Srbija i Balkan

Tako to rade Vjosa i Gaši: Pištolj u čelo službeniku aerodroma u Skoplju

Nejasno je da li je na kraju predsednica privremenih prištinskih institucija otvorila svoj kofer i pokazala njegov sadržaj
Tako to rade Vjosa i Gaši: Pištolj u čelo službeniku aerodroma u Skoplju© Thierry Monasse/Getty Images

Kad pomislimo da smo od prištinskih vlasti sve već videli, oni nas nanovo iznenade, pa je tako šef obezbeđenja predsednika Skupštine Severne Makedonije Afrima Gašija, inače bliskog saradnika Vjose Osmani, pokazao novi i do sad nedostignuti nivo bahatosti, uperivši pištolj u čelo policijskom službeniku na aerodromu u Skoplju, samo zato što je on, poštujući procedure, od predsednice privremenih prištinskih institucija, zatražio da otvori svoj prtljag.

Incident se dogodio naočigled svedoka putnika i zaposlenih na aerodromu, a reagovale su i dežurne policijske patrole, prenosi makedonski "24 Info".

Osmanijeva je, inače, prilikom povratka iz Pariza sletela na aerodrom u Skoplju, odakle je trebalo da nastavi put "Kosova". U skladu sa procedurama aerodroma, zamoljena je da otvori kofere, što je ona, kako medij prenosi, odbila "drsko i neprimereno".

Nakon što je odbila da otvori kofere, pozvala je predsednika makedonskog Sobranja Afrima Gašija od kojeg je zatražila pomoć da "zaobiđe" procedure. Gaši je, zloupotrebljavajući položaj, pristao da joj pomogne i poslao na aerodrom pripadnike svog obezbeđenja na čelu sa šefom, Sabedinom Sinanijem.

Sinani i još nekoliko pripadnika Gašijevog obezbeđenja pred desetak putnika, "drsko i uvredljivo" su se obratili obezbeđenju aerodroma i tražili da puste prištinsku predsednicu da prođe kontrolu.

Nakon što su zaposleni odbili da puste Osmani, Sinani je izvadio pištolj i uperio u čelo policijskom službeniku na aerodromu, piše "24 info", dodajući da je nakon toga, nekoliko naoružanih policijskih jedinica stiglo je pred VIP ulaz na aerodrom i uperilo oružje u Sinanija.

Posle kraće drame, incident je okončan, bez povređenih.

Aerodrom u Skoplju saopštio je da njegovi službenici imaju obavezu da provere sve putnike, pa i one koji putuju kroz VIP salon. Usudio se da reaguje i MSP "Kosova" koji je, uprkos bahatosti svoje predsednice, zatražio da mu se polože računi – da mu ambasada Severne Makedonije zatraži zvanična saopštenja. Incident koji su napravili Vjosa i njeni bahati pioni, oni su nazvali "nedostojanstvenim" tretmanom predsednika Osmanija.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je preko Ambasade Kosova u Skoplju počelo prikupljanje informacija i da je večernjim satima zatražilo zvanična pojašnjenja od ambasade Severne Makedonije u Prištini i Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Iako u saopštenju Osmanijevu ne pominju po imenu, sa aerodroma poručuju da je "odeljenje bezbednosti TAV Makedonije, u okviru svojih nadležnosti, izvršilo standardnu bezbednosnu proveru pomenutog putnika kao i njegovog prtljaga na punktu obezbeđenja VIP salona", piše "Reporteri.net".

Negira se da je ovim incidentom ugrožena bezbednost vazduhoplovstva.

 "Želimo da istaknemo da bezbednost vazduhoplovstva nije bila ugrožena, jer se pomenuti događaj odigrao u javnom prostoru aerodroma, odnosno ispred kontrolnog punkta VIP salona, odakle se VIP putnici, nakon provere od strane obezbeđenja, upućuju. na područje koje kontroliše aerodrom. Takođe želimo da istaknemo da je VIP sala posebna zgrada izolovana od glavne zgrade terminala skopskog aerodroma, što znači da je potpuno netačno da je bezbednost putnika ugrožena", navodi se u reagovanju TAV-a koje prenosi "Kosovo onlajn".

image