Srbija i Balkan

Predsednik Srbije o naoružavanju Hrvatske: Još nismo pokazali sve što imamo

Aljbin Kurti želi nas da uvuče u sukob, kako bi NATO mogao da interveniše, izjavio je predsednik Srbije povodom novog hapšenja Srba na KiM, na šta je Zapad, kako je rekao, odgovorio "jadnim ćutanjem"
Predsednik Srbije o naoružavanju Hrvatske: Još nismo pokazali sve što imamo© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, prilikom obilaska kasarne "Podnarednik Momčilo Gavrić" u Loznici, da Zagreb ima pravo da se naoružava.

"Zamislite samo da smo mi nabavljali nešto tog tipa, koliko bi tekstova u regionu izašlo kako ugrožavamo sve i svakoga", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izveštaje da se Hrvatska navodno naoružava sistemima HIMARS.

Predsednik Srbije je dodao da će Hrvatska dobiti 12 polovnih 'rafala' i HIMARS za tri godine.

"To je izuzetno precizno oružje, pokretno, i to je svakome ko bi se nekada borio, a ne znam na koga oni to misle i zbog toga to donose, uvek među prvim metama", rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija nije pokazala sve što ima od oružja, i biće "mnogo iznenađenja u narednom periodu".

"Radimo veoma ozbiljno i ulažemo mnogo novca. Naša doktrina je promenjena. Ona je danas mnogo ozbiljnija, složenija, zahteva mnogo više od nas. Mi ćemo da jačamo mnogo brže nego što oni to vide", istakao je Vučić, istakavši da Hrvatskoj čestita na tom "izuzetnom oruđu", dodavši da će Srbija nabaviti mnogo više izuzetnog oruđa, i malo brže "u odnosu na te tri godine". 

Renoviranu kasarnu su obišli i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministar odbrane Bratislav Gašić kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Predsednika Vučića su po dolasku pozdravili gardisti Vojske Srbije.

"Jadno ćutanje" Zapada na hapšenja Srba na KiM

Na pitanje da komentariše nova hapšenja Srba na KiM, Vučić je rekao da su to "užasne vesti".

"Kurti to radi, kao i što diriguje i otvaranjem mosta na Ibru. Oni iz Kvinte će im reći da nisu za to, a u stvari će da ćute i čekaju da vide može li i to da prođe, kada će reći, 'U redu je.' Oni pokušavaju da provociraju svaku srpsku kuću, da svakom Srbinu nedvosmisleno stave do znanja da oni ne smeju da budu na teritoriji KiM", rekao je predsednik Srbije.

On je istakao da se vidi "jadno ćutanje međunarodne zajednice i zapadnog sveta koji se pravi da ne vidi šta se dešava".

"A Kurti želi nas da uvuče u sukob, kako bi NATO mogao da interveniše. To rade i neki drugi širom sveta oko istih stvari", dodao je.

Srbija mora da ojačava i prati promene u svetu

Predsednik Srbije je istakao da ćemo imati "pojačanje", te da će u radni odnos biti primljen veliki broj Srba kako bi makar u ekonomskom smislu mogli lakše da izdrže u narednom periodu, odnosno do prvog septembra.

"Razgovarao je (Petar) Petković danas, a ja ću sutra, sa predstavnicima EU, SAD, da ih pitamo makar hoće li da se i dalje prave nezainteresovani i nevešti. Podsetiću vas, kad u Srbiji zastane autobus na granici s Hrvatskom, a u njemu su kosovski Albanci, čitava Evropa piše tekstove, iako ih niko nije dirao. Da ne pričam o tome da kada Radu Trajković zadržite sat vremena na graničnom prelazu, to je otprilike svetski skandal. A kad hapse Srbe, za to nemaju vremena", rekao je Vučić. 

Kako je rekao, Srbija mora da se "navikne" na takve "dvojne standarde", da jača sebe i prati promene u svetu, "da ne budemo iznenađeni kao 1989. kada nismo razumeli što se u svetu zbiva i da u skladu s tim reagujemo".

O kopanju litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti formiran poseban zdravstveno -medicinski tim koji će se baviti svim mogućim aspektima i posledicama vezano za eksploataciju litijuma i dodao da će se sa razgovorima u tom smislu nastaviti ukoliko bude moguće da se zaštiti zdravlje ljudi koji će na kraju, kako je rekao, doneti konačnu odluku.

"Nigde nikakva pretnja i žurba nije. Imamo godinu, godinu i po dana da sve sagledamo, da sve vidimo i za mene je najvažnije da se osigura i obezbedi zdravlje za naše ljude i bez toga neću ni da razgovaram. Drugi aspekt je puna zaštita životne sredine", rekao je Vučić.

image