velikoj Hoči.

Beograd će razmotriti povratak do 1.000 pripadnika bezbednosnih snaga na KiM po Rezoluciji 1244, rekao je Petković, a međunarodnoj zajednici poručio je da ne treba da bude iznenađena odlukama Beograda koji je odlučan da sačuva srpski narod u južnoj pokrajini.

9. dec 2022 • 21:10

Šainović: Ulazak srpskih policajaca i vojnika na KiM treba da odobri Kfor

Ulaskom tzv. kosovskih policajaca i specijalaca na sever KiM narušena je bezbednost Srba, a time i Briselski sporazum što znači povratak na Rezoluciju 1244, stav je Nikole Šainovića, bivšeg premijera Srbije i potpredsednika vlade Jugoslavije, prenosi Sputnjik.

"Postoji procedura koja podrazumeva saglasnost Kfora, odnosno, NATO jer je Kfor tamo u mandatu Ujedinjenih nacija sačinjen od zemalja Alijanse, iako je ranije bilo i drugih. Komandant Kfora je tamo da sprovodi Rezoluciju 1244. Prisustvo naših snaga u momentu odlučivanja je bila jedna od najvažnijih stvari, pored očuvanja suvereniteta", objašnjava Šainović za Sputnjik.

To su, kako napominje, vitalni elementi mirovnog sporazuma, ali to se nije desilo a kao što se vidi, mir nije uspostavljen.

"Zato je taj zahtev legitiman i ima utemeljenje u dokumentu Ujedinjenih nacija. Do sada se na taj zahtev odgovaralo ćutanjem, ali mislim da je sada momenat da se Kfor izjasni. Sinoć je s naše strane to i rečeno da bi se dobio odgovor", smatra Šainović.

Ukoliko pak Kfor odbije da da saglasnost, on će, kaže dalje Šainović, morati da navede tačan razlog za takav stav, s obzirom da je i ova tačka sporazuma o povratku do 1.000 pripadnika srpske vojske i policije u istoj ravni kao i odluka o postojanju misije Kfora, čija je dužnost po Rezoluciji da obezbeđuje mir i stabilnost.

On objašnjava takođe da srpske snage, ukoliko bi se vratile na Kosovo, ne bi bile pod komandom Kfora već pod jurisdikcijom Srbije.

"Znači, osiguravale bi situaciju po funkciji koju imaju po Rezoluciji 1244, dakle, bezbednost srpske zajednice, naših manastira i ostalog. Kfor bi naravno tu bio kao mirovne snage. Taj naš kontingent je bio spreman još krajem 1999. godine ali je to tada odbijeno i nadalje se nije više ni pokušavalo do sada. A sada zato što je dolazak kosovske policije na sever Kosova koji liči na uspostavljanje kontrole nad severom mimo Briselskog sporazuma. Taj sporazum je praktično sada suspendovan ovim potezom Prištine i vraćamo se na punu snagu primene Rezolucije 1244", kaže Šainović.

Na pitanje šta ako Kfor odbije zahtev Beograda, naš sagovornik objašnjava da se onda stvar seli u Savet bezbednosti UN, gde će Srbija tražiti da se taj dogovor sprovede.

"Mi sad to tražimo zvanično i čekamo da se izjasne. Kad se to desi onda ide druga faza – gde, kad i kako bi se to sprovelo. Ako odbiju, onda ide dalja rasprava o tome, država to traži, o tome može da otvori raspravu u SB UN i da zahteva sprovođenje Rezolucije 1244 u celosti. Naravno, u SB Amerika može da uloži veto ali u svakom slučaju Zapad je sada došao u poziciju da se zbog Ukrajine stalno poziva na međunarodno pravo. E pa evo, ovo je međunarodno pravo i relevantna Rezolucija SB i to je na istom terenu", zaključuje Šainović.

Skup podrške srpskom narodu na KiM u Crnoj Gori

U nedelju, 11. decembra u 17 časova, ispred zgrade opštine Andrijevica, održaće se skup podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Skup organizuje Demokratski front i intelektualci iz Vasojevića koji su poručili - "Braćo, podržimo naš narod na Kosovu i Metohiji! Svi zajedno, nema predaje".

Podrška vinarima iz Velike Hoče iz Hercegovine

Gradonačelnik Mirko Ćurić i predstavnici vinarija iz Trebinja, prvi su se odazvali pozivu predsednika Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, Miloradu Arlovu, da pomognu porodici Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome je policija samoproglašenog Kosova zaplenila 42 hiljade litara vina.

Svi trebinjski vinari jednoglasni su u nameri da pomognu i pokažu solidarnost kolegi, kome je naneta velika materijalna šteta i narušen mir, prenosi RTRS.

Porodični posao vinara, Srđana Petrovića iz Velike Hoče dug jedan vek, nestao je u trenu kada mu je policija samoproglašenog Kosova otuđila 42 hiljade litara vina. Koliko je potrebno napora i znoja, da bi se održao posao i porodična tradicija znaju trebinjski vinari, koji su pružili podršku Petroviću.

"Jedna od ideja je bila da Agrarni fond, koji ima naše prodavnice u Banjaluci, Sarajevu da se tu doniraju boce vina i da se da reklamna cena. Bitno je da brzo reagujemo, da taj čovek dođe ovde i da vide da nisu sami", rekao je vinar Dragan Anđelić.

"Svi u Republici Srpskoj smo uz Srbe sa KiM, trudićemo se da im pomognemo koliko god budemo mogli. Zato smo i danas ovde da pronađemo rešenja i načine kako pomoći onima kojima je učinjena nepravda", kaže gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

On napominje da su stupili u kontakt sa Petrovićem koji želi da do kraja godine dođe u Trebinje.

"On je to shvatio kao jednu poruku koja mu je važna u ovom trenutku i tada ćemo izdefinisati na koji način ćemo da pomognemo, da li je u pitanju novac, vino ili rakija. Smatram da je to veoma značajno", naveo je Ćurić.

CIK: Mi ne dajemo preporuke o odlaganju izbora

Centralna izborna komisija tzv. Kosova održala je večeras vanrednu sednicu povodom izbora u četiri opštine na severu KiM na kojoj je zaključeno da ovo telo ne daje preporuke da li izbori treba da se odlože ili ne, prenosi Kljan Kosova.

Predsednik CIK-a Krešnik Radonići rekao je da CIK samo organizuje izbore i ne daje preporuke i da su to zadužene druge instance.

Očekuje se da će uskoro predsednici privremenih institucija u Prištini Vjosi Osmani biti upućeno pismo u kome će biti saopšten stav CIK.

Međunarodna zajednica je pozvala Vladu tzv. Kosova da odloži izbore na severu zakazane za 18. i 25. decembar.

Jovanović: Srbija ima pravo da pokrene pitanje vraćanja srpske vojske i policije na KiM

Odredba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o obavezi vraćanja do hiljadu srpskih vojnika i policajaca na Kosovo je podjednako obavezujuća kao i sve druge odredbe tog dokumenta. Srbija ima pravo da pokrene to pitanje jer ne postoji zastarivost imperativnih rezolucija SB UN, kaže za "Kosovo onlajn" Vladislav Jovanović, bivši ambasador SR Jugoslavije pri UN.

"Rezolucija 1244 u Savetu bezbednosti izglasana pod glavom broj 7 Povelje Ujedinjenih nacija koja naređuje i preti upotrebom sile Ujedinjenih nacija ako se nešto što je usvojeno ne izvrši. To znači, kaže on, da ako se ne sprovede ono što je SB UN naredio, da će odgovorni biti prinuđeni da to sprovedu", objašnjava Jovanović.

Petković razgovarao sa šefom Misije OEBS na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na poslednje događaje i sinhronizovane pritiske na srpski narod južno i severno od Ibra.

Petković je ocenio da Priština jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Petković je podsetio na jučerašnje događaje, ukazavši na situaciju u Velikoj Hoči, gde su pripadnici ROSU i Carinske uprave privremenih prištinskih institucija oteli 42.000 litara vina od porodice Petrović, dok je za to vreme ROSU policija sa oklopnim vozilima i ratnim naoružanjem upala u vrtić u Leposaviću dok su deca spavala, što je nedopustivo.

"Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i sinoćno slanje 300-350 kosovskih policajaca ROSU sa dugim cevima i oklopnim vozilima u Kosovsku Mitrovicu", ocenio je Petković i podsetio na nedavni upad kosovske policije sa dugim cevima u prostorije opština na severu KiM, dok se u Tirani održavao Samit EU - Zapadni Balkan.

Prava srpskog naroda na KiM pogažena su i imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak Privremenih institucija samouprave u Prištini, ocenio je Petković, ukazavši na činjenicu da je na poslednjim izborima na KiM, lista koju je kreirao Rašić, osvojila samo 0,173 odsto glasova.

"Sve navedeno pokazuje da Priština protivpravnim i nasilnim akcijama priprema okupaciju severa Kosova i Metohije i pravi prostor da nasilno nametne održavanje protivpravnih izbora, koje Kurti želi da sprovede u četiri opštine na severu Kosova i Metohije", podvukao je direktor Petković.

Sa druge strane, ističe, Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i novih kriza na terenu i u tom smislu su sa naše strane ispunjene sve do sada preuzete obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma, dok Priština gotovo deset godina odbija da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Na kraju razgovora Petković je naglasio da Beograd podržava rad i aktivnosti OEBS-a u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, ali je ukazao da postoji potreba da te aktivnosti na terenu budu mnogo intenzivnije i da se Misija OEBS i javno oglasi povodom pomenutih događaja.

"U suprotnom, poslednji događaji u pokrajini prete da potpuno sahrane Briselski sporazum i ponište sve do sada dogovoreno, ali i da dovedu do ozbiljnog ugrožavanja mira i opasne destabilizacije regiona što, Beograd nipošto ne želi", zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Čeka se izveštaj CIK

Predsedništvo tzv. Kosova, nakon vesti u prištinskim medijima da je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani donela odluku da odloži izbore na severu KiM, saopštilo je da se još uvek čeka izveštaj Centralne izborne komisije, prenosi Ljajmi.

Savetnik predsednice tzv. Kosova Bekim Kupina rekao je da je Osmani objasnila proceduru koju treba poštovati u ovakvim slučajevima.

"Osmani je juče objasnila proceduru koja se primenjuje u ovakvim slučajevima. Čekamo izveštaj CIK", kratko je rekao Kupina.

Osmani je juče izjavila da će odluku o održavanju izbora u opštinama na severu KiM, koji su zakazani za 18. decembar, saopštiti u narednim danima.

Vučić se obraća građanima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 19 sati, prenose beogradski mediji.

On će pokazati dokumente i fotografije i izvestiti narod o dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista: Britanija pomaže Prištini kaljujući obraz časnih Srba

Srpska lista saopštila je danas da Velika Britanija u trenutku kada albanski specijalci "vitlaju dugim cevima" nad srpskom decom pomaže Prištini tako što nastoji da ukalja obraz časnih Srba.

"Najoštrije osuđujemo klevetničke poteze koje iznose osvedočeni neprijatelji srpskog naroda stavljanjem na nekakve crne liste potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića i ostale Srbe koji su dokazane patriote i nosioci otpora okupaciji severa Kosova i Metohije od strane Aljbina Kurtija", navedno je u saopštenju Srpske liste.

Oni navodi i da su paralelno sa sprovođenjem institucionalnog nasilja i represije od strane do zuba naoružanih specijalaca prema Srbima južno i severno od Ibra, "osvedočeni srbomrsci" aktivirali svoje agenture sa ciljem slamanja otpora srpskog naroda tako što etiketiraju slobodomisleće Srbe koji ne pristaju na predaju.

"Nema te liste crne, crvene ili neke druge boje koja može da umanji poštovanje koje među Srbima na KiM, ima potpredsednik Radojičić. Providni potezi i etiketiranje bez ijednog dokaza protiv njega, a koji idu u korist Aljbinu Kurtiju da sever predstavi kao leglo kriminala, pokazuju svu nervozu onih koji više od dve decenije žele da Srbe vide na kolenima, asimilirane ili proterane sa svojih ognjišta", ističe Srpska lista.
Poručuju da nije žalosno, bilo bi smešno da se u trenutku kada se nad decom "vitla dugim cevima" albanskih specijalaca, Britanci se sete da pomognu "svom čedu u Prištini tako što će nastojati da kaljaju obraz časnih Srba".

Velika Britanija uvela je ranije danas sankcije protiv 30 ljudi širom sveta koji su okarakterisani kao korumpirane političke ličnosti i kršioci ljudskih prava među kojima su i potpredsednik SL Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i Slobodan Tešić.

Rašić: Tražio sam od Kurtija da odloži izbore

Ministar za zajednice i povratak u vladi takozvanog Kosova Nenad Rašić rekao je da će od Aljbina Kurtija zatražiti odlaganje izbora.

To je, kako je naveo, neophodno da svi smire strasti da ne bi došlo do eskalacije sukoba.

Rašić koga zbog bliske saradnje sa Albancima nazivaju i "Kurtijevim Srbinom" ustvrdio je da Srbija bezbednosne trupe može da pošalje na "Kosovo" samo uz odobrenje Kfora, koje, kako veruje, nije siguran da bi dobila.

"Koliko se sećam, po samoj Rezoluciji 1244, Srbija na 'Kosovo' može da pošalje 1.000  pripadnika bezbednosnih snaga, samo uz odobrenje i koordinaciju sa Kforom. A u ovom slučaju, nisam siguran da KFOR i pomišlja na tu opciju", naveo je za "Danas" Nenad Rašić.

Na pitanje šta je stvarni razlog raspoređivanja Kosovske policije na sever Kosova, on je za rekao da je, koliko mu je poznato, policija poslata na zahtev građana, Albanaca i Bošnjaka, zbog toga što su tvrdili da su se osećali nebezbedno.

Rašićev dolazak na ministarsku funkciju osporavali su inače i portparol EU Peter Stano koji je tvrdio da taj izbor nije u skladu sa Ustavom takozvanog Kosova, ali i Srbi jer smatraju da on ne može da predstavlja njihovu zajednicu budući da je na izborima dobio manje od 1 odsto glasova.

 

Petković Kurtiju: Neće ti proći

Formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje Aljbina Kurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kako on navodi, to što se Kurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike.

"To što bi slanjem svojih falangi straha na sever Kosova i Metohije, maltretiranjem Srba u Velikoj Hoči i dečice u Leposaviću, Kurti da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranja Zajednice srpskih opština i nasilno pokušava da okupira srpske sredine, neće mu proći", poručio je Petković, a preneo portal "Kosovo onlajn".

On se upitao i čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine, kada nijednom Albancu u mešovitim sredinama na severu KiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe južno i severno od Ibra danonoćno maltretiraju.

"Kada su želje Aljbina Kurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna jedina opsesija to da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru KiM i da protera državu Srbiju sa KiM. Ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti", saopštio je Petković.

Osmani odlaže izbore

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani odlučila je da odloži vanredne izbore u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. prenosi "Demokracija".

Odluka o pomeranju glasanja u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, kako se očekuje biće objavljena danas ili početkom sledeće nedelje.

Čitajte opširnije u odvojenoj vesti.

EU osuđuje napade i poziva na deeskalaciju

EU je zabrinuta za bezbednosnu situaciju na severu KiM, izjavio je portparol EU za spoljnu politiku Peter Stano, a preneo Tanjug.

"EU osuđuje nasilje i nasilne napade, i poziva na deeskalaciju i odgovornost u korist lokalnog stanovništva. Euleks i Kfor su prisutni na terenu i patroliraju", rekao je Stano koji je namerno ostao nedorečen, ne objašnjavajući ko, po njegovom mišljenju, čini nasilje.

On je dodao i da fokus treba da bude na normalizaciji odnosa između "Kosova" i Srbije, što je, kako kaže, ključno za evropski put obe strane, ali i za smirivanje situacije.

"EU i države članice su više puta pozivale na smirivanje, a poslednji put na samitu EU-ZB u Tirani", rekao je Stano.

Božinović: Upad na sever poruka Srbiji da prihvati francusko-nemački plan

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović, ocenio je da je upad 'kosovskih' specijalnih jedinica na sever KiM sinhronizovana poruka Beogradu da mora da prihvati ono što je za Srbiju neprihvatljivo - francusko-nemački plan.

U izjavi za Tanjug, Božinović je rekao da je to vrsta nasilja Zapada koji radi sinhronizovano sa Prištinom, ali i poruka za Srbe sa KiM da moraju da se dogovore sa 'Kosovom', a ne sa Beogradom.

Osmani: Neće se ostvariti hegemonistički san Srbije

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani rekla je da "otvorena pretnja političkom i vojnom agresijom" iz Srbije dokazuje da se "u toj zemlji nastavlja hegemonistički mentalitet".

Ovome se zato, tvrdi ona, mora suprotstaviti ceo demokratski svet, koji je kako ocenjuje "najveći udarac ovakvom načinu razmišljanja zadao 1999.godine".

"Sinoćnje ranjavanje pripadnika 'kosovske policije' je krivično delo i usmereno je protiv ustavnog poretka i suvereniteta 'Kosova'", rekla je ona i dodala da napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje.

Pravosudne institucije, navodi ona, moraju odmah da reaguju.

Osmani je dodala i da na teritoriji Kosova nikada neće biti srpskih policajaca i vojnika.

"Hegemonistički san Srbije se nikada neće ostvariti!", poručila je predsednica "Kosova"

Kako je Zoran Đinđić zahtevao povratak srpske vojske i policije na KiM

U prvim mesecima 2003. godine, tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić zahteva da otpočnu pregovori o statusu Kosova kako ono ne bi iza leđa Srbije dobilo nezavisnost, i traži da se, u skladu sa Rezolucijom 1244, srpske vojne i policijske snage vrate na Kosovo i Metohiju.

On piše Gregoriju Džonsonu, NATO komandantu u jugoistočnoj Evropi, predsednicima Rusije i SAD Vladimiru Putinu i Džordžu Bušu i premijeru Velike Britanije Toniju Bleru, ali i Savetu bezbednosti UN i nje­govim članicama. On  napominje da je zabrinut zbog razvoja događaja na KiM i ukazuje da Rezolucija 1244 garan­tuje suverenitet SR Jugoslavije na KiM, ali i povratak srpskih snaga bezbednosti u pokrajinu...

Opširnije o ovome pročitajte u posebnoj vesti

Dodik: Nije samo Kurti iza svega, već i zemlje Kvinte

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da Republika Srpska svim svojim kapacitetima stoji uz Srbiju u očuvanju njenog suvereniteta u skladu s Rezolucijom 1244.

On je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o trenutnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

"Potpuno smo svesni da iza svega što se dešava na Kosovu i Metohiji ne stoji samo Aljbin Kurti, nego i zemlje Kvinte, i to pokazuje njihovu licemernu politiku", poručio je Dodik na Tviteru.

Dvojica lidera su se, kako je istakao Dodik, saglasili da "jedinstven odgovor Srbije i Republike Srpske garantuje zaštitu našeg naroda na Kosovu i Metohiji koji je svakodnevno izložen teroru privremenih kosovskih institucija".

Koalicija NADA: Vreme je za korenitu promenu politike prema južnoj pokrajini

Poslednji je momenat za korenitu promenu politike prema južnoj srpskoj pokrajini, smatra koalicija NADA koju čine Novi DSS i POKS.

"Ta promena podrazumeva da se više nikakvi ustupci ne smeju činiti secesionistima i da se mora garantovati potpuna bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, između ostalog i insistirajući na Rezoluciji 1244 koja predviđa povratak do 1.999 pripadnika naših snaga bezbednosti na Kosovo i Metohiju", poručio je predsednik Novog DSS-a i jedan od lidera koalicije Miloš Jovanović.

On je pozvao predsednika Srbije da hitno sazove sastanak svih relevantnih političkih činilaca "jer ovo nije pitanje jednog čoveka nego istorijsko i glavno nacionalno i državno pitanje".

Lider POKS-a i Jovanovićev koalicioni partner Vojislav Mihailović dodao je u zajedničkom saopštenju i da je "kraj našem takozvanom evropskom putu zbog insistiranja EU da se lažna država Kosovo faktički mora priznati kroz tzv.pravno obavezujući sporazum".

Starović: Srbija ima pravo da traži vraćanje bezbednosnih snaga

Doskorašnji državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović saopštio je na Tviteru da Srbija prema Rezoluciji 1244 ima pravo da traži povratak više stotina pripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo i Metohiju.

"Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je danas da će, zbog stalnog maltretiranja Srba u pokrajini, Srbija tražiti povratak naoružanog osoblja na 'Kosovo' u skladu sa Rezolucijom 1244, koja jasno definiše pravo na takvo raspoređivanje, kao i obim snaga za povratak (stotine, ne hiljade)", naglasio je Starović objavljujući fotografije tog dela dokumenta.

Sever Kosovske Mitrovice sada

Na ulicama u severnom delu Kosovske Mitrovice ponovo se gomilaju snage "kosovske policije". Građani svedoče da je situacija mirna, ali se napetost oseća, kao i strah za bezbednost kako se bliži mrak strah je sve veći.

Oštećene glasačke kutije u Severnoj Mitrovici, prisustvo kosovske policije podiglo tenzije

Glasačke kutije u oštećenom izbornom centru u severnom delu podeljenog grada Mitrovice na Kosovu i Metohiji gde žive Srbi. Pojačano je prisustvo kosovske policije što je podiglo tenzije na severu pokrajine.

Kurti: Ne možemo da tretiramo ambasadore Kvinte kao ministre

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas u kosovskom parlamentu da Vlada "Kosova" ne može da tretira ambasadore Kvinte kao ministre, prenosi Koha.

Kurti je rekao da postoji koordinacija sa međunarodnim faktorima i da "ni oni ne žele da budu tretirani kao ministri".

"Stalno koordiniramo sa međunarodnim faktorima. Ali morate razumeti, i oni očekuju od nas da budemo na visini zadatka u našoj zemlji. Oni su ambasadori Kvinte, ali ne mogu da postanu ministri. Ministri dolaze i odlaze, a država ostaje. Koordinacija sa međunarodnim faktorima ne može da se odvija tako što ih tretiramo kao ministre i postajemo njihovi zamenici, jer ni oni to ne žele. Nalazimo se u osetljivoj, ali i progresivnoj fazi u demokratskom i civilizacijskom smislu praštanja", rekao je Kurti.

Kurti je naveo da "Kosovska policija" nikada nije bila motivisana protiv Srba, i dodao da se prema njima posebno vodi računa, "upravo zbog pogrešnih tumačenja".

"To nisu političke odluke i radnje, već su one državne koje su predviđene 'Ustavom' i zakonom u čijoj smo službi svi", dodao je Kurti.

Kurti je zahtev Srbije da Kosovo osnuje Zajednicu srpskih opština ocenio kao "detinjast", prenosi Gazeta ekspres.

Dodao je i da bi Srbija, ako stvarno želi ZSO, trebalo da prizna nezavisnost Kosova.

"Da Srbija zaista želi ZSO, prva stvar koju bi trebalo da uradi da prizna nezavisnost Kosova. Nama ovo ne treba, a oni ono ne žele i moramo tom pitanju da dajemo toliki prioritet", rekao je Kurti.

On je upitao i zašto je Srbija čekala da na vlast dođe on kao najveći protivnik ZSO da bi se to pitanje sprovelo.

"Da li je tačno da je Srbija čekala da ja postanem premijer da bi to sprovela? Da to sprovede najveći protivnik ZSO? Oni ne žele ZSO kao vrednost za sebe, već kao oružje protiv Kosova", rekao je Kurti.

Siniša Ljepojević: Srbija će teško vratiti snage na KiM

Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević ocenio je da je teško izvodljivo vraćanje 1000 pripadnika srpskih bezbednosnih snaga na KiM, iako tu mogućnost predviđa Rezolucija1244.

"Mislim da je teško izvodivo, jer postoje Briselski sporazumi iz 2013. godine i posle toga potpisano je još nekoliko sporazuma gde je Srbija nažalost prihvatila određene uslove i povukla je sve svoje institucije na celom 'Kosovu', pa i sa severa 'Kosova'", ocenio je Ljepojević gostujući na Televiziji K1.

Njemu, kako navodi, nije "ništa jasno šta se tu dešava".

"Vlada Albanaca u Prištini ima potrebu da stalno dokazuje svoju državnost i njima ovakve tenzije odgovaraju. Oni misle da vreme potvrđuje da su kakva-takva država. Nije mi jasno šta bi mogla Srbija da uradi u institucionalnom smislu. Srbija su vezane ruke u velikoj meri", smatra Ljepojević. 

Odlučnost Srba na Kosovu i Metohiji, po njegovom mišljenju, jeste jedina nada za Srbiju.

"Odlučnost Srba je ustvari jedini problem za Albance i Zapad i jedina nada i za Srbiju. Ti ljudi su veoma odlučni i izdržali su 20 godina terora i to je jedna istinska odlučnost. To bi trebalo da se zna i da se podrži nekim instrumentalnim potezima. 'Kosovo' je američki projekat i albanska strana gotovo ništa ne može da uradi bez Amerike", zaključuje Ljepojević.

Albanski poslanici: Napade podržava Srbija

Za situaciju na severu Kosova i Metohije, Albanci očekivano, krive Srbe.

Poslanik vladajućeg pokreta "Samoopredeljenje" u prištinskoj skupštini Artan Abraši, naveo je da je tu reč o "terorističkim napadima koje podržava Srbija".

"Oni žele proširenje i kontrolu, žele da održe srpske izbore na Kosovu kao da je to njihova teritorija. Žele da ubijaju i pale. Zbog toga se pojačavaju napadi na naše institucije", žali se on, a prenosi "Ekonomija onlajn".

Na svojoj Fejsbuk stranici on je, između ostalog, poručio: "'Kosovo' se neće predati. Sever se neće predati".

Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da "Kosovu" više nego ikada potrebna koordinacija sa SAD.

On je prema navodima "Ekonomije onlajn", istakao i da je situacija na severu KiM, "zvanična potvrda o prisustvu kriminalnih grupa koje nesumnjivo potiču iz Srbije".

Zvaničnik EU: Euleks ne može da zameni srpske policajce

Neimenovani zvaničnik Evropske unije upozorio je za "Radio Slobodna Evropa" da je situacija na severu "Kosova" ozbiljna, i podsetio na upozorenja iz Brisela da do ovakvih situacija dovode akcije obe strane.

Prema izvorima u Briselu, postoji koordinacija i sa misijom Kfora na terenu a evropska misija Euleksa pomaže "kosovskim" vlastima još od kada je došlo do masovnih ostavki kosovskih Srba u institucijama Kosova.

Izvori ovog medija objašnjavaju da pripadnici Euleksa, kao sekundarne snage u osiguravanju bezbednosti, pomažu "kosovskoj" policiji u obezbeđivanju reda i mira.

Oni međutim upozoravaju da te snage ne mogu da popune prazninu nastalu ostavkom srpskih policajaca, jer je broj Srba koji su nekad čuvali red, nesrazmeran postojećem broju pripadnika Euleksa kojih je znatno manje.

Brnabić: "Imamo pravo i svu nameru da na KiM vratimo naše trupe"

Kurtijevi postupci i njegova "politika 19. veka" opasnost su ne samo za Srbe, već i za Albance i čitavu Evropu, ocenjuje predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"Izuzetno sam zabrinuta. Teško je bilo spavati sinoć. Kurti nas je sve, i Srbe i Albance, doveo na ivicu rata", istakla je ona.

Brnabić EU krivi za ignorantsko ponašanje i napominje da KFOR i Euleks ne rade svoj posao.

"Oni ne štite Srbe ni južno ni severno od Ibra. Svakodnevno gledamo kršenje i Kumanovskog i Briselskog sporazuma. Blizu smo odluke da prema Rezoluciji 1244 zatražimo povratak naših snaga na KiM. Zato što su Srbi tamo fizički životno ugroženi. Uključujući i decu u vrtićima", naglašava premijerka.

Brnabić dodaje i da Srbija ima "pravo i svu nameru" da na KiM vrati određeni broj trupa.

Predsednica vlade kaže da ne može da razume partnere u EU, ni NATO, ni Kfor, ni Euleks, jer na teritoriji KiM niti ima vladavine prava, niti osnovnih ljudskih prava, niti iko kontroliše da li se Srbi i ostali nealbanci osećaju bezbedno.

"Niko apsolutno ništa ne radi. Dovedeni smo na ivicu oružanih sukoba. Doveo nas je do toga jedan neodgovorni pojedinac. Predsednik Vučić je više od deset puta govorio da će doći do toga. Kurti rizikuje svaki dan, dovodi do određene nestabilnosti i dovoljna je samo iskra", navodi Brnabić.

Na pitanje novinara da razjasni da li će Srbija poslati vojsku na sever (budući da je, kako je on naveo, po Rezoluciji 1244, dozvoljeno da dole budu prisutni samo demineri i oni koji imaju veze sa civilnim vlastima) Brnabićeva je rekla da će se zahtevati sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244.

Razbijen izlog na srpskoj prodavnicu u Koretištu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je sinoć u Koretištu na prodavnici koja je u vlasništvu Srbina Srđana Todorovića razbijen izlog.

Petković je na Tviteru istakao da su ovakvi, naizgled izolovani napadi, deo šire kampanje da se Srbi zastraše.

"Ima li kraja Kurtijevom nasilju nad srpskim narodom na KiM? Na prodavnici Srđana Todorovića u Koretištu kod Gnjilana sinoć je razbijen izlog. Ovakvi naizgled izolovani napadi su deo kampanje terora i šireg plana da se Srbi zastraše i oteraju sa svojih ognjišta. Stop nasilju nad Srbima", poručio je Petković.

Snage Euleksa sve brojnije

Snage Euleksa vidno su pojačane kod mosta na Ibru u Severnoj Mitrovici, prenosi RTK.

Kurti ponovo šalje specijalce?

Kako javlja reporter RT Balkan iz Kosovske Mitrovice, oko 10 sati na raskrsnici kod Bošnjačke mahale i u naselju Tri solitera uočena je grupa od oko 10 "kosovskih policajaca" i jedna manja grupa blizu kancelarija IOK u Severnoj Mitrovici.

Velja: Srbija preti policijskom i vojnom agresijom

Šef kabineta predsednice Bljerim Velja ocenio je da se izjava direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da Srbija razmatra mogućnost slanja do 1.000 poripadnika bezbednosnih snaga na Kosovo, može shvatiti kao pretnja, prenosi Gazeta ekspres.

"Srbija prelazi sa prikrivenih nasilnih akcija svojih nelegalnih struktura na Kosovu, na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za izvršenje agresije na Kosovo. Prema ruskim principima, ovo je flagrantna pretnja da ugrozi mir i stabilnost Kosova i šire u regionu", rekao je Velja.

Ćaljaj: Osmani već donela odluku o odlaganju izbora

Poslanik DPK Rašit Ćaljaj izjavio je da ima informaciju da će vanredni lokalni izbori u četiri srpske opštine na na severu "Kosova" sigurno biti odloženi, prenosi "Ekonomija onlajn".

Ćaljaj navodi da je, na osnovu infrmacija koje on ima, predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani već donela odluku o odlaganju izbora.

"Problem koji sada imamo je to što je sada veoma važan trenutak, vezan za izbore. Siguran sam 100 odsto da će izbori biti odloženi, čak i po informacijama koje imam, znam da je predsednica donela odluku o odlaganju izbora, ali ne znamo kako će ona tu odluku upakovati i opravdati", rekao je Ćaljaj.

Ćaljaj ističe da su nedavne akcije policije u koordinaciji sa CIK bile namerne kako bi se "opipao puls" i dodaje da je akcija povećanja broja policiajaca na severu, koja je izvedena sinoć, zakasnela.

"Trebalo ih je poslati ranije", rekao je Ćaljaj.

Trajković: Srbi nemaju policijsku zaštitu

Povodom najnovije situacije na severu KiM oglasila se predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković koja je ocenila da je stanje na severu KiM alarmantno.

Ona je na Tviteru napisala da lokalni Srbi nemaju policijsku zaštitu.

"U bezbednosnom vakumu uzrokovanom nesmotrenom odlukom Vučića, već svedočimo pokušajima pljački i opštem kolapsu. Politički predstavnici su sekundarni ali KS SRB policajci se hitno moraju vratiti u službu!", napisala je na svom Tviter nalogu Trajković.

Rode: Odložiti izbore

Ambasador Nemačke na tzv. Kosovu Jorn Rode izjavio je da izbori treba da budu odloženi.

"Očigledno je da trenutna situacija ne dozvoljava da izbori budu održani", napisao je Rode na Tviteru. 

Igor Simić: Učinićemo sve da sačuvamo mir, ali ovde ključa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je situacija na KiM trenutno mirna, ali napeta, prenosi RTS. Simić je dodao da je za Srbe na KiM noćas bila još jedna neprospavana noć zbog jednostranih poteza Prištine koja je sinoć "pokušala da okupira sever Kosova i Metohije slanjem više od 250, 300 albanskih pripadnika specijalnih snaga iz južnog dela".

"Noć u kojoj su roditelji morali da razmišljaju da li mogu da pošalju svoju decu u školu, da li oni mogu da odu na posao, da li mogu da odu do prodavnice da kupe svoje potrepštine. To su osnovne i stvari koje se podrazumevaju svuda gde je normalan život. Ovde je pitanje šta uraditi i kako nastaviti dalje. Ako uzmete u obzir da je u manje od 16 časova Aljbin Kurti sa svojim specijalcima izazvao krizu u Velikoj Hoči otimajući imovinu od Srba i porodice Petrović, upad specijalaca Rosu u obdanište dok srpska deca spavaju u opštini Leposavić i sinoćni pokušaj desanta i okupacije severnog dela Kosovske Mitrovice – to najbolje oslikava situaciju i kako se građani osećaju na severu KiM i ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci, Romi, Goranci i svi ostali koji su bili sinoć zatečeni ovakvim potezima dodatne destabilizacije prilika od strane Prištine", navodi Simić.

Dodao je da se svako među Srbima na KiM trudi da svojoj deci obezbedi normalan život.

"Ali kako? Zamislite samo tu situaciju kada vam do zuba naoružani specijalci, koji su do sada izazvali stotine incidenata, prebijali Srbe, dođu na par metara od uzglavlja dece koja mirno spavaju u vrtiću ili kada oko vaših stanova i kuća se odjednom pojave nepoznata naoružana lica u pola noći demonstrirajući silu i pokušavajući da zastarše goloruki, običan narod koji samo želi da živi život dostojan čoveka na svojim ognjištima", dodaje Simić.

"Plan je jasan – stvoriti takve uslove da Srbi odustanu i povuku se", istakao je on.

Na pitanje gde se u ovom trenutku nalaze specijalci, Simić kaže da se na obodima grada u mešovitim multietničkim naseljima još uvek nalaze neke jedinice koje su sa juga protivpravno, bez ikakvog razloga došle na sever Kosova i pre svega u Severnu Mitrovicu.

"Ono što želim da posebno naglasim je da izgovor koji su oni koristili u tome da je potrebno da dođu, apsolutno ne stoji. Ovde nije bilo nikavih destabilizacija prilika – ovde i Srbi i Bošnjaci i Albanci i Goranci su juče imali apsolutno normalan dan", naglašava Simić.

Podsetio je da smo u prehodnih nekoliko godina imali sijaset napada na Srbe.

"Kada smo mi insistirali da se poveća prisustvo policije južno od Ibra, tamo gde su Srbi najugroženiji, tamo gde trpe najveće pritiske, niko iz Prištine se nije setio da pošalje ni dodatnu patrolu, a kamoli stotine do zuba naoružanih specijalaca. Tako da je to licemrje koje Aljbin Kurti i njegovi poltroni pokazuju, jer je plan jasan – stvoriti takve uslove, izvršiti takav pritisak na Srbe na srpsku decu, na srpske poljoprivrednike koji se bore da svojoj deci obezebede koru hleba u Velikoj Hoči kako bi Srbi odustali, kako bi se Srbi povukli sa ovih prostora", ističe Simić.

"Ljudi ne mogu na ovaj način da žive u 21. veku", poručio je Simić.

Govoreći o tome kako će se Srbi ponašati u naredim danima, Simić kaže da nijedan incident mesecima unazad na KiM nisu izazvali srpski građani koji mirno i dostojanstveno u nemogućim uslovima pokušavaju da sačuvaju pre svega mir za sebe i svoje porodice.

"Pokušavajući da damo prostor pregovaračima da kroz dijalog, i na tome posebno insistira i rukovodstvo Srpske liste, da se kroz dijalog rešavaju otvorena pitanja između Beograda i Prištine, odnosno između Srba i Albanaca", rekao je Simić.

Ukazao je da, nažalost, ne možemo da predvidimo poteze Prištine.

"Tako da će i naši potezi, potezi naših građana apsolutno zavisiti od situacije na terenu. Ono što mogu da potvrdim je da smo mi opredeljni za mir i da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir, ali verujte mi ovde ključa, ljudi ne mogu na ovaj način da žive život u 21. veku na tlu Evrope, dok Priština gazi osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti", zaključio je Simić.

Vučić se sastao sa ministrom odbrane i načelnikom generalštaba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom generštaba VS Milanom Mojsilovićem.

"Tokom noći i jutra sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem...nema predaje!", napisao je Vučić na Instagramu.

RT Balkan u severnom delu Kosovske Mitrovice: Na ulicama nema "kosovske policije"

Jedinice kosovske policije koje su sinoć posle 20 sati iz južnog ušle u severni deo Kosovske Mitrovice povukle su se rano jutros iz naselja u severnom delu grada koja su tokom noći kontrolisale.

Kako javlja naš reporter iz Kosovske Mitrovice, oko 7 sati na ulicama nisu viđene njihove snage. 

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Vela: Režim u Srbiji prelazi u otvorene pretnje

Šef kabineta Predsedništva tzv. Kosova Bljerim Vela izjavio je da je srpski režim prošao put "od tajnog delovanja u nelegalnim strukturama do otvorenih pretnji da će izvršiti agresiju na 'Kosovo'".

"Režim u Srbiji prelazi sa prikrivenih nasilnih akcija sopstvenih nelegalnih struktura na 'Kosovu' na otvorenu pretnju upotrebom policijskih i vojnih snaga za izvršenje agresije na 'Kosovo'. Kao i u slučaju Rusije, ovo je flagrantna pretnja miru i stabilnosti u regionu i šire", napisao je on na Tviteru.

Vela je reagovao nakon što je Srbija poručila da će vratiti vojsku na Kosovo i Metohiju. Direktor Kancelarije za KiM u Vladi Srbije Petar Petković rekao je da Srbija razmatra mogućnost slanja bezbednosnih snaga na KiM, nekoliko sati nakon što je "kosovska policija" povećala svoje prisustvo na severu KiM.

Petković: Poslednji poziv međunarodnoj zajednici

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da svi su juče mogli da gledaju sinhronizovan napad kosovskog premijera Aljbina Kurrtija na Srbe i severno i južno od Ibra.
"Oni u Prištini ne prezaju ni od čega, oni su upali u Veliku Hoču jer vlasnik viarije Petrović nije platio nekakve porezne akcize. Od pandemije koronavirusa, on to vimo nije prodavao, držao je u podrumu. Iako je juče pokušao da se dogovori sa njima nisu hteli da čuju, već su mu konfiskovali 42.000 litare vina. Način na koji su to uradili bio je bezobrazan, bukvalno su 25 vrsta vina pretočili u jednu cisternu", rekao je Petković.

Petković je dodaje niko ne može da shvati i razume šta to Kurti radi.

"Ovo je poslednji poziv međunarodnoj zajednici, jer narod neće više da trpi zulum Aljbina Kurtija", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM istakao je i da je upad Kosovske policije u dvorište vrtić a u Leposaviću čista provokacija.

"Namerno to rade, žele da izaovu incidente, da izazovu novu krizu, da zaplaše narod. Povod navod za to je bila neka pljačka, a kasnije se ispostavilo da su je taj autombil došlao sa juga, a kada nisu mogli da opljačkaju banku, on se uputio ka jugu Mitrovice. Ideja je bila da se inscenira ceo taj događaj kako bi krenuli sa akcijama koje su se desile tokom večeri", objašnjva Petković.

On je dodao i da mora da prokomentariše činjenicu, da juče nije bilo reagovanja Rade Trajković, ni Nenada Rašića.

"Juče ni slova ni reči od Rade, ni od Rašića. Ni na jedan način nisu osuduili brutalan napad na goloruki narod, i sve one scene u Velikoj Hoči, sve što se dešavalo sinoć, to nije tema za njih, jer oni podržavaju Kurtija i sprovode njegovu politiku i opravdavaju ono što je Kurti uradio. A sinoć se desilo to da je oko 300-350 polcajaca bukvalno umarširalo na sever Kosova iz južnog dela", rekao je Petković.

Šole: Izbore za opštinsku vlast na severu Kosova treba odložiti

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole rekao je da izbore za opštinsku vlast na severu Kosova treba odložiti i da će o tom pitanju razgovarati sa kosovskim čelnicima tokom posete Prištini naredne nedelje.

Šole je za Glas Amerike rekao da SAD smatraju da „nije pravo vreme za izbore, s obzirom na osetljivost trenutka".

"Videli smo nasilje u poslednja 24 sata. Napeto je vreme i želimo da budemo sigurni da postoje uslovi za održavanje slobodnih i poštenih izbora. Zato smatramo da ove izbore treba odložiti dok ne dođe vreme i kada mogu da se održe bez podsticanja nestabilnosti i nasilja", rekao je on.

Američki zvaničnik je dodao da su u toku razgovori sa liderima u Prištini i da je američki ambasador Džef Hovenijer veoma uključen u njih.

"Biću tamo sledeće nedelje i to će biti jedna od glavnih tema u razgovorima sa kosovskom predsednicom i premijerom dok čekamo da radimo na zajedničkom putu napred", rekao je Šole.

Svečlja: Vlada u Beogradu organizuje napade na Kosovu

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja je u intervjuu za RTK rekao da je na nekim lokacijama povećan broj policajaca u Severnoj Mitrovici i to samo zbog povećanja bezbednosti za stanovnike ovih naselja.

"Da bi se uspostavio red i zakon, da bi se građanima garantovao bezbedan boravak u svojim domovima, u njihovim naseljima iu njihovim rezidencijama, doneta je odluka da se pojača prisustvo policije", rekao je Svečlja.

Izrazio je optimizam da će istrage o nedavnim slučajevima napada na severu doneti rezultate vrlo brzo.

"'Kosovska policija' u saradnji sa drugim agencijama i u bliskoj koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom nastavlja istrage svih napada koji su se desili kako na policijske službenike, tako i na građane, stanovnike ovog dela. Optimista sam da će oni vrlo brzo izaći sa pravim rezultatima i predložiti prave mere u smislu gonjenja i privođenja pravdi svih koji su umešani u huliganska dela ili terorističke akte", nastavio je on.

Svečlja je za RTK kazao da ovi slučajevi nisu spontani, već da ih organizuju i vode stručni ljudi, na čelu sa Vladom Beograda.

"Ne samo politički i finansijski podržani, već i u smislu koordinacije", rekao je on.

Upitan da li u ovoj situaciji mogu da se održe izbori na tom delu teritorije, ministar je rekao da institucije koje su pozvane da daju odgovarajuće procene ovih dana rade na tome da se jasno sagledaju kako okolnosti, tako i rizici za svaki izborni proces.

"Sada ne može da predvidi šta će se desiti narednih dana, bolje je to prepustiti profesionalcima i na osnovu njih donositi meritorne političke odluke", dodao je on.

Na pitanje o američkim zahtevima za odlaganje izbora, Svečlja je rekao da oni u kontinuitetu koordiniraju sa saveznicima i partnerskim zemljama i definitivno poručio da će ovi apeli biti uzeti u obzir sa maksimalnom ozbiljnošću.

Kod Srbovca lakše povređen pripadnik "Kosovske policije"

U selu Srbovac u opštini Zvečan sinoć su pripadnike "Kosovske policije" napala naoružana lica, saopštila je "Kosovska policija".

Navode da je do incidenta došlo oko 23.00 u trenutku kada su policijske jedinice bile na redovnoj dužnosti, u patroli. Iz policije poručuju da su naoružane osobe dugim puškama izvršile napad iz vozila marke Audi sa KM registarskim oznakama.

U saopštenju se navodi da je lakše povređen jedan službenik, a da je na policijskom automobilu pričinjena znatna materijalna šteta.

Povređenom policajcu je ukazana medicinska pomoć. Na lice mesta izašle su nadležne policijske jedinice radi vršenja uviđaja.

Drecun: Krajnji cilj Kurtija je da pošalje KBS na sever Kosova

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da iza navodnih napada eksplozivnim napravama na severu Kosova ne stoje Srbi, a da je glavni cilj iza izazivanja incidenata da se na severu Kosova za stalno stacionira veliki broj specijalaca, kao i da se tamo pošalju pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Detonacije koje su preksinoć (u sredu) odjeknule u Bošnjačkoj mahali bile su u delu u kom žive samo Albanci, ali se sve pripisuje Srbima da bi se poništio efekat mirnog, demokratskog protesta Srba koji je rezultirao izlaskom iz kosovskih institucija. Takođe, tu nije reč o eksplozivnim napravama, jer nema dokaza za tako nešto. Čule su se detonacije koje mogu da izazovu topovski udari", kaže Drecun za "Kosovo onlajn". 

On dodaje da kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da plasira medijsku sliku koja je pogrešna, o tome kako protest Srba nije miran.

"Njegova težnja je da prikaže Srbe kao nasilnike i da se radi o nekakvim srpskim bandama i o bivšim pripadnicima Kosovske policijske službe koji su iz nje izašli, da bi se stvorila priča kako postoje paralelne formacije Srba na severu", napominje Drecun.

Kako podseća, posle takvih izveštaja odmah su usledile reakcije međunarodnih predstavnika.

"Govorili su 'osuđujemo nasilje', a praktično se odgovornost prebacuje na Srbe. To je smišljena kampanja i Kurti od toga neće odustati i imaće prikrivenu podršku zapada. On će stalno da održava i povećava tenzije ne bi li Beograd prihvatio evropski predlog o rešenju kosovskog problema", smatra naš sagovornik.

Drecun kaže da zabrinjava mogućnost operacije "lažne zastave", u kojoj bi delovali sami Albanci uz pomoć pojednih zapadnih službi, a koji bi izveli napad na specijalne jedinice policije na severu ili na međunarodne snage koje su tamo prisutne, a da se za to optuži srpska strana.

"To bi bio izgovor da Kurti poveća i za stalno stacionira veliki broj specijalaca na severu, kao i da tamo pošalje pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga. Čini mi se da mu je sa izazivanjem incidenata to glavni cilj – da predstavi da postoji velika opasnost od navodnih paravojnih srpskih formacija i da dobije odobrenje da se obračunava sa njima ne bi li 'uspostavio vladavinu prava'. A KBS će da doda pravdajući se da nema dovoljno resursa na severu", kaže Drecun.

Đurić: Priština diskriminiše Srbe

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da Priština nastavlja da pokazuje silu i nasilno diskriminiše već uzdrmanu srpsku zajednicu na Kosovu na štetu napora koje predvode EU i Amerika da se očuva stabilnost i stvori atmosfera pogodna za normalizaciju.

Đurić je na Tviteru naveo da su današnji događaji udžbenički pokušaj ponovnog rasplamsavanja sukoba na Kosovu, prenosi "Kosovo onlajn".

"Uz besramno kršenje Briselskog sporazuma, monoetnička sila koja broji stotine naoružanih oficira KPS zauzela je jedini preostali grad sa srpskom većinom na Kosovu - Severnu Mitrovicu. Ranije danas, još jedan primer takvog ponašanja istakao se kao posebno uvredljiv za mnoge u Srbiji - kao mnogovekovna enklava za proizvodnju vina kosovskih Srba Velika Hoča, u kojoj živi 650 od 2.500 Srba koji su ostali, pod trivijalnim izgovorom (navodno "kršenje carinskog zakona" od strane porodice koja tamo proizvodi vino generacijama) upale su 'specijalne jedinice KPS' naoružane Kalašnjikovim, vidno zloupotrebljavajući silu kako bi ulile strah", istakao je Đurić.

Prema njegovim rečima, "zastrašivanjem i uklanjanjem izvora sredstava za život ljudi, Srbe primoravaju da se isele iz svojih drevnih i prelepih domova pod zaštitom Uneska".

Bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je podsetio i da su naoružane specijalne jedinice u oklopnom vozilu "posetile" dečije obdanište u severnom kosovskom gradu Leposaviću dok su deca spavala.

Kako je naveo, "dok Kurtijeva vlada nastavlja da primenjuje svoju radikalnu nacionalističku politiku širom sveta, za kosovske Srbe život je postao svakodnevna borba ispunjena anksioznošću i strahom za budućnost".