Srbija i Balkan

Kvinta protiv otvaranja mosta na Ibru, Kurti protiv Kvinte

Ambasadori Kvinte su se u Prištini sastali sa Kurtijem
Kvinta protiv otvaranja mosta na Ibru, Kurti protiv Kvinte© Konstantinos Zilos/NurPhoto

Zemlje Kvinte u konsultaciji sa NATO-om trenutno ne podržavaju bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici, izjavio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija, prenosi "Koha". 

"Mi predstavnici Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država sastali smo se sa premijerom Kurtijem da ga obavestimo da naše vlade u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promenu trenutnog statusa mitrovačkog mosta", rekao je Hovenijer posle sastanka sa Kurtijem.

Kurti, međutim, ne haje za ono što njegovi saveznici misle, pa insistira na otvaranju mosta, jer kako kaže, sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost.

"Konsultacije i koordinacija se nastavljaju. Kako se navodi u planu Evropske unije za revitalizaciju mosta, mitrovački most preko Ibra postaće simbol normalizacije odnosa na Kosovu. U istom planu se navodi da će njegova revitalizacija umnogome doprineti olakšavanju kontakata svih građana Severne i Južne Mitrovice i time doprineti razmeni i razumevanju. Dakle, most mora biti otvoren. On je u službi svih, a nije ni protiv koga. Sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbednost, naprotiv", navodi se u saopštenju Kurtija koje prenosi "Ekonomija onlajn".

Kurti je ambasadorima predstavio plan njegove takozvane vlade otvaranje mosta koji "podrazumeva testove za infrastrukturnu stabilnost mosta, procenu rizika i rizika od prirodnih katastrofa, vizuelnu revitalizaciju mosta sa pristupom most za sve, razgovore sa građanima i interesnim grupama kao i sveobuhvatnu informativnu kampanju o prednostima i ciljevima otvaranja mosta".

Ništa, međutim, ne kaže o tome da je upravo ovaj most bio poprište brojnih incidenata koje su izazivali Albanci iz južnog dela Mitrovice. Za 25 godina, od 1999, na mostu i oko mosta desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, veći broj ljudi zadobili su lakše povrede.

Do sastanka Kurtija sa predstavnicima Kvinte je došlo nakon najava otvaranja glavnog mosta na Ibru od strane prištinskih vlasti.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je juče ocenio da svaka odluka o eventualnom otvaranju mosta na Ibru treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Kurti je nedavno izjavio da je "otvaranje tog mosta deo jednog od sporazuma sa Srbijom", nije usmereno "ni protiv koga", kao i da je i sama EU, kako je rekao, takav potez ranije nazivala "simbolom normalizacije".

Ovo je za poslednjih manje od dva meseca već druga najava otvaranja glavnog mosta na Ibru od strane prištinskih vlasti, a svaka najava otvaranja mosta i za automobilski saobraćaj redovno donese veliko uznemirenje među Srbe u severnom delu grada.

image