Osmani odlučila da odloži izbore na severu Kosova i Metohije

Predsednica privremenih prištinskih institucija je, nakon brojnih incidenata i zahteva ambasadora, odgodila datum izbora

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani odlučila je da odloži održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, prenosi "Demokracija".

Kako je izvestio taj medij, Osmani je nakon brojnih incidenata, mnogih eksplozija i zahteva ambasadora odgodila datum izbora.

Prema navodima izvora, očekuje se da će Predsedništvo tzv. Kosova odluku objaviti danas ili početkom sledeće nedelje, piše taj prištinski medij.

Hovenijer i Stano - u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora

Podsetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer je pre dva dana poručio da Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje tokom incidenata na severu Kosova i Metohije.

On je tada istakao je da je Amerika zabrinuta jer u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu Kosova i Metohije i pozvao sve na "uzdržanost".

I portparol Evropske unije Peter Stano ranije je izjavio da za održavanje izbora 18. decembra moraju da se uzmu u obzir svi faktori kako bi se obezbedile mirne okolnosti.

"Kada razmatraju organizovanje parcijalnih izbora na severu, 'kosovske' vlasti moraju uzeti u obzir sve bezbednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurali da izbori budu inkluzivni i mirni", naveo je Stano za prištinsku "Gazetu ekspres".

On je istovremeno osudio nasilne upade koji su se dogodili na severu KiM i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i provokacija i posvete sa momentalnom vraćanju bezbedne atmosfere.