Srbija i Balkan

Dan sećanja na žrtve "Oluje": Srbi nisu slučajno stradali 50 godina nakon Drugog svetskog rata

Ne smemo zaboraviti da postoji jedna istorijska nit koja je vodila do stradanja Srba 1995. godine, a ta nit seže 50 godina u prošlost kada je u zajedničkim planovima ustaša i nacističke Nemačke stajalo da se Srbi moraju uništiti, kaže za RT Balkan v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić
Dan sećanja na žrtve "Oluje": Srbi nisu slučajno stradali 50 godina nakon Drugog svetskog rata© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Srpski narod je danas još jednom u organizaciji svojih država Republike Srpske i Republike Srbije obeležio dan sećanja na genocid nad srpskim narodom i srpskom državom, Republikom Srpskom Krajinom, poručuje za RT Balkan v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloš Lukić. 

"Bez obzira na to što su Beograd i Banja Luka srpske prestonice i glavni gradovi svih Srba ma gde oni živeli, danas je Loznica bila i glavni grad i najveće molitvište svih Srba. Glavni grad jer za nas u ovom periodu godine nema važnije teme od stradanja naroda RSK, a najveće molitvište jer se ovd‌e u vazduhu moglo osetiti koliko je patnja naroda Republike Srpske Krajine u genocidu koji je počinjen 1995. godine jednako boli svakog Srbina", ističe Lukić nakon svečane akademije povodom Dana sećanja na stradale u "Oluji".

Lukić podseća da ne smemo zaboraviti da postoji jedna istorijska nit koja je vodila do stradanja Srba 1995. godine, a ta nit seže 50 godina u prošlost kada je u zajedničkim planovima ustaša i nacističke Nemačke stajalo da se Srbi moraju uništiti tada ili će im za ostvarivanje tog plana trebati još 50 godina. 

"Zbog toga nije slučajno što je Republika Srpska Krajina i njen pošteni narod stradao tačno 50 godina nakon kraja Drugog svetskog rata! Iako je taj zločin deo istog onog plana koji je želeo da Srbi danas ne postoje, mi smo tu, jaki, ponosni i što je najvažnije jedinstveni! I kao što su naši preci preživeli i pobedili tako smo i svi mi preživeli i u našem životu je naša pobeda", ukazuje Lukić.

Podseća da je Svetozar Miletić govorio: "Dok je i jedan Srbin i to je narod".

"Zato danas živi ne samo narod već i Republika Srpska ne samo u našem narodu koji je u njoj živeo, već u svim Srbima koji pamte i koji znaju za muke ko je nas narod u njoj preživeo," naglašava naš sagovornik. 

Generalni sekretar predsednika Republike Srpske Jelena Pajić-Baštinac ocenjuje da  Dan sećanja na stradanje našeg naroda 1995. godine ne predstavlja samo odavanje počasti žrtvama najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata nego je dokaz naučenih lekcija iz prošlosti. 

"Današnje zajedničko obeležavanje, sva prethodna zajednička obeležavanja velikih datuma iz naše prošlosti, zajednički rad na ekonomskom, kulturnom,  i ukupnom društvenom razvoju pokazuju da smo nacionalno ujedinjeni i samim tim i jaki", naglašava Pajić-Baštinac.
Koliki je značaj zajedničkog obeležavanja ne samo srećnih, već i ovakvih, bolnih datuma, naglašava i narodni poslanik u Skupštini Srbije dr Branko Vujković.

"Deset godina Srbija zvanično obeležava pogrom koji se desio Srbima iz Krajine pre 29 godina. Deset  godina je i kako Srbija čuva mir i stabilnost, ali pritom ne da na sebe. Današnji skup je bio skup čestitog naroda, predstavnika Srba iz svih krajeva Srbije, iz celog regiona i dijaspore", navodi Vujković.

Srbija je sada mirna luka, dodaje on i naglašava, da se "Oluja" neće ponoviti.

"Dok neki slave na Pantovčaku i u Kninu genocid u kontinuitetu nad srpskim narodom, mi smo se molili za pokoj duša stradalih. Srbija danas je mirna luka za sve prognane Srbe iz Krajine, ali više nikada neće dozvoliti takav egzodus srpskog naroda, štiteći nacionalna i politička prava i  zajedničku budućnost srpskog naroda", naglašava Vujković.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na sve stradale i prognane u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" održana je danas na stadionu Lagator u Loznici, gde je, pred 30.000 okupljenih ljudi.

Tom prilikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da se srpskom narodu nikad više neće dogoditi ni pogrom ni progon. Manifestacija na stadionu "Lagator" počela je intoniranjem himne Bože pravde, a zatim je minutom ćutanja odata pošta stradalima u "Oluji", nakon čega je patrijarh Porfirije sa sveštenstvom služio pomen žrtvama.

image