Srbija i Balkan

Održani protesti protiv "Rio Tinta"

Građani koji se protive rudarenju litijuma okupili su se u Aranđelovcu, Kraljevu, Šapcu, Ljigu i Barajevu
Održani protesti protiv "Rio Tinta"© Vladimir Vasic/ATAImages

Protesti protiv rudarenja litijuma i kompanije "Rio Tinto" održani su u nekoliko gradova Srbije. Kako prenose mediji, protesti su održani u Aranđelovcu, Šapcu, Kraljevu, Ljigu i Barajevu.

Nešto posle 19 časova, protest je počeo u Aranđelovcu, gde su se građanima, između ostalih, obratili profesorka hemije Karolina Aleksandrović, kao i profesor Šumarskog fakulteta Ratko Ristić. 

Građani koji se protive otvaranju rudnika kompanije "Rio Tinto" okupili su se na centralnom trgu u Kraljevu, koji je prema izveštajima medija, bio pun ljudi. Povod za protest u ovom gradu su, osim podrške meštanima Jadra i, kako navode mediji, brojna istražna polja u okolini Kraljeva i Knića.

Skup u Šapcu završen je protestnom šetnjom građana, a sa protesta je zatraženo da se donese zakon protiv iskopavanja litijuma i bora.

U Ljigu je protest takođe održan na centralnom trgu, a iz Saveza ekoloških organizacija Srbije poručili su okupljenima da su dali rok vlasti do 10. avgusta da se zakonski zabrani iskopavanje litijuma i naveli da ako ne dođe do toga slede radikalne mere, kako je rečeno. 

Takođe, i u Barajevu se okupilo nekoliko desetina građana ispred zgrade opštine koji su želeli da podrže ljude iz Jadra. 

image