Srbija i Balkan

Mandić: Za srpski narod nema smrti, već samo seoba

Niko nije mogao da poveruje da će se pred sami početak 21. veka u Evropi desiti progon jednog naroda sa teritorije na kojoj je živeo još od 14. veka, poručio je Mandić
Mandić: Za srpski narod nema smrti, već samo seoba© Milan Maricic/ATAImages

Predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić izjavio je, povodom 29 godina od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", u kojoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano, da "za srpski narod nema smrti, ima samo seoba".

"Ne postoji srpska duša koju 4. avgusta ne probudi oluja bolnih sećanja na nepregledne kolone svojih sunarodnika, koji napuštaju svoja vekovna ognjišta u nadi da će sačuvati ono što im je u tom momentu jedino i preostalo, vlastite živote", naveo je Mandić u saopštenju, dodajući da nema Srbina koji u toj koloni nije imao nekog bližnjeg.

Istakao je da Srbi "sa tugom i hrabrošću i ponosom u srcima" šalju poruku da postoje i da znaju ko su i odakle potiču, kao i da čuvaju sećanje na one koji izgubili živote "kako bi naš narod danas vaskrsao".

On je istakao da niko nije mogao da poveruje da će se pred sam početak 21. veka u Evropi desiti progon jednog naroda sa teritorije na kojoj je živeo još od 14. veka.

"Mnogi su kroz istoriju pokušali da ugase naš srpski narod i unište svako sećanje na njega - manastire, crkve, gradove i sela, ali uprkos svemu, mi smo i dalje tu. Za srpski narod ne postoji smrt, jer je on postojan i utemeljen pre svega u svojoj veri pravoslavnoj, već kao što to reče veliki Miloš Crnjanski - za nas postoje samo seobe", naveo je Mandić.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, a u njoj je skoro 2.000 Srba ubijeno, a 220.000 proterano.

image