Priština krije "dokaze": Petorici uhapšenih Srba određen pritvor

Branioci su najavili da će uložiti žalbu

Petorici uhapšenih Srba iz Pasjana određena je mera pritvora u trajanju od 30 dana, a oni se terete da su počinili krivično delo "Ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

"Terete se da su 5.4.1999. godine navodno izvršili krivično delo bez preciziranja ko je šta počinio i prema kome. Odbrana je saglasna da apsolutno ne postoji individualizacija dela ni na strani osumnjičenih ni na strani oštećenih", navodi se u obaveštenju odbrane uhapšenih.

Kako se dodaje, odbrana će uložiti žalbu na odluku o pritvoru.

"Sva petorica Srba žive na Kosovu, nikada nisu bila u bekstvu i prvi put je protiv njih pokrenut postupak 25. godina nakon sto se delo navodno desilo. Odbrana će podneti žalbu na odluku o pritvoru", istakli su advokati.

Branioci uhapšenih Srba iz Kosovskog Pomoravlja su na ročištu u Osnovnom sudu u Prištini rekli da ne postoje osnovane sumnje da su uhapšeni počinili ratni zločin i predložili određivanje mere kućnog pritvor, ili mere jemstva, izjavio je Vasilije Arsić, advokat uhapšenog Dragana Ničića.

"Sumnja nije osnovana, ljudi koji su uhapšeni žive na KiM, neće uticati na svedoke i ponudili smo jemstvo da demantujemo navode tužilaštva zbog razloga za određivanje mere pritvora", naglasio je advokat Arsić.

On je naveo da je sudu ponuđeno jemstvo od 10.000 evra, da je odbrana iznela svoje argumente i da se sada čeka odluka sudije za prethodni postupak.

Arsić je takođe rekao da su u sudu dobili rešenje da je pokrenuta istraga protiv osam osoba osumnjičenih za ratni zločin, od kojih su petorica danas uhapšeni.

"Mog klijenta sumnjiče da je izvršio krivično delo ratni zločin u saizvršilaštvu protiv albanskih civila. Na osnovu dokaza koje je iznelo tužilaštvo smatramo da nema nikakvih elemenata za ovo krivično delo. Tužilaštvo ima dokaze koje nije nama prezentovalo, čuvaju ih kao tajnu", dodao je Arsić.

Advokat Jovana Filipović, branilac Dragana Cvetkovića izjavila je da njenom branjeniku nakon privođenja nije predočeno koja krivična dela mu se stavljaju na teret, dodajući da je simptomatično to da se svedoci u ovakvim postupcima pojavljuju nakon 25 godina.

"Svedoci se tek nakon 25 godina sete određenog događaja, kada dođe do prijave istog", rekla je Filipović.

Ona je naglasila da su od suda zatražili određivanje mere kućnog pritvora jer su svi uhapšeni lošeg zdravstvenog stanja.

"Imaju preko 65 godina, obećali su da će se redovno odazivati na pozive suda i da neće bežati, pokazali smo i njihove medicinske nalaze", navela je ona i dodala da je odbrana ukazala i na predmet pokojnog Ilije Elezovića koji je u pritvoru bolestan proveo više meseci, nakon čega je pušten da bi preminuo kod porodice.

U selu Pasjane uhapšeni su Dragan Ničić, Slobodan Jevtić, Dragan Cvetković i Miloš Šošić, dok je u selu Bosce uhapšen Nenad Stojanović.

Eparhija: Postoje jasne indicije da hapšenja Srba mogu biti politički motivisana

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da na osnovu njenih saznanja, postoje jasne indicije da hapšenja petorice Srba u Kosovskom pomravlju mogu biti politički motivisana, sa ciljem da se izazove strah među srpskim narodom na KiM.

"Izveštaji ukazuju da su hapšenja izvršena bez odgovarajućih pravnih naloga i na osnovu tajnih spiskova, što dodatno sugeriše zabrinjavajući obrazac proizvoljnih pritvaranja. Ovaj obrazac, nažalost, postaje sve češći poslednjih godina, što je dovelo do hapšenja više Srba koji su godinama bili dostupni organima pravosuđa i policije i nisu uznemiravani, a koji se sada drže u pritvoru bez jasnih dokaza.", naglašava se u saopštenju.

Eparhija poziva međunarodne predstavnike na KiM i šire da evidentiraju ozbiljne posledice ovakvih postupaka kosovskih vlasti i podignu svoj glas.

"Međuetnička situacija nikada nije bila gora, a grubo nepoštovanje ljudskih prava sve više izoluje društvo na KiM, slabi ekonomski razvoj, jača nezaposlenost i podstiče iseljavanje stanovništva", dodaje se u saopštenju.

Kancelarija za KiM saopštila je ranije da su Srbi uhapšeni po direktnom nalogu Aljbina Kurtija pod lažnim optužbama za navodne ratne zločine, iako je reč o ljudima koji godinama mirno, bez ikakvih problema žive na svom kućnom pragu.

U saopštenju Kancelarije naglašeno da antisrpski režim iz Prištine želi da dovede do eskalacije situacije na terenu i da život Srba na KiM učini nepodnošljivim.