Hrvatski mediji: Milanović bez objašnjenja zabranio vojnu vežbu

U Glavni štab i Ministarstvo odbrane nije došlo nikakvo službeno objašnjenje ove Milanvoićeve odluke

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović bez objašnjenja je zabranio održavanje vojne vežbe Hrvatske ratne mornarice i Kopnene vojske na području Kupara, koja je trebalo da bude održana od 1. do 3. avgusta.

Prema informacijama zagrebačkog "Jutarnjeg lista", Milanović je usmenim putem načelniku Glavnog štaba Tihomiru Kundidu pre dva dana izdao naredbu da se vojna vežba ne sme održati.

U vojnoj vežbi je trebalo da učestvuje pet brodova – dve raketne topovnjače klase "Helsinki", desantni brod minopolagač i dva desantno-jurišna broda. Svi brodovi već su isplovili iz splitske luke Lora i nalazili su se kod Luke Gruž u Dubrovniku.

Nakon Milanovićeve naredbe, brodovi su se vratili u Split.

U vežbi je trebalo da učestvuje i pomorska grupa Komande specijalnih snaga i jedan vod Kopnene vojske. Reč je o redovnoj vojnoj vežbi sinergije pomorskih snaga, koja se održava u septembru na području Žirja.

Ove godine Ministarstvo odbrane i Oružane snage vežbu su pomerili na kraj jula, pre obeležavanja progona Srba u vojno-policijskoj akciji Oluja.

U Glavni štab i Ministarstvo odbrane nije došlo nikakvo službeno objašnjenje ove Milanvoićeve odluke, prenose hrvatski mediji.