Tek što je osuđen, hoće da mu smanje kaznu: Sud u Hagu traži izmenu presude Saljiju Mustafi

Mustafa je osuđen na 22 godine zatvora za ratne zločine proizvoljnog lišenja slobode, mučenja i protivpravnog lišavanja života civila mahom albanske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji

Panel Vrhovnog suda Specijalnog suda za suđenje pripadnicima takozvane OVK za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji vratio je presudu Saljiju Mustafi Apelacionom sudu, kako bi razmotrio njegov zahtev za smanjenje kazne od 22 godine.

"Mustafa je u svom zahtevu za zaštitu zakonitosti izneo pet navoda, koji se odnose na prevod žalbene presude na albanski, osudu za ubistvo kao ratni zločin i kaznu koja mu je izrečena. Panel Vrhovnog suda delimično je odobrio zahtev Mustafe i ukinuo žalbenu presudu u delu koji se odnosi na izrečenu kaznu zatvora od 22 godine", navodi se u saopštenju Suda u Hagu.

Dodaje se da je panel Vrhovnog suda presudu vratio panelu Apelacionog suda u skladu sa pravilom 194(1)(b) Pravilnika kako bi taj panel razmotrio pitanje smanjenja kazne u skladu sa obrazloženjem iznetim u odluci panela Vrhovnog suda.

Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Saliha Mustafe 12. jula 2020, da bi ga sud osudio za ratne zločine na 22 godine zatvora.

Mustafa je uhapšen i prebačen u Pritvorsku jedinicu Specijalizovanih veća Kosova 24. septembra 2020.

Sudsko veće je optuženog proglasilo krivim za ratne zločine proizvoljnog lišenja slobode, mučenja i protivpravnog lišavanja života civila.

Sudsko veće je proglasilo Mustafu nevinim za krivično delo okrutno postupanje.