Srbija i Balkan

Gerškovič, Vilan i Kurmaševa stigli u Ameriku

Američki lider ponovo je "odlutao" tokom dočeka državljana koji su bili u zatvoru u Rusiji
Gerškovič, Vilan i Kurmaševa stigli u Ameriku© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Bivši američki marinac Pol Vilan, reporter "Volstrit džornala" Evan Gerškovič i rusko-američka novinarka Alsu Kurmaševa vratili su se u SAD u okviru razmene zatvorenika sa Rusijom, a američki predsednik Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris u bazi Endruz u blizini Vašingtona.

Dok je predsednik Vladimir Putin Ruse koji su bili zarobljeni u Americi srdačno dočekao, američki lider ponovo je "odlutao", tako da je zabeležen momenat u kome se Gerškovič zbunjeno okreće oko sebe, dok se na kraju, potpredsednica SAD Kamala Haris konačno ne "seti" da ga pozdravi.

Amerikanci koji su bili u Rusiji su se vratili u SAD u okviru vanredne razmene 24 zatvorenika u kojoj su učestvovale Rusija, SAD i nekoliko drugih zemalja, što je najveća razmena te vrste od hladnog rata i u kojoj je predsednik Bajden direktno učestvovao, saopštila je Bela kuća u četvrtak.

Sporazum o razmeni zatvorenika je rezultat višemesečnih, mukotrpnih pregovora, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaze o pomilovanju građana razmenjenih iz Rusije, uključujući američkog marinca i novinara, Pola Vilana i Evana Gerškoviča.

"Vladimir Putin potpisao je ukaze o pomilovanju Vilana Pola Nikolasa, Kevina Viktoroviča, Gerškovića Evana, Voronjina Demuri Iliča, Kara-Murze Vladimira Viktoroviča, Kurmaševe Alsu Hamidovne, Čaniševe Lilije Airatovne, Ostanjina Vadima Valerijeviča...", navedeno je na veb stranici Kremlja, prenose "RIA Novosti".

Napominje se da je odluka o potpisivanju ukaza doneta sa ciljem vraćanja državljana Rusije koji su bili zatvoreni na teritoriji stranih država.          

image