Đurić: Srbija ima svoju poziciju, ne samo kad je reč o KiM, već i vojnoj neutralnosti

Moja pozicija, kao ministra spoljnih poslova, nije da govorim ono što je blisko našem srcu, već da radim u interesu Srbije, a u interesu Srbije je da se grade bolji odnosi sa EU, rekao je šef srpske diplomatije

Mi u Brisel ne idemo sa ispruženom rukom, već kao stari državotvorni narod koji želi ravnopravno mesto za stolom evropske ideje i istovremeno očekujemo punopravno članstvo, rekao je šef srpske diplomatije Marko Đurić u podkastu "Novosti", ističući da Srbija ne želi da bude zemlja drugog reda unutar EU.

Na pitanje sa kakvim se sve izazovima Srbija suočava da bi sačuvala neutralnu poziciju i kako se pozicionira prema inicijativama EU u pogledu zajedničke bezbednosne politike, Đurić kaže da Beograd ima svoj strateški cilj koji je usvojen političkom većinom, a to je punopravno članstvo u EU.

"Moja procena je da je u našem interesu da imamo takvu poziciju, ne samo iz ekonomskih razloga. Kao što je Njegoš govorio, 'čaša meda ište čašu žuči', mi u EU imamo zemlje koje imaju suprotan stav kada je reč, na primer, o KiM i našem nacionalnom pitanju, ali mi tražimo način da unapredimo odnose sa njima da bismo ostvarili neke ustupke za svoj narod", istakao je ministar spoljnih poslova.

"Moja pozicija, kao ministra spoljnih poslova, nije da govorim ono što je blisko našem srcu, već da radim u interesu Srbije, a u interesu Srbije je da se grade bolji odnosi sa EU", dodaje.

Kako kaže, kada je reč bezbednosnoj politici EU, mi se trudimo da se usaglasimo sa svim onim sa čime možemo da se usaglasimo. Kada oni budu odlučili da nas prime u punopravno članstvo u EU, dodaje, tada ćemo se i usaglasiti 100 odsto.

On se osvrnuo i na NATO samit u Vašingtonu, rekavši da je važno da učestvujemo u tim samitima.

"Imamo NATO na svojoj teritoriji, važno je da imamo dobre odnose. Mi se na KiM oslanjamo na Kfor. To je bila dobra prilika da se upoznam sa ministrima država koje ne misle isto kao mi o ključnim temama, ali sa kojima je važno da razvijamo novo poverenje. Srbija ima svoju poziciju, ne samo kad je reč o KiM, već i vojnoj neutralnosti i to se ne dovodi u pitanje. Mislim da je u našem državnom i nacionalnom interesu da saradnja sa NATO-om bude odlična", kaže Đurić.

Govoreći o nedavnoj dvodnevnoj poseti Italiji, ističe da je veoma važno što do zvanične posete Italiji dolazi na 145 godišnjicu srpsko-italijanskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva.

"Za samo 24 sata, predsednik Vučić je otvorio dve italijanske fabrike u Srbiji. Odnosi sa Italijom su za nas važni, jer je to zemlja sa ogromnim političkim uticajem u EU. Italija je prisutna na KiM, njihovi vojnici čuvaju manastir Visoki Dečane. Nama je potrebno razumevanje za poziciju Srbije u dijalogu", rekao je Đurić.

Kako kaže, tu nije optimista, jer misli da Kurtijev režim ne želi dijalog, normalizaciju odnosa, već želi da zloupotrebi tešku geopolitičku situaciju u Evropi, da pokuša da etnički očisti KiM od Srba i da stvori sliku u ogledalu jednog od najtežih perioda u istoriji KiM.

Na pitanje, kako će se Srbija nositi sa pritiscima u kontestu Kosova i Metohije, ministar spoljnih poslova kaže da odgovor Srbije ima više nivoa.

"Pre svega materijalna briga o našim ljudima na KiM, naš narod mora da ima materijalne pretpostavke da opstane, čak i sada kada Kurti anticivilizacijski blokira novac, Srbija nalazi način da ga obezbedi. Najvažnije je da Srbija danas ima novca za podršku da materijalno mogu da opstanu. Ono što je sve teže jeste bezbednosni opstanak. Centar problema je u jednom destruktivnom pristupu Kuritjevog režima koji ne nailazi na dovoljno čvrst odgovor međunarodne zajednice", smatra on.

Govoreći o nedavno potpisanom memorandumu između Srbije i EU o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama, Đurić kaže da je od velikog značaja to što, kada su u pitanju resursi, Srbija ima hrabrosti i ozbiljnosti da razmatra na koji način to može da doprinese našem geopolitičkom pozicioniranju.

"Mi živimo u svetu tehnološkog razvoja, u kom je ta borba za oskudne resurse, toliko velika. Da se ne lažemo, sa ili bez bez naše saglasnosti, ovako mala zemlja kao što je Srbija našla bi se pre ili kasnije na udaru ogromnih pritisaka da se dođe dođe tih sirovina", ističe on.

Kako kaže, neuporedivo je odgovornije i bolje da to bude na naš državni način regulisano.

"Ovaj sporazum pokazuje da Srbija već na taj način koristi to bogom dano bogatstvo kao instrument uticaja, da zahvaljujući tome možemo da brže ostvarimo neke od svojih strateških ciljeva", ističe.

"Vidite sa kolikom nervozom i zavišću su centri regiona dočekali to da Srbija odjednom ima dar sa neba, zlatnu kartu u svojim rukama. Razumem da se ovde vodi jedna žustra debata o ekploataciji litijuma, koja je razumljiva i treba da se postvljaju pitanja, ali treba da se oštro borimo protiv kamapanje laži", dodao je.