Srbija i Balkan

"Dojče vele": Hoće li Crna Gora okrenuti leđa Zapadu?

Srbi u crnogorskoj vladi radiće protiv prozapadnog stava Crne Gore, ocenjuje nemački servis
"Dojče vele": Hoće li Crna Gora okrenuti leđa Zapadu?© Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Nova Vlada Crne Gore, budući da uključuje proruske i prosrpske stranke, odnosno njihove lidere Andriju Mandića i Milana Kneževića, potencijalno će skrenuti tu "malu balkansku državu" s evropskog puta i njene posvećenosti EU i NATO-u, konstatuje "Dojče vele".

Naime, Mandić (Nova srpska demokratija) i Knežević (Demokratska narodna partije Crne Gore) su "Putinove pristalice, indirektno se protive nezavisnosti Crne Gore od Srbije i odbijaju i integraciju u EU i članstvo u NATO-u. Umesto toga, oni dovode u pitanje sam identitet svoje zemlje zalažući se za bliske veze između Crne Gore i Srbije, protiveći se Kosovu kao nezavisnoj državi i negirajući genocid u Srebrenici".

Ovakav razvoj događaja nije iznenađenje jer je to proces koji traje već duže vreme, ocenio je politikolog iz Centra za monitoring i istraživanja Podgorica Zlatko Vujović.

"Sada imamo snage koje su pod kontrolom predsednika Srbije (Aleksandra) Vučića i koje rade na tome da spreče Crnu Goru da uđe u EU i da se distancira od NATO-a", rekao je Vujović za "Dojče vele", dok šef Balkanske istraživačke mreže u Crnoj Gori Vuk Maraš smatra da u vladi velika grupa "ne podržava članstvo Crne Gore u NATO-u i približavanje EU. Siguran sam da će pre ili kasnije ova grupa preduzeti mere koje su usmerene protiv prozapadnog stava Crne Gore".

Za direktora kuće "Vijesti" Željka Ivanovića, politička situacija u Crnoj Gori ostaje otvorena, ali samo za dve mogućnosti: "U provaliju ili u EU", napisao je on.

image