Šmit: Vreme blokade vlasti u BiH je završeno

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu rekao je da očekuje da institucije u BiH urade svoj deo posla, a to se odnosi na donošenje zakonodavnih ataka i formiranje vlasti

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit, nakon sednice Veća za sprovođenje mira (PIC), izjavio je da veruje da je vreme blokada vlasti u BiH završeno i da očekuje da se institucije formiraju u dogledno vreme.

"Bosna i Hercegovina ima istorijsku šansu. Nakon održanih izbora i ohrabrujućeg napretka koji smo videli u formiranju institucija i vlasti, BiH ima šansu da ostvari napredak na putu prema evropskim integracijama", rekao je Šmit, prenosi Tanjug.

On je istakao da bi kandidatski status mogao da bude prvi korak koji je dobrodošao u tom pravcu.

"Moram reći da to još uvek nije gotovo. O tome će odlučivati Evropski savet u Pragu naredne sedmice, zapravo postoji jedno ohrabrenje i očekivanje da institucije u BiH urade svoj deo posla, a to se odnosi na donošenje zakonodavnih ataka i takođe formiranje vlasti", rekao je visoki predstavnik za BiH.

Šmit je dodao da bi kandidatski status bio prvi korak, a da bi nakon toga usledio pravi posao.

"Taj status ne znači da će BiH automatski postati članica EU. Ništa se značajno ne može desiti bez napora, tako je u životu, a svakako je tako i u politici", kazao je Šmit i dodavši da se nekon mnogo godina letargije neke stvari menjaju.

"Moramo iskoristiti ovaj zamah jer dugo vremena se čeka da Bosna i Hercegovina napravi odlučne korake prema prosperitetnoj budućnosti".

BiH bi trebalo, smatra Šmit, da postane deo evropske porodice što je pre moguće.

"Neki političari su nakon izbora pokazali da su spremni da deluju i nadam se da su vremena stalnih blokada sada iza nas, i da su ta vremena prošlost. Možete biti uvereni da ću ja zajedno sa međunarodnom zajednicom doprineti dijalogu koji treba da se nastavi", istakao je Šmit.

On je dodao da očekuje da će formiranje institucija biti završeno u dogledno vreme i da tu neće biti prostora za blokade. 

Naglasio je da je vreme za neuverljive političke manevre prošlo.

"BiH mora da pokaže da je u stanju da politički i ekonomski funkcioniše, i da je sposobna da sprovodi reforme. To zahteva da delujemo u interesu ove zemlje, to uključuje vladavinu prava", kazao je Šmit i naglasio da sada nije vreme da se političari poigravaju s izbornim telom i svojim biračima.