Srbija i Balkan

Cvijanović: Sve vatre koje se raspaljuju u regionu dolaze od bošnjačke politike

Sve u bošnjačkoj političkoj sferi svodi SE na svađu sa komšijama, bilo da je reč o susednim državama ili Republici Srpskoj, i na puku prodaju magle, ukazala je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović
Cvijanović: Sve vatre koje se raspaljuju u regionu dolaze od bošnjačke politikeGetty © Cemal Yurttas/Anadolu

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je jedan normalan sporazum BiH i Srbije o policijskoj saradnji očigledno poslužio za predizbornu kampanju među bošnjačkim političkim partijama, jer je očito da "Trojka-tema" - "mi smo Evropljani i zahvaljujući nama na korak smo do članstva u EU" ne pije vodu u bošnjačkom glasačkom telu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića da su oni u Ministarstvu inostranih poslova poštari i da su samo tu da prosleđuju dokumente, bez mogućnosti za bilo kakvo donošenje odluka, Cvijanović je odgovorila da su oni nekada poštari, a nekad čeprkaju i po sadržaju dokumenta, u zavisnosti od toga šta u njemu piše i ko je pošiljalac.

"To sam lično videla na vlastitom primeru kad je Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara vršilo opstrukciju u svom obavljanju 'poštarskih delatnosti'" naglasila je Cvijanović.

Ona je ocenila da se sve u bošnjačkoj političkoj sferi svodi na svađu sa komšijama, bilo da je reč o susednim državama ili Republici Srpskoj, i na puku prodaju magle.

"Oni su prihvatili da žive u kolonijalnom statusu, da bi, isto tako, preko kolonizatora, opet, vodili hajku protiv istih tih komšija, a povrh svega lišavajući svoje institucije mogućnosti da samostalno odlučuju", konstatovala je Cvijanović za Srnu.

Ona je istakla da je i tema o policijskoj saradnji i "isporučivanju suvereniteta" zato što, zaboga, sarađujete sa drugima najobičnija predizborna prodaja magle.

Na pitanje Srne da prokomentariše pismo koje je Elmedin Konaković uputio potpredsedniku Vlade i ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću u kojem je poručio da Srbija, kako kaže, ne može držati pridike BiH, Cvijanović je odgovorila da BiH ne može držati pridike i deliti lekcije unaokolo, ali to uporno radi.

"Kad kamenuje državnike, kao što su to učinili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a i ne potrude se da pravdi privedu počinioce, onda definitivno BiH nema bilo kome šta da prigovara", naglasila je Cvijanović.

Ona je poručila da ne dokazuje država svoju snagu ogovaranjem drugih po međunarodnim forumima i nastojanjem pojedinaca da podižu svoj malecki rejting napadom na dokazano snažne, već nastojanjem da uspostave autonomnost svojih institucija.

"Bošnjački političari su svoje institucije davno obezvredili, pa time i državu koja nije samo njihova, što oni nikako ne žele da prihvate, a što je činjenica i realnost, jer je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta u kojoj žive tri konstitutivna naroda - Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali", zaključila je srpski član Predsedništva BiH.

Vulić: Skaj ministru najbolje da se drži svoje čaršije, MUP Srpske je institucija

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je za da je Elmedin Konaković politički diletant koji iz dana u dan potvrđuje da nije dorastao funkciji koju obavlja, dok sa druge strane glumi sveznalicu, a suštini je ostao mali sarajevski, lokalni političar u pokušaju.

"Drago mi je da je danas konačno priznao da su oni u MIP-u samo poštari, ali za razliku od profesionalaca, ovi poštari u MIP-u daju sebi za pravo da poštu i otvaraju, a ako im ne odgovara sadržina i da je bace ili stopiraju", istakla je Vulićeva.

Govoreći o sporazumu o policijskoj saradnji BiH i Srbije, koja je postala top tema u bošnjačkom Sarajevu, Vulićeva je rekla da je godinama njihova bolna tačka Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, jer im nije uspela reforma policije koju je zaustavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Svi oni znaju da je MUP Republike Srpske najbolje organizovan od svih ministarstava u BiH i FBiH i to ne mogu da prebole, kao što ne mogu da prebole ni neuspeh reforme policije i još jedan pokušaj prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH. Sada, 14 godina od potpisivanja Sporazuma o policijskoj saradnji BiH i Srbije, probošnjačke stranke aktuelizuju tu temu i zloupotrebljavaju je u predizborne svrhe, međusobno se optužujući s ciljem dodvoravanja svojim biračima i borbe za titulu 'prvog među muslimanima'", naglasila je Vulićeva.

Ona je istakla da je MUP Srpske na čelu sa ministrom Sinišom Karanom i direktorom Policije Sinišom Kostreševićem, institucija za sva MUP u kantonima i FBiH, a posebno za skaj ministra Elmedina Konakovića.

Ono što je u svim zemljama normalno da policije sarađuju, stavljaju se na raspolaganje jedni drugima kada to iziskuju potrebe, rekla je Vulićeva, nije normalno samo bošnjačkom političkom korpusu u ovoj veštačkoj tvorevini zvanoj BiH.

Osvrnuvši se na Konakovićevo pismo upućeno ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću u kojem navodi da Srbija ne može, kako kaže, držati moralne pridike BiH, Vulićeva je rekla da nije žalosno bilo bi smešno.

"Jedan skaj ministar daje sebi za pravo da šalje pismo i drži predavanje ministru sa zavidnom karijerom, iz uređene i snažne države kao što je Srbija!? Neverovatno. Ko o čemu Konaković o moralu i 'bošnjačkoj žrtvi'!? Mislim da je Elmedinu Konakoviću najbolje da se drži svoje čaršije i mesne zajednice, jer za drugo i nije", zaključila je Vulićeva.

image