Đurić: Srbija pokazala da se dostojno i dostojanstveno seća stradanja tokom "Oluje"

Obeležavanjem godišnjice "Oluje", sprečava se nasilna izmenu narativa o dešavanjima 90-ih godina i jasno ukazuje da je srpski narod pretrpeo velike žrtve, poručio je šef srpske diplomatije

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je danas da je obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane u hrvatskoj akciji "Oluja", na stadionu "Lagator" u subotu odisalo tugom zbog izgubljenih nevinih ljudskih života i da je Srbija pokazala da se dostojno i dostojanstveno seća tog nemilog događaja.

"Za duh našeg naroda, za kulturu sećanja, ali i za ukupnu srpsku državnu poziciju, od ključnog je značaja to što 10 godina unazad mi dostojno i dostojanstveno obeležavamo sećanje na žrtve zločina koji su počinjeni tokom oružane operacije Oluja. I mislim da je izuzetno značajno što negujemo tu vrstu kulture sećanja", rekao je Đurić za Tanjug.

On je naglasio da je važno da Srbija obeležavanjem godišnjice Oluje sprečava nasilnu izmenu narativa o dešavanjima 90.-ih godina i jasno ukazuje da je srpski narod pretrpeo velike žrtve.

"Najteže je ljudima, našim krajišnicima, i mnogi od nas imaju korene sa prostora odakle su ljudi proterivani u avgustu 1995. i ranijih godina. Naš zadatak i naš cilj je da tim ljudima nastavimo da pomažemo i da negujemo kulturu sećanja", naveo je Đurić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je Srbija zemlja koja je okrenuta budućnosti, koja se ubrzano razvija, i dodao da se pobeda srpskog naroda najbolje ogleda u njenoj snazi, jakoj ekonomiji i snažnoj odbrani.