Uhapšen specijalni tužilac Crne Gore, negirao krivicu

Saša Čađenović je lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranja kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja

Specijalni tužilac Saša Čađenović lišen je slobode jutros u Podgorici, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Crne Gore.

Kako je saopštio portparol državnog tužilaštva Vukas Radonjić, Čađenović je uhapšen zbog osnovane sumnje da je, obavljajući funkciju specijalnog tužioca, u periodu od sredine 2020. do 2022. godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Čađenović je saslušan u prisustvu svog branioca, advokata Lazara Akovića.

Aković je za podgoričke "Vijesti" rekao da je Čađenović pred tužiocem "kategorično negirao izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret".

"Nakon što se upoznam sa rešenjem u zakonskom roku izjaviću žalbu", rekao je advokat Aković i dodao da zbog nesmetanog vođenja postupka ne može da govori o detaljima saslušanja.

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima između ostalog i u predmetu tzv. "državni udar", u kojem su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora.

Početkom maja ove godine iz Demokratskog fronta je saopšteno da su se "stekli uslovi da nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov zamenik Saša Čađenović budu uhapšeni i procesuirani". To je saopšteno nakon što je Katnić pojasnio svoju i ulogu SDT u prikrivanju dokaza i zaustavljanja istrage o vezama visokih policijskih službenika sa vođama "kavačkog klana".

Abazović: Uhapšena je desna ruka Milivoja Katnića

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je akciju hapšenja Saše Čađenovića i rekao da "nije uhapšen bilo kakav specijalni tužilac, već desna ruka Milivoja Katnića".

"Možda postoji blagi skepticizam kod građana, ali sve što je rečeno i obećano iz dana u dan se dešava. Razlika između ovoga jutrošnjeg i drugih hapšenja jeste da imamo konačno ljude iz iste institucije prema kojem se sprovodi zakon. To do sada nije bio slučaj", kazao je Abazović.

Konstatovao je da je nakon hapšenja bivše predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, uhapšen i Čađenović.

"Nakon Vesne Medenice, stigosmo i do Čađenovića. Oni koji se nadaju da će ih zaobići ruka pravde, nade su im sve manje. Građani treba da budu relaksirani, mi nastavljamo agendu borbe protiv kriminala i korupcije i pružamo punu podršku institucijama sistema i svim časnim ljudima unutar sistema", rekao je Abazović.

Katnić smatra da je Čađenović kolateralna šteta

Bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić komentarisao je hapšenje kolege Čađenovića i smatra da je privedeni tužilac kolateralna šteta, a da im je cilj on lično.

Katnić nije isključio ni mogućnost da je hapšenje Čađenovića nečija ujdruma da bi bio isključen iz predmeta za "pokušaj terorizma" i drugih predmeta organizovanog kriminala.

"U ovom slučaju to predstavlja osvetu rusko srpske države i 73 kriminalne organizacije protiv kojih smo podneli optužnicu. Ponavljam, ovo je pretpostavka koju će vreme potvrditi ili demantovati", rekao je Katnić u izjavi za podgoričku Gradsku RTV.

Za Čađenovića je kazao da je bio njegov saradnik u kojeg ima bezrezervno poverenje.

"Specijalizovan je za borbu protiv organizovanog kriminala i bezrezervno verujem u njegovu čast i poštenje. Verujem da nije postao član nikakve kriminalne grupe, niti je svesno zloupotrebljavao službeni položaj. Kao i kod svakog smrtnika, postoji mogućnost da je napravio neki propust u radu, pre svega jer je preopterećen, i ako to bude slučaj, on će to i dokazati", rekao je Katnić.