Služeni parastosi za ubijene u "Oluji" u Beogradu i Banjaluci: Tugovanje u tišini (VIDEO)

Hrvatsko pravosuđe je povodom "Oluje" pokrenule neke postupke, ali pod pritiskom. Međutim, gotovo nijedan postupak nije za ratni zločin, nego za ubijanje, za ubistvo, pljačku imovine, paljenje kuća i remećenje javnog reda i mira, izjavio je istoričar Momčilo Pavlović

Parastos za Srbe ubijene u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluji" služeni su u Crkvi svetog Marka u Beogradu, kao i u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Prvom parastosu prisustvovali su srodnici stradalih, predstavnici Vojske Srbije i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, dok je u Srpskoj bio prisutan veliki broj građana, uključujući i Srbe iz regiona.

Šapić je posle polaganja venca na Spomenik žrtvama stradalim u ratovima od 1991-2000. godine u Tašmajdanskom parku, kazao da nikada srpski narod ne bi bio prognan sa svojih vekovnih ognjišta, u najvećem etničkom čišćenju od Drugog svetskog rata, da nije imao u svojim redovima "svakakve izrode".

Kazao je da će sledeće godine biti 30 godina od velikog etničkog čišćenja sa područja gde je srpski narod vekovima živeo i da treba da bude obeležen na poseban način.

"Treba da tugujemo u tišini i treba da pošaljemo poruku svima, da ako ikada više budu pomislili da će na srpskoj neslozi nanositi posledice po naš narod, kakve su nanosili, da to više neće biti moguće", ocenio je gradonačelnik Beograda.

Istoričar Momčilo Pavlović izjavio je za Tanjug, da je "Oluja" bila najbrže i nasistematičnije etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Pavlović je istakao da i danas u svetu postoji konfuzija oko same definicije onoga što se desilo 4. avgusta 1995. godine.

"Svet različito vidi taj događaj. Međutim, čak ni sud u Hagu koji je procesuirao zločinački poduhvat ne govori o udruženom zločinačkom poduhvatu. Govori samo o ratnim zločinima koji su učinjeni. Dakle, to je neka stratifikacija u formulaciji. Po posledicama, to je zločin etničkog čišćenja", rekao je Pavlović, napominjući da ne postoji jedinstvena definicija "Oluje".

Kako kaže, hrvatsko pravosuđe je ovim povodom pokrenule neke postupke, ali pod pritiskom.

"Međutim, gotovo nijedan taj postupak nije za ratni zločin, nego za ubijanje, za ubistvo, pljačku imovine, paljenje kuća i remećanje javnog reda i mira", rekao je Pavlović.

U okviru obeležavanja 29. godišnjice pogroma, večeras će u banjalučkom Narodnom pozorištu biti izvedena pozorišna predstava "Oluja".

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, skoro 2.000 Srba je ubijeno, a 220.000 proterano.