Đurić: Dijalog s Prištinom izazovan, zahvalnost Kipru na podršci Srbiji

Šef srpske diplomatije istakao je da podrškom Srbiji, Kipar podržava Povelju UN i međunarodno pravo

Dijalog s Prištinom je izazovan, ali Srbija ostaje posvećena pronalaženju mirnog i demokratskog rešenja, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, obraćajući se učesnicima Godišnje ambasadorske konferencije na Kiparskom univerzitetu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je "najveći izazov Srbije situacija na Kosovu i Metohiji i da je podrška međunarodne zajednice nezavisnosti tzv. Kosova bila značajan problem za Srbiju, što je uticalo na sposobnost Srbije da se u potpunosti uskladi sa zajedničkom spoljnopolitičkom i bezbednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Đurić je ovom prilikom izrazio duboku zahvalnost vladi i narodu Kipra za njihovu dugogodišnju podršku i razumevanje za Srbiju, dodajući da na taj način podržavaju i principe Povelje UN i međunarodnog prava.

Takođe, Đurić, koji boravi u poseti Republici Kipar, na poziv ministra inostranih poslova Konstantinosa Kombosa, izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da se obrati kiparskim ambasadorima i posebno se osvrne na višedecenijsko prijateljstvo i veoma bliske, gotovo bratske odnose koje neguju Srbija i Kipar.

"Đurić je istakao da je Srbija veoma ponosna jer može za sebe da kaže da je pravi prijatelji Kipra, o čemu, kako kaže, svedoči i ova poseta na početku mandata ministra spoljnih poslova Srbije, kao snažna poruka kiparskom rukovodstvu da mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog prijatelja", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Đurić je rekao i da je strateški cilj Srbije da, završavajući sve potrebne političke, zakonodavne, ekonomske i druge reforme do 2027. godine, pristupi Evropskoj uniji.

"S tim u vezi, Srbija želi ravnopravne uslove u članstvu u EU, a ne asimetričan položaj sa ograničenim pravima", poručio je Đurić.