Simptomi prehlade ili kovida: U opticaju još dva virusa kod dece

U letnjem periodu, karakteristično kod dece je povišena temperatura, opšta slabost, dijareja i mučnina

Mnogi simptomi prehlade i kovida 19 se prepliću, pa se sa pojavom povišene temperature ljudi nađi i nedoumici da li da se testiraju ili ne. 

Dr Bojana Aćimović iz Hitne pomoći za RTS kaže da kada se javi  temperatura preko 37 stepeni, opšta slabost i malaksalost, bol u grlu i zapušen nos – to su najčešće i dalje simptomi virusne infekcije izazvane kovid virusom.

"U takvim situacijama potrebno je da mirujemo, te da uzmemo paracetamol ili brufen, što više tečnosti da što pre prođe temperatura i virusna infekcija", napominje doktorka.

Lekari dodaju da su klinička slika odnosno simptomi kod inficiranih su blagi, a najviše je onih koji su radno sposobni.

Upozoravaju da bi svi koji imaju respiratorne tegobe trebalo da se izoluju, kako se zaraza ne bi širila, a pogotovo na ljude koji imaju hronična oboljenja.

Epidemiolozi kažu da se isprva mislilo da su zaraženi samo osobe koje su bile na godišnjem odmoru, međutim, nije.

"Očigledno je da je virus počeo i kod nas, jer su to osobe koje nigde nisu putovale. Broj zaraženih je i dalje mali a klinička slika je blaga, i ne razlikuje se u odnosu na raniju", zaključuju oni.

Batut: Još uvek nema govora o zatvaranju

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da povećan broj inficiranih osoba korona virusom za sada ne znači preporuke Batuta o "zatvaranju".

"Ne govori se ni o kakvom zatvaranju još uvek. Institut za javno zdravlje Srbije u saradnji sa mrežom Instituta i Zavoda za javno zdravlje, uz podršku Ministarstva zdravlja, u kontinuitetu svakodnevno pratimo i epidemiološke pojave u smislu kretanja bolesti, koliko je poslednji slučaj prisutan na kom okrugu, u kom gradu i tako dalje. Takođe, Institut daje preporuke u smislu stručno-metodološkog uputstva kada su mere u pitanju, ali to ne radi nikada samostalno", rekla je Jovanović za Tanjug.

Šta ako dete povraća

U letnjem periodu, karakteristična je povišena temperatura kod dece , opšta slabost, dijareja i mučnina – reč je o adeno ili rota virusu.

"Deca su uvek izloženija nekim dehidracijama. Ako dete više povraća ili ima više dijareja mora da ide kod pedijatra", savetuje dr Aćimović.

Doktorka Aćimović rekla je da je Hitna pomoć intervenisala tokom noći 87 puta, od toga 17 na javnom mestu.

Poručila je svim učesnicima u saobraćaju, pošto se radi o vikendu, dodatan oprez.