Vlada CG analiziraće registrovane NVO: Borba protiv terorizma i pranja novca

Mere zarad poboljšanja kvaliteta informacija o bezbednosnoj situaciji i pretnjama od terorizma

Akcioni plan za sprovođenje Strategije za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma za period 2022–2025. godinu, koji je usvojila Vlada Crne Gore, predviđa i analizu registrovanih NVO sa aspekta delatnosti kojim se bave u pravcu ranog prepoznavanja nevladinih organizacija koje mogu biti iskorišćene za finansiranje terorizma.

Ključna mera predviđa poboljšanje kvaliteta informacija o bezbednosnoj situaciji, pretnjama od terorizma i unapređenje sistema kontrole spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene i skladištenja oružja i minsko eksplozivnih sredstava.

U skladu s tim, biće urađena analiza registrovanih NVO, praćenje i analiza finansijskog poslovanja, transakcija i donacija NVO koje su prepoznate kao posebno ranjive.

Operativni ciljevi Strategije su usklađivanje zakonodavstva i strateškog okvira s međunarodnim standardima i pravnom tekovinom EU, te jačanje administrativnih i tehničkih kapaciteta.

Tu je i unapređenje nacionalne i međunarodne saradnje, povećanje efikasnosti sistema otkrivanja, identifikovanja i krivičnog gonjenja izvršilaca krivičnih dela i jačanje sistema zaštite od terorizma.

Za realizaciju aktivnosti predviđenih Akcionim planom planiran je iznos od 1.506.600 evra, od čega je 1.406.600 evra predviđeno da se obezbedi iz budžeta, a 100.000 evra iz donacija.

Predložene mere i aktivnosti u Akcionom planu usmerene su ka jačanju kapaciteta Crne Gore u borbi protiv terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma.

"Uz naglasak na usklađivanje s međunarodnim standardima, poboljšanje saradnje i efikasno korišćenje dostupnih finansijskih sredstava", saopštili su iz Vlade.