Srbija i Balkan

Dodik na Danu sećanja na stradale u "Oluji": Ako budemo posvađani ponovo ćemo biti lak plen

Ključ svih naših nedoumica je svetosavski program, a odbrana od svih napada kosovski zavet, poručio je poglavar SPC
Dodik na Danu sećanja na stradale u "Oluji": Ako budemo posvađani ponovo ćemo biti lak plen© TANJUG

Ako budemo razjedinjeni ponovo ćemo biti lak plen, poručio je predsednik Srpske Milorad Dodik tokom svečane akademije u Loznici povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja".

"Ponosan sam na deklaraciju našeg Svesrpskog sabora, koja je rekla da svi prefiksi koji su se stavljali u istoriji pred srpski narod treba da budu odbačeni. Ne postoje ni bosanski ni hrvatski Srbi, nego jedinstven srpski narod, koji deli jedinstvenu istoriju. I stradanje bilo kog Srbina bilo gde je stradanje čitavog našeg naroda", poručio je Dodik.

Naši grobovi nas podsećaju na tugu, a spomenici naših masovnih stradanja, koje gledamo po Federaciji i Hrvatskoj, više su pokušaj ponovnog poniženja, rekao je predsednik Srpske.

"Sećam se pre 10 godina da smo se dogovorili da zajedno obeležavamo datume iz naše prošlosti; datume koji su najčešće datumi stradanja našeg naroda. Kada vidim ovaj skup danas, osetim ponos, pored tuge, koja je večita, za stradanje našeg naroda kroz istoriju, u kolonama, jamama i mnogim drugim stratištima otišao je gotovo čitav jedan narod, koji je danas živi ovde i širom sveta...  Treba reći da je pražnjenje Republike Srpske Krajine na prostoru današnje Hrvatske bio deo kontinuiteta, kako se govorilo, da Srbe jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu pokatolčiti", rekao je Dodik.

To je bio genocid u kontinuitetu, rekao je Dodik i istakao da moramo ići dalje, ali da ne smemo da izgubimo sećanje.

"Ona ne smeju da blede. Kada nas jako napadaju, Srbe, Srbiju, Republiku Srpsku, onda sam siguran da nam ide bolje. Uvek može bolje, i kad nam skupa i pojedinačno bude dobro, onda će nam i država biti jaka i uspešna", kazao je Dodik.

Poručio da Srbi treba da se okupe oko ideje države Srbije i Republike Srpske.

"Ako budemo podeljeni, mali, onda ćemo biti ponovo lak plen i ponovo nam se mogu desiti kolone. U ime toga podržimo jedinstvo, to je jedino što nam je preostalo", kazao je Dodik.

Srpski narod u Republici Srpskoj i van nje isključivo interesuje samo snažna i moćna Srbija, jer bez toga smo u jadnoj poziciji i zato to niko nema pravo da nam ospori, poručio je Dodik.

Dodik je u obraćanju povodom Dana sećanja na stadionu Lagator u Loznici rekao da večeras obeležavamo 29 godina od pogroma Srba u Hrvatskoj, ali da, istakao je, veruje bi to bilo zaboravljeno da nije bilo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je to pokrenuo pre 10 godina.

Patrijarh: Strah nam neće zalediti grudi

Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" počelo je parastosom koji služi patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je rekao da smo se danas okupili kako bi se sećali braće i sestara koji su ubijani i proterani sa svojih vekovnih ognjišta.

"Da i ovde, na krvlju plaćenoj grudvi srpske zemlje, potvrdimo svoju veru u mir i slobodu. Da pokušamo da razumemo šta je genijalni Šantić hteo da stvaralački protumači i nagovesti kada je pre jednog stoleća pevao nama, o nama: 'Mi put svoj znamo, put Bogočoveka, i silni, kao planinska reka, svi ćemo poći preko oštra kama. Sve tako dalje, tamo do Golgote, i kada nam muške uzmete živote, grobovi naši - boriće se s vama'", citirao je patrijarh.

Poglavar SPC rekao je da se moramo boriti sa protivnicima mira i mrziteljima slobode.

"Isključivo zbog toga, strah nam neće zalediti grudi, volovi trpe jaram a ne ljudi. Bog je slobodu dao za čoveka. Nema tog ubojnog sredstva koje je jače od Hristovog mira u nama i među nama. Mir nema alternativu, slobodom se ne može trgovati", istakao je on.

Patrijarh Porfirije je rekao da progon i egzodus nikada nije bio okidač za očaj među nama, već podstrek za nadu i optimizam.

"Za doček naših dolazećih naraštaja, te silne planinske reke o kojoj je Šantić pevao. Naš narod je kroz smrt i stradanje dosezao vrhunce slobode i života. Ključ svih naših nedoumica je svetosavski program, a odbrana od svih napada kosovski zavet", istakao je poglavar SPC.

Danu sećanja na stadionu "Lagator" prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević sa članovima vlade.

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" u Srbiji je označena kao zločinačka i obeležava se sa pijetetom i sećanjem na žrtve ovog zločina.

Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan sećanja na stradale u "Oluji" od od 2015. godine, a prošle godine je obeležen u Prijedoru.

Bio je to najveći egzodus Srba u Evropi posle Drugog svetskog rata. Vojno policijska akcija "Oluja" počela je u zoru 4. avgusta i trajala je do 7. avgusta 1995. godine.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" tokom ove zločinačke operacije hrvatskih snaga na RSK poginulo je skoro 2.000 ljudi ili se smatra nestalim, a proterano je više od 220.000 Srba sa svojih ognjišta iz tadašnje Republike Srpske Krajine.

Među poginulima, odnosno ubijenima, 65 procenata su bili civili, među kojima je gotovo tri četvrtine bilo starije od 60 godina. Gotovo trećina, 29 odsto ubijenih, bile su ženske osobe, većinom starice.

image